Шаріка, або Кохання січового стрільця

16.10.2018
16.10.2018
Музыкально-драматический театр им. Кропивницкого
Кировоград, Театральная площадь

З 16 по 21 жовтня у Кропивницькому триватиме проект «Галичина і Подніпров’я 1918-2018. Відновлення національних зв’язків», присвячений 100-річчю перебування на Кіровоградщині Українських Січових Стрільців, який реалізується Івано-Франківським академічним обласним українським музично-драматичним театром ім. І.Франка за підтримки Українського Культурного Фонду.

У рамках проекту:

16 жовтня о 18:00 – у театрі ім. Кропивницького покажуть романтичну оперету "Шаріка, або Кохання січового стрільця".

Кохання і пісня – єдине, що не здатен спалити вогонь війни, бо це – душа людини. Всупереч усім лихам розливається, дзвенить щастям життя музика закоханих сердець!

Під час військової кампанії 1914 року у Закарпатті чоту січових стрільців було розквартировано на постой у затишному мальовничому мадярському селищі. Хто б міг подумати, що саме тут стомлене війною серце поручика Степана Балинського знайде кохання свого життя.

Чарівлива пісня, запах магнолії, кохання та просто море сміху – все, чого тільки може схотіти українська душа, – чекає на Вас у романтичній опереті «Шаріка»!

Історична довідка:

У 2018 р. виповнюється 100 років з часу прибуття та перебування на території теперішньої Кіровоградської області Українських Січових Стрільців - Українського добровольчого легіону, сформованого у 1914 р. на Галичині (нині Івано-Франківська область).

Час перебування УСС на теренах сучасної Кіровоградської області (червень-жовтень 1918 р.) став прикладом духовної соборності та порозуміння між мешканцями Західної та Центральної України. Українські Січові Стрільці проводили на Кіровоградщині широку культурно-просвітницьку роботу, доносили ідею національної єдності. Протягом 1918 р. там активно гастролювала мобільна концертна бригада УСС - оркестр, хор і театр - яка працювала разом з місцевим гуртком «Просвіти». Дослідники вказують, що воїни УСС створили атмосферу взаємної довіри та дружби з місцевим населенням. Письменниця Софія Тобілевич так описує ті події у своїй книзі «Рідні гості»: «Селяни з великою охотою бували на всіх стрілецьких виставах… Знайте, що й донині сумує за вами село, куди внесені вами перші проміння національного почуття та освіти, і вся інтелігенція степової України…»

Сьогодні, коли наша країна переживає складні часи, як ніколи раніше важливим є національне єднання та діалог між регіонами. Події 100-річної давнини – це реальний приклад такого діалогу і розбудови єдиної мультикультурної держави зі спільними духовними цінностями.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!