До Кіровограда приїдуть науковці, що працюють по проекту “TRIPOLYE MEGA-SITE”

17.06.13, 15:17

Найближчими днями - 18 та 19 червня 2013 року, - на території Кіровоградщини перебуватимуть науковці Інституту археології Національної академії наук України та Даргемського університету (Велика Британія), які є керівниками проекту “TRIPOLYE MEGA-SITE”.

Мова йде про те, що неподалік села Небелівка (Новоархангельский район Кіровоградської області) знаходиться винятковий за своїми параметрами та науковою значимістю об’єкт археології – поселення-гігант трипільської культури Небелівка. Він датується серединою четвертого тисячоліття до нової ери та є найбільшим поселенням людей в Давній Європі на той час (площа поселення складає 300 гектарів).

Поселення трипільської культури Небелівка є унікальним об’єктом культурної спадщини, який одноосібно стоїть серед подібних об’єктів археології області. Це друге за розмірами поселення трипільської культури серед п’яти тисяч, розташованих в Україні, Молдові та Румунії та епонімна пам’ятка небелівської групи поселень, що налічує близько 40 поселень.

За активного сприяння М.Ю. Відейка проект «TRIPOLYE MEGA-SITE», суть якого полягає в дослідженні поселення-гіганта Небелівка на Кіровоградщині, має довгостроковий характер: зокрема, спільні дослідження українських та британських археологів триватимуть 4 роки, починаючи з 2012 року, на кошти наукових організацій Великобританії (зокрема, National Geographic).

М.Ю.Відейко  - відомий український археолог, є одним з небагатьох серйозних вчених, який послідовно обстоює тезу про досягнення трипільською культурою цивілізаційного рівня. Дослідження Небелівки є унікальною можливістю вчених перевірити цю наукову гіпотезу!

Читайте також: Кировоградцы смогут увидеть 50 лучших фотографий National Geographic

В 2009 році за допомогою сучасного обладнання Археологічної  служби  Даргемського  університету проведено геофізичні дослідження в результаті яких виявлено  ряд об’єктів  та  встановлено  планування частини поселення Небелівка. Значний  інтерес  становить  знайдена  в Небелівці в сезоні  2009 року велика  споруда (площа 21 х 59 м),  що є більшою  за  всі  відомі  досі об’єкти  на  поселеннях  трипільської  культури протягом всієї 120-річної історії її наукового вивчення.

В 2012 році дану споруду було досліджено й за результатами розкопок науковці зробили висновок про належність об’єкту до культових споруд (храм). Це, поки що, перший храм трипільської культури знайдений на території України. В межах храму знайдено сім вівтарів. Один з них, найкращої збереженості, передано для реставрації до фондів Кіровоградського обласного краєзнавчого музею.

В 2013 році планується досліджувати розкопками одне з жител біля храму та продовжити геофізичні дослідження, метою яких є з’ясування точного плану поселення.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!