Кіровоградці взяли участь у фестивалі "Долина нарцисів" у місті Хуст

23.06.13, 10:00

Закінчується перший літній місяць,місяць канікул та відпочинку, а члени  Кіровоградської обласної громадської організації інвалідів «Народна академія творчості»  за такий маленький відрізок часу встигнули презентувати  Кіровоградщину на  Міжнародному творчому фестивалі «Долина нарцисів»  у місті Хуст, де приймали участь люди з інвалідністю, різні за віком, з різними можливостями, але об'єднувало  всіх мистецтво!

Несподіванки почались вже прямо у дорозі, коли я побачила як на Ужгородський поїзд сідали люди на візках. Цього року з’їхались до Хусту люди з обмеженими можливостями з Польщі, Росії, Чехії, Румунії, Казахстану. До речі, цей фестиваль вже проходить вп’яте, але наша делегація була запрошена вперше. Фестиваль  «Долина нарцисів» розпочався з цікавого дійства: з марш-параду інвалідів-візочників. Уявіть на хвилину, коли на вулиці міста Хуст вийшли десятки людей з прапорами своїх містечок. З гордістю можу сказати, що в цій юрбі був і прапор нашої області та нашого міста.

На міжнародному  фестивалі ми були вперше, але я вважаю, що гідно представили нашу область. Тепер я мрію, що коли-небудь друзі, з якими я там познайомилась побувають і на Кіровоградщині. Адже наш край талановитий і гарний.

Як добре,  що  сьогодні працює така Урядова програма, як «Дитина понад усе». Її ініціатором став Президент, а виконувати цю ініціативу намагаються різні структури. Серед них Департамент соціальної політики, Департаменти освіти і культури, різноманітні громадські організації. Саме  у м.Хмельницькому пройшов перший фестиваль для дітей з обмеженими можливостями, де приймали участь люди з інвалідністю, різні за віком, вподобаннями.І знову команда Кіровоградської обласної громадської організації інвалідів «Народна академія творчості» на чолі з Ельмірою Небесною представляла кіровоградський край.

Майже триста дітей  віком до 16 років з усіх областей України з’їхались до Хмельницького. І ось тут насамперед хочу відзначити, що організаторами було передбачено усе:  можливість презентувати свої таланти, відпочити і ознайомитись з дивовижним Хмельницьким краєм.

У фойє розмістили виставку дитячих робіт. Яке різномаїття виробів! Це були малюнки, вироби з бісеру, ляльки, мякі іграшки, вишивки, орігамі, малюнки на склі, картини з валяної шерсті і багато-багато інших виробів. І поки ми переймали ідеї живопису та декоративно-ужиткового мистецтва, на сцені тривав марафон талантів. Учасники демонстрували свої таланти у розмовному жанрі, вокалі, хореографії, театральному та цирковому мистецтві. Виступи представників нашої області, як завжди були на високому рівні. Білоконенко Настя та Хорошайло Сашко презентували глядачам свої запальні танці: «Маруся» та«Індійське диво». А ще ми показали казку «Марійка-розгубійка»  на сучасний лад та пісню «Топ-топ». Тож слава Кіровограда як танцювальної та театральної столиці була представлена на високому рівні. До речі, серед виступів були як власні твори, так і класичні. Звучало навіть неперевершене слово Кобзаря.

Була передбачена організаторами і цікава розважальна програма, в ході якої ми оглянули місцевий зоопарк і досхочу накатались на атракціонах. Адже це все було безкоштовно. А ще з нами пограли клоуни та привітали нас переможці проекту «Україна має талант» гурт «Лісапедний батальйон». Побували ми і на екскурсії у Меджибожі, де оглянули старовинні руїни, побачили рідкісну ікону Богородиці в українському вбранні, накатались на старовинній підводі, позмагались у спритності та влучності у пострілах з арбалету. Наостанок навіть змогли пірнути у купель Спасо-Преображенського монастиря. Щасливі, з мокрим волоссям та посмішками повернулись до готелю. До речі, готель розміщається у центрі міста і умови проживання там дуже гарні. Ну і звичайно, усі діти дуже люблять подарунки. Тож наш багаж збільшився  на подарунки. А ще нам подарували футболку з надписом «Сяйво дитинства». До речі, на емблемах, які були нанесені на подарунках, не було слова інвалід І це дуже добре, адже ми відчували себе в ці дні звичайними здоровими дітьми, радісними і щасливими.

Напевно про те, що здоров’я – це найцінніше багатство говорити зайве. Та на жаль, людина часто через свої погані звички або недбалість поведінки, набуває цілий букет хвороб. Що робити аби в здоровому тілі завжди був здоровий дух вчили у Школі здоров’я, яка працює при християнській Церкві адвентистів сьомого дня.І в один з гарних недільних днів віруючі запросили нас у гостини  Це були діти різних вікових категорій, але об’єднувало нас усіх одне хвороби та намір їх позбутись. Почалось все це з того, що нас розподілили на невеличкі групи за віковим критерієм. Таким чином утворили своєрідні потяги, які і відправились у маршрут здоров’я з різних станцій та зі своїм особистим провідником. На кожній станції на пасажирів очікували свої родзинки. Так, на одній зі станцій нам розповіли про правильне харчування, розповіли нам і про повноцінний відпочинок після напруженого дня.  А ще ми мали можливість зайнятись цікавими фізичними вправами. Так, ми намагались обов’язково влучити у десятку, граючи у дартс. А як кумедно було спостерігати, як перекочується м’яч та тануть у повітрі мильні бульбашки. А ще ми стрибали на батуті. І скажіть, ну де іще дадуть можливість дітям зі складною хворобою ДЦП пострибати на батуті?..

Дякуємо ми і за поїздку до Миколаівського зоопарку Сергія Подорожнього, голову Кіровоградської організації інвалідів Всеукраінської організації інвалідів «Союз організацій  інвалідів». Діти з задоволенням ознайомились з мешканцями зоопарку. Після  цікавої екскурсії нас чекав смачний обід у міськвиконкомі Миколаева. Ще ми побували на відкритті  літньої Астрошколи у Новій Празі. Так що діти з обмеженими можливостями стали активними учасниками святкового дійства. Отримавши темно-сині галстуки та блокноти, вони готові були вирушити у зіркову подорож. А справжні зірки зі шкільної сцени презентували свої таланти зі співу та танців. У святковій програмі взяли участь учні Новопразького НВК, Кіровоградського колегіуму та школи №32. А виступ фокусника та шоу величезних бульбашок стало  незабутнім подарунком для усіх присутніх.  Запросила нас у гості керівник гуртка з робототехніки, лауреат премії імені Василя Сухомлинського, заступник директора з навчально-методичної роботи Лариса Мітленко.

Лариса Олександрівна не просто  чудовий організатор, педагог, а ще й людина Великого серця. Адже саме вона підтримала ініціативу Кіровоградської обласної громадської організації «Народна академія творчості» презентувати новітні технології з робототехніки дітям з обмеженими можливостями.

І ось нарешті сама поїздка: незабутня зустріч, цікаві враження від сотні кілограмів конструкторів LEGO, презентація роботів і можливість створити перші моделі. Презентація була проведена з використанням мультимедійної дошки, перших завдань та перевірки елементарних знань з інформатики, фізики та астрономії. Характерно, що презентація була проведена майже ровесниками – учнями третього класу. А потім вони стали помічниками у створенні перших роботів. Цим конструюванням захопились усі: і діти, і їх батьки. Використовуючи зразки створили робота, його ракету і літаючу тарілку. Не забули діти проявити і свою фантазію, тож жодного однакового виробу годі було й шукати. Цікаво, що сьогодні дуже багато говорять про адаптацію дітей з обмеженими можливостями в освітній простір. Багато хто вбачає в цьому цілу низку проблем. Але ось такий спільний захід довів, що на шляху порозуміння немає ніяких перешкод. Головне, аби дітей об’єднували спільні думки і подібні творчі проекти.

Урок з робототехніки закінчився чудовим сюрпризом: кожному подарували цікаву гру та побажали і надалі розвивати свої технічні здібності. І як добре, що для цього існує ІНТЕРНЕТ. Адже, навіть людина на візку сьогодні може вільно спілкуватись за його допомогою. Тож з учнями Новопразького НВК ми будемо підтримувати міцні зв’язки. Окремі слова вдячності хочеться висловити організаторам незабутнього свята за смачні сніданок та обід. Так приємно, що не забули про свіжі фрукти та смачні пироги і млинці.

Змогли діти побувати і на чудовому стадіоні, якому можуть позаздрити навіть школярі обласного центру. Адже не в кожній школі можна знайти такий майданчик, на якому можна займатись спортом при любій погоді. Учасники чудового свята для дітей з обмеженими можливостями висловлюють подяку усім, хто доклав зусиль, щоб ця зустріч відбулась – Ользі Коріненко, начальнику відділу освіти, молоді та спорту  Олександрійської РДА; Ірині Півняк, директору Новопразького НВК Олександрійської райдержадміністрації; Ларисі Мітленко, заступнику директора з навчально-методичної роботи Новопразького НВК та всьому шкільному колективу Новопразького НВК.

Окремо хочеться відзначити і самих організаторів поїздки. Адже, залишаючись за лаштунками, вони зробили величезну роботу. Тож наша подяка заступнику голови Кіровоградської міської ради Вадиму Дризі, начальнику автобусного парку Анатолію Голованову, його заступнику Олександру Мукоїда, водієві Анатолію Горбулінському, працівникам транспортного відділення Кіровоградського міськвиконкому, начальнику Центру соціальних служб для сім’ї та молоді Олегу Краснокутському, волонтерам названого Центру, організаторам екскурсії голові Кіровоградської громадської організації інвалідів «Народна академія творчості» Ельмірі Небесній, її заступнику Людмилі Ніколаєвській,  творчій групі  Кіровоградської телерадіокомпанії та іншим організаторам.

 автор - Ольга Ніколаєвська, член Кіровоградської обласної громадської організації інвалідів «Народна академія Творчості»




Комментарии

Алла Лелека23 июня 2013 20:37
0
в статье выставленные фото детей с других организаций: КОБО"Милосердя" ,ГО «Кіровоградське обласне об’ єднання батьків дітей з особливими потребами і інвалідів»
Ответить
Вікторія Талашкевич23 июня 2013 22:48
0
Материал прислан Эльмирой Небесной. Если вы хотите дополнить или оспорить те или иные моменты - пожалуйста, сделайте это в комментариях.
Ответить
Эльмира Небесная24 июня 2013 12:33
0
Організатором заходів -Відкриття Літньої Астрошколи в Новій Празі та домовленість за проведення Школи здоров"я для дітей -інвалідів була КОГОІ "Народна академія творчості".
Члени вище згаданних організацій були нами запрошені до участі в цих заходах.
Також на фотографіях з фестивалів в м.Хуст та м.Хмельницькому зображені члени інших організацій не тільки України, але й країн СНГ..
Вища нагорода це щасливі очі дітей, незалежно до якої організації вони входять!
Ответить
Вікторія Талашкевич24 июня 2013 13:56
0
Згодна! А те, що Ельміра робить важливу справу - пише статті, збирає фото, розсилає їх у ЗМІ, - це взагалі гідне окремої подяки!
Ответить
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!