Фільм "Іржа": дорослі нам ніколи не повірять"

29.06.13, 10:00
фільм "Ruggine"
фільм "Ruggine"

Який, здавалося б, простий і в той же час ємний алегоричний образ - ІРЖА. Іржа, яка роз'їдає і металеві споруди на звалищі, які в дитячій уяві постають замком («Це всього лише залізо», - байдуже мовив Карміне »); а також вкриває серця і душі жителів забутих Богом багатоповерхівок. Іржа в собі і в інших, з якою кожен в силу своїх можливостей бореться. Але чи перемагає в цій боротьбі?

Автори показують трьох головних героїв фільму "Іржа" (Ruggine) у двох часових площинах. По-перше, ретроспектива декількох днів їхнього дитинства, коли їм, мабуть, вперше довелося зіткнутися з справжньою «іржею» оточуючих (на тлі якої розбірки ворогуючих дитячих угруповань в дебюті картини здаються трохи не грою в «хустинку»), їм доведеться зійтися з дорослим світом в прямому сенсі не на життя, а на смерть. По-друге, один день їхнього дорослого життя, демонструючи, як вищезгадані події вплинули на їхню долю. Та й усі троє здаються застряглими десь між дитинством і дорослістю: вони перестали бути дітьми, але так і не змогли стати адекватними дорослими.


Один, зваливши на себе аж ніяк не дитячий гріх, продовжує виправдовувати себе цим, живучи в боргах і постійно наражаючись на неприємності. Другий - незграбно намагається навчити свого сина перемогти чорного дракона, чому його самого в свій час не навчив власний батько («Коли ж ти нарешті подорослішаєш?!"). Третя - по-дитячому вперто і непереймаючись наслідками продовжує захищати скривджених, вступаючи в прямий конфлікт зі своїми колегами, залишаючись при цьому так само по-дитячому невпевненою в собі («Дорослі нам ніколи не повірять»).

 Якби мене попросили одним словом охарактеризувати цей фільм, я б відповів «виснажливий». Спочатку він вимотує неспішним перебігом розповіді, подіями, незрозуміло як пов'язаними між собою. А ближче до фіналу, коли конфлікти максимально розпалюються і розставляються всі крапки над «і» в сюжеті, вимотує душу співпереживанням головним героям. Ну і окремо хотілося б відзначити творців саундтрека і дизайнерів звуку: реально виникає почуття, що музика до картини виконується на якихось іржавих залізяках. У результаті вийшло сильне атмосферне кіно, яке навряд чи когось із тих, хто додивиться фільм до кінця, залишить байдужим.

автор - Дмитро Шульга



Комментарии

Вікторія Талашкевич30 июня 2013 14:02
0
Гарний відгук - треба подивитися!
Ответить
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!