Зимовий туризм на Кіровоградщині: Що цікавенького відбуватиметься?!

29.11.13, 10:30
фото - http://data14.gallery.ru
фото - http://data14.gallery.ru
До кінця року фестивальне життя активізується з новою силою, адже починаються святкові заходи зимового календарного циклу.
Етнографічні театралізовані дійства «Українські вечорниці» проводить відділ культури і туризму Олександрівської райдержадміністрації у с.Родниківка та с. Бовтишка.

Відділ культури і туризму Долинської райдержадміністрації запрошує відвідати етнографічний пізнавальний маршрут «Моя хата біля криниці,  прийди , козаче, подивися», під час якого туристи безпосередньо задіяні в  Андріївських вечорницях. Захід рухатиметься за маршрутом  с.Марфівка - с.Іванівка Долинського району. Окрім того, у етнографічному маршруті «На радість нашим дітям, Миколай іде по світу» заплановано задіяти туристів  у театралізованому  народному дійстві, за участю казкових героїв та Св. Миколая, що проходитиме у м.Долинська.

Цікавий захід пропонує відділ культури і туризму Олександрівської райдержадміністрації - виставку ялинкових прикрас та привітальних новорічних листівок кінець XIX – XX століття) «Ретро ялинка» в смт.Олександрівка.

«Ясен світ народився. Славимо Христа» - Етнографічний маршрут, під час якого туристи разом з колядниками задіяні у театралізованому  народному дійстві. Починається вистава із віншувальних пісень-колядок та жартівливих сценок. Обирається ватага, себто керівник, «міхоноша», «коза», «пастух з пугою» тощо. «Козу» зодягають у вивернутий вовною назовні кожух, прилаштовують солом'яні роги, хвіст і дзвіночок на шию. Обов'язковим атрибутом  є рухома зірка, яку постійно носить ватаг.

Яскраве свято Меланки й Василя з народними гуляннями, обрядовим дійством,  водінням кози проходитиме в смт. на центральній площі селища, біля кінотеатру «Дружба». Новий рік у хату йде – нам  Маланочку веде - Етнографічний маршрут, під час якого туристи задіяні у театралізованому  народному дійстві. За Маланку  вбирається парубок, що вміє добре жартувати. Маланка сама не ходить – за нею іде особистий «почет». Почот  стилізований: орач з чепігами від плуга, сівач з сівнею через плечі, мисливці, дід з гарапником «ведмідь», «коза», «журавель», циган, циганка, «чорт»  з ріжками, «змій», одягнений у волячу шкіру, підперезаний «гадюками». Почот Маланки рухається містом з жартами, вигуками, сміхом. Дозвіл щедрувати парубки випрошують у хазяїв піснею під вікном (м. Долинська, с.Гурівка, с.Пишне).

14 січня 2014 року Болгарське свято «Сурваки» - традиційно  14 січня, на Василя, болгари святкують найулюбленіше зимове свято. Болгари вільшанки запрошують у гості болгарів із сусідних сіл Доброго та Станкуватого щоб відсвяткувати Різдво і Старий Новий рік На святі, розігруються театралізовані дійства, лунають щедрівки, колядки, проводяться  майстри класи по виготовленню сурвачок, виконують народні пісні. Свято завершується смачною вечерею, спілкуванням та веселими піснями.

18-19 січня 2014 року районне свято «Водохреща»- Етнографічний маршрут під час якого  туристи приймають участь: - Хрещенських гаданнях; - Таїнстві Водохрещення Дійство проходить на міському ставі; - куштування пістних страв из риса, меда і ізюма – кут’я (сочиво); - Відвідування служби у церкві.

19 січня 2014 року в смт Олександрівка відбудеться презентація туристичного маршруту в ході якого передбачено відвідування православних храмів і святинь, молебень про здоров’я.

14 лютого 2014 року Болгарське свято «Трифон зарезан» - традиційне болгарське свято зарізання виноградної лози. У цей день  господар відрізає три лози з різних кущів, плете вінець, оздоблює його червоними стрічками та зеленим листям, одягає поверх шапки і благословляє майбутній врожай. Після урочистого відкриття заходу, яке з року в рік проходить в міському Будинку культури №2, розпочинається найцікавіше – дегустація вина. Оцінивши смак, присутні наколюють папірці біля пляшки з тим вином, яке найбільше сподобалось. За рішенням дегустаційної комісії визначається переможець, він же – «цар вина». Кращим  виноробам вручають Подяки, а минулорічний «цар» передає перехідний кубок і свої повноваження новому. Він «зарізає» на сцені виноградну лозу, яку окроплює вином, аби урожай був щедрим. Після цього його під схвальні оплески катають у візку, а він на знак подяки пригощає усіх найкращим вином року. Свято не обмежується лише дегустуванням: звучать болгарські пісні у виконанні фольклорних колективів. Окрасою дійства завжди є виставка декоративно-ужиткового мистецтва, на якій присутні мають можливість помилуватися роботами місцевих майстринь.

Яскраві заходи зі святкування «Масляної» будуть 24 лютого 2014 року проходитимуть у більшості міст на районів області, найяскравіші з них: у смт Голованівськ, смт Добровеличківка, містах Знам’янка, Олександрія та Кіровоград. У програмі свят -  організація масових народних гулянь, проводи зими і зустріч з весною. Свята проходять у форматі ярмарки, де кожен бажаючий може не лише придбати собі товари сільськогосподарської продукції, а й поласувати гарячими млинцями з різноманітною начинкою, пиріжками, варениками і іншими цікавими наїдками. Окремо слід виділити пропоновані відділом культури і туризму Знам’янської райдержадміністрації так звані рибальські тури «Ой ловись рибка», що проходитимуть на базі «зеленої» садиби О.Лимаря у м. Знам’янка. Надаємо детальний перелік усіх заходів подієвого туризму зимового календарного циклу!


Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!