Вигідний та ефективний переказ грошей

02.12.13, 11:00

В останню п’ятницю осені у Кировограді пройшло засідання Фінансового клубу, організатором якого став Банк ПІВДЕННИЙ. Цього разу представники мас-медіа дізнались про нюанси здійснення грошових переказів та їхнє економічне значення для економікі нашої країни. В останні часи громадяни нашої країни все частіше віддають перевагу цивілізованим засобам переказу грошей, в той час як так звані «автобусні перекази», коли гроші передають за допомогою водіїв автобусів чи провідників потягів міжнародного сполучення, залишаються у минулому.


Так, за даними НБУ, впродовж першого півріччя 2013 року обсяг грошових переказів у межах України знижувався, а от потоки надходжень коштів з-за кордону для фізичних осіб продовжують зростати. Так, за вищевказаний період міжнародні системи грошових переказів перевели в нашу країну близько 2,2 млрд доларів США. Експерти прогнозують, що до кінця року обсяг таких переказів зросте ще на 10-15%.

«Переважна частина грошей надходить до нашої країни від заробітчан, які працюють за кордоном. Згідно статистиці Міжнародної організації з міграції, в Україні більш ніж 70 % міжнародних переказів родичі трудових мігрантів витрачають, як то кажуть, на життя, 26 % - на придбання товарів широкого споживання та лише 3 % - на відкриття власного бізнесу», - розповідає Алла Гайдерова - керуючий філією Банка Південний у м. Кіровоград.

Разом з ростом цін відповідно зростає й сума грошових переказів, які родичі надсилають своїм близьким в Україну. Наприклад, ще у 2011 році середня сума, що надсилалася до нашої країни, дорівнювала 120 доларам США, а вже у минулому році її розмір складав 160-180 доларів.

Головні «гравці» ринку грошових переказів – компанії WesternUnion, Юністрим, MoneyGram, Migom та Contact. На долю цих п’яти компаній припадаєбіля 70% міжнародних переказів грошей. Всього в Україні функціонують 9 внутрішньодержавних та 23 міжнародні системи переказів, які пропонують послуги грошових переказів.

«Сьогодні ми бачимо, як внаслідок гострої конкурентної боротьби практично всі системи міжнародних грошових переказів знижують тарифи. Більш того, клієнт може скористатися багатьма акціями та пропозиціями, які дозволяють відправляти гроші практично без комісії. Така ситуація дозволяє відмовитись від нелегальних на ненадійних «автобусних переказів» грошових коштів», -Світлана Харченко - начальник валютного відділу філії Банка Південний у м. Кіровоград.

Експерт розповів присутнім, що крім так званих миттєвих систем грошових переказів клієнти банків можуть скористатись послугами системи SWIFT. Таку назву отримало об’єднання банків, які обмінюються електронними повідомленнями. Перевагами такого виду переказів можна назвати значно нижчу комісію та відсутність обмежень на суму переказу (за наявності відповідних документів). Але є й «мінуси», головний з яких – строки переказу, які звичайно дорівнюють 3-5 днів. Тому для прискорення терміну переказу фахівці радять обрати банк, який має прямі кореспондентські стосунки з банками країни, до якої надсилаються гроші. У такому випадку гроші надійдуть до отримувача через два дні. Нагадаємо, що метою соціального проекту «Фінансовий клуб» є підвищення економічної свідомості громадян та зростання фінансової культури суспільства.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!