Клініка, дружня до молоді

27.09.14, 10:00

Недовіра до лікарів, на жаль, явище розповсюджене серед молоді. Так, часто-густо медики вимушені боротися із ускладненнями, запущеними хворобами, або просто розводити руками - і все через те, що паціент пізно звернувся за допомогою. І це не кажучи про те, що є випадки, коли за порадою до лікаря варто звернутися заздалегідь. Особливо, якщо це стосується сфери інтимного життя - дуже особистої і дуже важливої для щасливого майбутнього кожної людини.

Акушери-гінекологи вже давно б'ють на сполох: хвороби репродуктивної системи помолодшали, а от рівень обізнаності молоді, яка ніби-то народилась вже після того, як на одній шостій суші буловизнвно, що секс є, - анітрохи. Навпаки, з кожним роком виникають нові міфи та легенди про контрацепцію і хвороби, що передаються статєвим шляхом, і, попри абсурдність таких історій, майбутні мами і тата вірять їм охочіше, ніж порадам лікаря.

Часто причиною того, що дівчина не хоче звертатись до лікаря є страх перед батьками. Не вірить наше населення у існування лікарської таємниці. Тим більше, якщо дебют вже відбувся і побоювання щодо наслідків починають виправдовуватися. І немає старшої людини, від якої чекати допомоги...

Саме для такої молоді лікарі поступилися бюрократичними процедурами і суворим обліком хворих. До Клініки, дружньої до молоді, можна завітати, не називаючи себе і отримати пораду, консультацію, відповідну допомогу, у тому числі і у розмові із роззлюченими батьками. Що для цього треба зробити? звернутись до реєстратури Обласного центру планування сім'ї, розташованого за адресою проспект Комуністичний,18.

Клієнтів клініки, а це молодь у віці від 14 до 24 років медпрацівник направить до Клініки, дружньої до молоді. Аби не заблукати у коридорах, для відвідувачів на стінках розвішані вказівники, за якими легко знайти потрібний кабінет №20. Відділення працює з 8 до 18 години, тобто звернутися можна у зручний час.

Інформація про тих, хто звернувся до клініки, зберігається окремо - працівники реєстратури з такими медичними картами справи не мають. А у відвідувачів під час прийому документи не запитують: ті хто соромиться може вигадати собі ім'я чи прізвище або просто назвати будь-яке ім'я. Хоча анонімних клієнтів останнім часом поменшало. "Багато тих, хто приходить на прийом, відкрито називає своє ім'я та призвище", - розповідає головний лікар Обласного центру планування сім’ї та репродукції людини Валентина Чирва. - "Молодь приходить за рекомендацією друзів та однокурсників і, очевидно, довіряє нашим працівникам".

Клієнтів прймають вісім лікарів різної спеціалізації: чотири акушери-гінекологи, дерматовенеролог, сексопатолог, психолог і терапевт. Тобто допомога надаєтся не лише профільна, а комплексна. Крім огляду лікаря і консультації клієнти можуть здати потрібні аналізи, пройти УЗД. До лабораторії, кабінету УЗД або до профільного спеціаліста супроводжує співробітник клініки.

Якщо виявлена проблема, яку силами одно віділення вирішити не можна, відвідувачів пепеадресовують до інших медичних закладів чи служб соціального спрямування, детально пояснюють куди і як треба звернутися.

Працівники охоче розповідають, що є і такі клієнти, які звертаються за порадою, наприклад, щодо обрання методів контрацепціі. Тобто, думають про майбутнє завчасно. "Хотілося б, щоб таких відповідальних паціентів було більше", - говорить Валентина Чирва. Поки що переважають візити, коли треба розв'язувати існуючі проблеми.

На Кіровоградщині Клініка, дружня до молоді поки що одна. Але успішний досвід планується розповсюдити і на інші міста області.




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!