Особливості хлорування води: не очищення, а дезінфекція

01.06.15, 10:00

Минулого тижня на Кіровоградщині хлорували воду. Про чергове заплановане хлорування води повідомили ОКВП «Дніпро-Кіровоград» завчасно і всі мешканці міста запаслись водою. Однак, уникнути контакту із хлорним запахом води навряд чи вийшло.

Процес хлорування є найбільш вживаним в Україні, а поширеним він є через свою дешевизну, доступність та ефективність. ОКВП «Дніпро-Кіровоград» про особливості методу очистки води повідомляє таким чином, що це процес дезінфекції водопровідних мереж. Забір води здійснюється з Кременчуцького водосховища у м. Світловодську, надходить на очисні споруди, де проходить очищення (відстоювання, фільтрування, процес коагуляції та дезінфекція рідким хлором). Далі вода магістральним трубопроводом надходить до міст Світловодськ, Олександрія, Знам’янка та Кіровоград, а далі міськими мережами вода потрапляє до споживачів.

Процес гіперхлорування не є способом очищення питної води. Питна вода проходить дезінфекцію рідким хлором, і завдяки своїй пролонгованій дії (тобто у воді зберігається 0,3 мг/л хлору) не відбувається бактеріологічного забруднення у водопровідних мережах. До речі, саме дезінфекція рідким хлором користується великим попитом у світі, тому що перехід на озонування або опромінення ультрафіолетовими променями доволі дорого коштує і головне, такі методи дезінфекції не мають пролонгованої дії.

"Відповідно до нормативних документів, технічної експлуатації систем водопостачання та водовідведення, необхідно проводити 1 раз на рік чищення та дезінфекцію споруд та водопровідних мереж. Спочатку проводять механічне чищення вручну всіх споруд та резервуарів чистої води, а потім проводять дезінфекцію (гіперхлорування). Гіперхлорування водопровідної мережі проводиться шляхом заповнення мережі підвищеними дозами хлору з концентрацією 75-100 мг/л, після цього здійснюється промивка чистою водою. Саме процес гіперхлорування дозволяє вбивати хвороботворні бактерії та віруси, а також запобігає виникненню епідемій серед населення в спекотну пору року» - зазначає підприємство ОКВП «Дніпро-Кіровоград» у листі.

Однак, існують і інші методи та технології очистки води. Наприклад, більшості країн світу для очищення води використовують озонування та опромінення води ультрафіолетом. Це актуальні та сучасні способи, що застосовуються на великих об’єктах водоочищення. В процесі очищення води опроміненням знищуються всі шкідливі мікроорганізми, а вода при цьому не обробляється шкідливими для здоров’я хімікатами. Однак, дані технології складні та дорогі в своєму використанню, як результат водоочисні підприємства використовують традиційний і дешевший метод очищення води – хлорування.

Досить цікаву альтернативу запропонував член політичної партії «Рідне місто» Андрій Максюта: «На даний момент місто отримує недостатньо якісну воду та ще й вимушене платити більше за водо перегін з Кременчуцького водосховища, розташованого в 120 км від м. Кіровоград. Для того, щоб тариф на воду був менший, нам необхідно створити мережу свердловин по місту, глибиною 200 метрів і більше. Згідно сучасних досліджень та за висновками екологів, саме на цій глибині вода є чистою та якісною. Тож доставка води до мешканців міста буде коротшою і ціна нижчою. Крім того, на цих свердловинах можна встановити сучасніші та ефективніші методи очищення води, наприклад, озонування чи опромінення ультрафіолетом»



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!