Історія Кіровоградщини в геральдиці та вексилології

24.06.15, 14:00

В художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна до Дня Конституції відкрилася тематична виставка «Геральдика Кіровоградщини», яка досить знакова, адже саме Конституція, Герб, Прапор і Гімн є офіційними символами Української держави.


Основу виставки складають доробки кіровоградських геральдистів – лауреатів обласної премії в галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка в номінації «геральдика та вексилологія»: заслуженого архітектора України, почесного громадянина міста Кіровограда та голови Кіровоградського обласного відділення Українського Геральдичного Товариства В.Є.Кривенка, відомих краєзнавців і художників, які є членами УГТ - К.В.Шляхового, В.В.Білошапки, О.І.Полячка, С.С.Марущака, В.П.Нікітінського, В.С.Філімонова та О.С.Колюки.

Органічно доповнюють виставку проекти ПрАТ «Інститут «Кіровоградагропроект», який в цьому році відзначає 55-річчя з дня заснування, що вже втілені в життя і нині є окрасою міста - Янгол-охоронець України – пам’ятник на честь 2000-ліття Різдва Христового на Соборній площі, пам’ятники єлисаветградському міському голові Олександру Пашутіну перед будинком міської ради та видатному політичному діячу і письменнику Володимиру Винниченку на площі біля Кіровоградського державного педагогічного університету його імені.

З відкриттям виставки всіх, хто цікавиться історією краю, привітали заступник міського голови міста Кіровограда С.О.Колодяжний, голова Кіровоградського обласного відділення УГТ заслужений архітектор України і почесний громадянин міста Кіровограда В.Є.Кривенко, генеральний директор ПрАТ «Інститут «Кіровоградагропроект» заслужений будівельник України П.І.Довченко та головний редактор газети «Народне слово» В.В.Бажан.

Під час заходу було також презентовано нове музейне видання – тематичний буклет «Геральдика Кіровоградщини», в якому представлені герби та прапори міста Кіровограда та області, символіка районів, міст, селищ та сіл Кіровоградщини, автори яких нагороджені обласною премією імені Якова Паученка.

Необхідно відзначити, що Кіровоградське обласне відділення Українського Геральдичного Товариства, яке, до речі, було організоване у Львові в 1990-у році і незабаром, 9 липня, відзначатиме 25-річчя з дня заснування, вирізняється особливою активністю. За період свого майже двадцятирічного існування ним були розроблені системи відзнак і нагород Кіровоградської області та міста Кіровограда, гербова та прапорна символіка міст, районів і сіл нашого краю, ініційовано створення Геральдичної комісії обласної ради, разом з обласними організаціями Національних Спілок художників та архітекторів України у 2002р. засновано обласну премію в галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка, яка вручається щорічно 1 липня в День архітектури України.

Розроблені сучасні геральдичні символи Кіровоградщини засновані на традиціях та історичній пам’яті. Так, наприклад, при складанні герба Кіровограда, колишнього Єлисаветграда, збережений принцип спадковості символіки та використані народні перекази про минуле краю. Основна гербова фігура - план фортеці Св. Єлисавети -перенесена з історичного герба 1845 року, а також використана його колористика - червоний, чорний кольори та золото, синій вилоподібний хрест відображає злиття в місті річок Інгулу, Сугоклеї та Біанки. За легендою в XVII ст. у витоках річки Інгулу на землях Вольностей Війська Запорозького козак Степан Лелека заснував зимівник. Згодом, на цьому місці виросло село Лелеківка, що пізніше стало передмістям сучасного Кіровограда. Лелека символізує домовитість і добро, в Україні завжди вважалося доброю прикметою, коли поруч з хатою селяться лелеки, тому щитотримачами у великому гербі міста виступають двоє лелек, що стоять на пшеничному колоссі, перевитому синьою стрічкою з девізом: «З миром і добром», а зміст девізу полягає в тому, що фортеця ніколи не мала активних бойових дій, а згодом взагалі втратила своє військове значення і біля неї поселилися мирні люди, які з покоління в покоління створювали мирне місто.

А ось при стилізації зображення орла на гербі Кіровоградської області збережено всі основні риси археологічної знахідки біля села Кучерівки нині Знам’янського району, де у 1763 році при розкопках Литої Могили (Мельгуновського кургану) було виявлено поховання вождя одного зі скіфських племен кінця VII - початку VI століття до н. е., а в ньому золоті прикраси із зображенням степового орла, який вважається символом мужності та великодушності, проникливості та справедливості, сили і влади. До речі, саме на цьому місці планується встановити пам’ятний знак, проект якого, розроблений фахівцями «Інституту «Кіровоградагропроект», також представлено на виставці.

І хоча геральдику і вексилологію називають допоміжними історичними дисциплінами, які вивчають та досліджують історію створення гербів, емблем, а також прапорів, корогв, знамен, штандартів, транспарантів, вимпелів та інших засобів сигналізації, що виконують функції символів, перш за все, це мистецтво зображення цих символів i вiдмiнних знаків держави, які є своєрiдним художньо-графiчним паспортом землi, мiста, роду чи окремої особи. Герби і прапори вiдносять до такого типу iсторичних пам’яток, у яких в символiчнiй формi з використанням спецiальної знакової системи або стилiзованих елементiв розкриваються реальнi подiї та явища, що доносять до нас вiдомостi з минулого.

Тож, шановні кіровоградці та гості міста, завітайте до художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна і познайомтеся з геральдичної символікою міст і сіл нашого степового краю, яка яскраво відображає його героїчну історію.

Віта Чернова, директор художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!