«Дотик до мистецтва та дитячих спогадів в стінах художнього музею»

06.08.15, 10:00

4 серпня 2015 року Кіровоградський обласний художній музей відвідала видатна людина – уродженець міста Кіровограда, один із фундаторів єврейського громадського руху на теренах СРСР, письменник, поет, член Конгресу літераторів України Авруцький Юхим Якович. До речі, ініціатором зустрічі з Юхимом Яковичем став відомий музикант, автор та виконавець своїх пісень, наш земляк Роман Булгачов.

Спілкування з цікавою, ерудованою, інтелігентною людиною доставила справжню насолоду співробітникам музею, які із задоволенням ознайомили гостя із експозиційним матеріалом як самого музею, так і його відділу – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна».

Гість не залишився у боргу і повідав декілька цікавих фактів із життя своєї родини, які напряму пов’язані із історією будинку, відомого усім, як колишній готель «Пасаж», а тепер – приміщення Кіровоградського обласного художнього музею.

Так, з’ясувалось, що у довоєнний період на ІІІ-му поверсі будинку діяла артіль «Текстильшвей» (щось на зразок більш пізньої панчішної фабрики), де працювали виключно жінки, серед яких була і матір Юхима Яковича. А батько його працював у цьому ж приміщенні поверхом вище - в майстерні чоловічих головних уборів.

Приємно було спостерігати за тим, як будинок пробуджує дитячі спогади вже зрілої людини, яка змогла реалізуватися як особистість, досягти творчих успіхів і побачити світ. Із радістю і хвилюванням від дотику до дитинства Юхим Якович показав балкон на ІV-му поверсі музею (там де була майстерня чоловічих головних уборів), на який він врешті решт насмілився свого часу ступити, переборовши свій страх висоти. Згадав гість і про те, як відвідував новорічну ялинку, яку влаштовували на І-му поверсі приміщення (вхід був з боку двору).

Слухаючи такі спогади, мимоволі ловиш себе на думці, що ти разом з людиною ніби переносишся у той час і починаєш бачити вже давно знайомий тобі будинок його дитячими очима. А ще починаєш розуміти, що саме таке живе спілкування дає інколи більше для пізнання історії, ніж прочитана історична література.

Надана Юхимом Яковичем цікава інформація особливо цінна тим, що вона розкриває «білі плями» найбільш проблематичної - довоєнної сторінки з історії приміщення обласного художнього музею, полегшуючи подальшу роботу у цьому напрямку.

Наостанок зустрічі поет передав до фондів музею книгу зі своєю поемою «Народ мой», яка, фактично, є одою багатостраждальному єврейському народу, цікавим історичним екскурсом та інформацією для роздумів тим, хто ще не втратив здатність думати та робити висновки.

Оскільки спілкування з Авруцьким Ю.Я. виявилося дуже цікавим та пізнавальним з радістю запропонували Юхиму Яковичу провести його творчу зустріч, щоб поспілкуватися із більшою аудиторією, а також презентувати його книгу «Народ мой» на широкий загал.

Отже запланована зустріч відбудеться 17 серпня цього року в приміщенні обласного художнього музею об 11.00 год.

Олег Юрченко – старший науковий співробітник відділу науково – просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!