Відчуй себе шульгою!

14.08.15, 12:00

Вчора, 13 серпня, у всьому світі відзначали цікаве свято – Міжнародний день шульги. Свято має на меті привернути увагу суспільства до необхідності враховувати зручності та потреби ліворуких людей.

Бібліотекарі Кіровоградської обласної бібліотеки для юнацтва ім. О.М. Бойченка влаштували тематичну акцію «День шульги», що пройшла в рамках літньої читальної зали «Книга під сонцем» на центральній вулиці міста. Протягом акції було проведено міні-опитування відвідувачів та перехожих.

Бібліотекарі запитували людей, хто вони є – правші чи лівші і що вони знають про ліворуких людей. Серед кіровоградців, з якими вдалося поспілкуватися, шульг не багато – ми зустріли лише 5 осіб. Це й не дивно, адже, згідно різних досліджень, кількість ліворуких складає близько 10-15% від усього населення земної кулі. Відвідувачам ми запропонували взяти участь у психологічних тестах та, виконавши нескладні завдання, визначити, яка ж рука у них є основною робочою – ліва чи права.

Дуже цікавим є факт, що багатьох людей перевчали писати лівою рукою у школі, хоча ніхто з наших гостей не вбачає ніякої різниці в тому, якою рукою людина пише або працює. Також ми запропонували кіровоградцям відчути себе шульгою – спробувати щось написати або намалювати лівою рукою. І тут відвідувачі акції вразили нас своєю майстерністю, адже серед них ми виявили кілька осіб, що є амбідекстерами, тобто людьми, які вправно володіють як правою, так і лівою руками. Гостям акції було презентовано книжкову виставку «Відомі особистості – шульги».

Тут можна було знайти інформацію про Альбрехта Дюрера, Леонардо да Вінчі, Пабло Пікассо, Мікеланджело, Льюїса Керрола, Льва Толстого, Франца Кафку, Фрідріха Ніцше та інших відомих шульг світу. Також відвідувачі дізналися різні цікаві факти про лівшів. Наприклад, вважається, що шульги є більш творчими особистостями, мають кращій зір, але живуть на 9 років менше, ніж праворукі люди. В Японії чоловік має право відмовитись від дружини, якщо вона є шульгою. У деяких африканських племенах та індійських селах лівшів вважають природженими отруйниками, тому не допускають їх до приготування їжі та борються з їх ліворукістю шляхом ушкодження або, навіть, відрізання лівої руки.

Усі відвідувачі отримали на згадку про свято пам’ятні браслетки та невеличкі сувеніри, а ліворукі відвідувачі – ще й знижку на запис до бібліотеки. Акція пройшла невимушено та цікаво. Близько 80 перехожих охоче гортали книги, брали участь у тестуваннях та дізнавалися цікаві факти з життя ліворуких людей. Дякуємо всім, хто був цього дня разом з нами та чекаємо на нові цікаві зустрічі в стінах бібліотеки.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!