Британська рада підтримала на Кіровоградщині створення літака-музею, клубу читання, проведення медіа-кемпу та курсів для школярів!

19.08.15, 18:00

Цього літа Кіровоградщина долучилася до програми розвитку молоді і громад «Активні громадяни» (Active Citizens), що її впроваджує Британська Рада в Україні. Кіровоградщину у програмі представляють партнери - громадська організація "Прес-клуб" та обласна наукова універсальна бібліотека імені Чижевського як член "Української Бібліотечної Асоціації".

тренер проекту - Катерина Заботкіна
тренер проекту - Катерина Заботкіна
Прес-клуб провів тренінги та презентації програми для понад шістдесяти городян, в результаті чого кіровоградці написали з десяток проектів, і чотири з них за рішенням Британської ради отримали фінансування. Загальна сума допомоги на реалізацію проектів складе понад 39 тисяч гривень, а враховуючи власний внесок, який роблять всі автори та учасники проектів, на Кіровоградщину буде залучено понад 120 тисяч гривень.

- Чим цікава програма, так це якраз тим, що вона не просто спрямована на збільшення індивідуальних внесків громадян, які мають вплив в своїй громаді, для досягнення сталого розвитку на локальному та глобальному рівнях. Програма ще й забезпечує людей інструментами та підтримкою, - розповідає керівник Прес-клубу Вікторія Талашкевич. Таким чином кожен, хто пройшов навчання, міг написати проект та отримати фінансування на втілення своєї ідеї.

Маріанна Маковій презентує ідеї сталого розвитку
Маріанна Маковій презентує ідеї сталого розвитку
Серед переможців - проект «Віртуальний політ для кожного школяра», мета якого - створити на базі літака, що стоїть на Алеї авіаторів у студентському містечку Кіровограда біля КЛАНАУ, постійно діючий безкоштовний інтерактивний музей для школярів, а отже – популяризувати професію пілота, розповідати дітям краєзнавчі матеріали про область, країну, світ (віртуальні відео-мандрівки). Виконавці та партнери - «Міжрегіональна спілка експертів з професійної підготовки льотного персоналу», Кіровоградська льотна академія Національного авіаційного університету (КЛА НАУ), Рада Старшин КЛА НАУ та Авіакомпанія «Урга». Автор ідеї - помічник начальника КЛАНАУ - Ольга Кушнір.

Ще один проект називається «Професія щасливої людини». Його мета - профорієнтація школярів середнього та старшого віку, допомога у визначенні шляху для самореалізації через майстер-класи, тренінги, спілкування із професіоналами та екскурсії. Виконавці та партнери – журналісти і ведучі програми «Ранкова Кава» на каналі «Кіровоград», зокрема Ірина Іванова. Цільова аудиторія - учні шкіл та студенти.

Третій проект називається «Осінній медіа-кемп «Чистий простір. For your ideas». Серед його авторів - викладач Ірина Ткаченко, яка прагне таким чином створити комунікаційний майданчик для отримання неформальної медіаосвіти, конкретних медіа критичних та освітніх інструментів, що допоможуть молоді ефективно працювати, навчатися та розвиватися, бути проактивним членом своєї громади! Партнери та виконавці - Кафедра видавничої справи та редагування КДПУ ім. В.Винниченка, КНУКіМ та Туристичний клуб «Мандри».

Ірина Ткаченко та Олена Сінченко
Ірина Ткаченко та Олена Сінченко
Четвертий проект «Бібліотечний клуб читання та розваг «Сонячний промінчик на книжковій полиці» буде реалізуватися на базі обласної бібліотеки для дітей імені Шевченка. Маріанна Маковій придумала, як краще організувати групову роботу із дітьми із застосуванням книго- та ігро-терапевтичних методів, направлених на вироблення навичок комунікативної соціалізації для сталого розвитку громади міста. Основні виконавці проекту - аніматори відділу дитячого та сімейного читання обласної бібліотеки для дітей ім.А.Гайдара, громадська організація «Центр розвитку людини і сім’ї «Сонячний Зайчик» та молодіжна організація «Сімейний Монтессорі Центр «Ладушки», а також інші партнери та друзі!

Довідка: “Активні громадяни” – це програма Британської Ради для молоді у галузі міжкультурного діалогу і соціального розвитку. Мета проекту - сприяти соціальним змінам і забезпеченню сталого розвитку. Інструментів для цього багато, але Британська Рада робить акцент на створення і розбудову мережі молодих лідерів - із залученням партнерських молодіжних організацій. В Україні програма "Активні громадяни" діяла з 2009 року, але у 2012 була призупинена через неможливість співпраці зі злочинним режимом, розповідає керівник програми Віталій Тихонович. Нині ж програму відновлено і вона сприяє прямим контактам через культурні, географічні та політичні кордони. Україна стала сорок першою країною, яка долучилася до програми. У Європі наша держава залишається єдиною, в якій програма перебуває в активній стадії. Після України членом програми стали Сполучені Штати Америки. Британська Рада в Україні активно працює у сфері розвитку суспільства та допомагає громадянам та установам розвивати більш відкритий та стабільний світ без кордонів, вирішуючи питання громад та глобальні виклики.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!