Творча зустріч з позитивною аурою

20.08.15, 12:00

17 серпня 2015 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулася творча зустріч з письменником, поетом, членом Конгресу літераторів України Юхимом Авруцьким та презентація його книги «Народе мій».

Проведення творчих зустрічей та різноманітних презентацій на базі мистецької перлини Кіровоградщини давно стало традиційним і звичним явищем, що презентує окремий і дуже необхідний (особливо в умовах депресивного воєнного часу) напрямок діяльності обласного художнього музею.

Але захід, що відбувся в стінах музею 17 серпня мав ряд специфічних особливостей, що суттєво відрізняло його від усіх попередніх аналогічних заходів. По перше, це був експромт, оскільки ідея проведення творчої зустрічі з Юхимом Авруцьким та презентації його книги «Народ мой» заздалегідь не планувалась, а виникла спонтанно внаслідок, знову ж таки, незапланованого гостьового відвідування Юхимом Яковичем обласного художнього музею. Після екскурсії письменник поділився з науковцями цікавою інформацією щодо довоєнної історії міста Кіровограда, і що дуже важливо – довоєнної історії будівлі, в якій сьогодні знаходиться обласний художній музей. Тож творча зустріч 17 серпня стала логічним продовженням цікавого діалогу, що відбувся між співробітниками музею і поетом 4 серпня.

По друге, особливо приємно зустрічатися із земляками, які досягнувши успіхів на теренах «далекого зарубіжжя», не забувають про свою малу Батьківщину, і, при нагоді, шукають зустрічі з нею. Достатньо просто послухати з якою любов’ю і теплотою згадує Юхим Якович про тогочасний Кіровоград, який змушений був залишити разом з матір’ю за день до окупації його фашистами. Рано втративши батька, який загинув в 1942 році під Харковом, він як прийнято казати в таких випадках «зробив себе сам».

Повернувшись до Кіровограда після його визволення закінчує середню школу, пише вірші, які починають друкувати в газеті «Кіровоградська правда», проходить творчий конкурс в Літературному інституті імені Максима Горького. Щоправда до вступних іспитів хлопця не допустили через його національність, тому що таке радянський антисемітизм Юхим Якович знає із власного досвіду. Але сильна і розумна людина вміє долати перепони. Закінчення Кіровоградського інституту сільгоспмашинобудування, посада старшого наукового співробітника у цьому ж закладі та начальника відділу модернізації обладнання на заводі «Гідросила», творчий злет та визнання на теренах Німеччини, куди Авруцький виїхав після розвалу СРСР, яскраве тому підтвердження.

По третє, захід мав яскраво виражений національний характер, адже Юхим Якович, будучи одним з фундаторів єврейського громадського руху на теренах СРСР, відноситься до тієї когорти принципових і сміливих людей, які всупереч чисельним антисемітським проявам, ніколи не приховують своєї національності, а навпаки - пишаються нею. Тому й аудиторія заходу підібралася відповідна - творча інтелігенція, левову частку якої складали представники саме єврейської громади, що створило відповідний емоційний фон, національний колорит, а ще - атмосферу дружби, порозуміння та братського єднання, якими завжди славився цей мудрий, терплячий, багатостраждальний народ.

На позитивній аурі творчої зустрічі позначився і той факт, що у залі, як правило, не було випадкових людей. Тут знаходилися друзі дитинства Юхима Яковича, його однокласники, колеги по творчій співпраці, які писали музику на його вірші, що породило чимало чудових ліричних пісень (декілька з них пролунали під час творчої зустрічі з Авруцьким). Все це створювало інтимну атмосферу родинного кола та теплої зустрічі старих друзів.

На початку творчої зустрічі Юхим Якович розповів про основні віхи своєї біографії та творчого зростання, доповнюючи свою розповідь цікавими фактами з довоєнної та післявоєнної історії міста Кіровограда, багато з яких відносилися безпосередньо до будівлі обласного художнього музею.

Другу частину творчої зустрічі можна назвати музикальною. Учасники заходу отримали справжню насолоду від чудових ліричних пісень, написаних на вірші Юхима Яковича та виконаних у записі та «наживо» під акорди музики на піаніно.

Ну а третя, літературна частина творчої зустрічі, була присвячена безпосередньо презентації книги Авруцького «Народе мій», яка складається із цілої серії поетичних новел, що вражають глибиною осмислення автором книги історії та душі єврейського народу, його пошуків і страждань, його мудрості та філософській терплячості, його світогляду, психології та моральних цінностей. А ще – глибокого історичного коріння, що постійно підкреслювалось постійним зверненням до біблейських сюжетів, сторінок стародавньої історії єврейства, його автентичності тощо.

По великому рахунку, це була ода єврейському народу від вірного сина і патріота цього народу, що повинно бути взірцем для приклада нам – патріотам України, тим більше – в умовах зовнішньої агресії.

Олег Юрченко – старший науковий співробітник відділу науково – просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!