ТОП-5 проблем в медицині, актуальних для жителів Кіровоградщини

12.11.15, 12:00

На початку листопада Громадська лікарсько-пацієнтська рада при Департаменті охорони здоров'я Кіровоградської ОДА ініціювала збір пропозицій в медицині області, які потребують першочергового вирішення. Пропозиції надходили на електронну скриньку, телефоном та озвучувались безпосередньо спеціалістам Кіровоградського осередку «ВМ ЛЖВ». Серед запропонованих жителями області медичних проблем, що потребують вирішення, аналітики Кіровоградського відділенням «Всеукраїнської мережі ЛЖВ» виокремили 5 найактуальніших. Ними стали непрозорість витрачання бюджетних коштів лікарнями, потреба в електронних чергах, вакцинація дітей, недостатність профілактики ВІЛ/СНІДу та проблема доступності обезболювання для паліативних хворих.

фото з сайту https://farm7.staticflickr.com
фото з сайту https://farm7.staticflickr.com
Перше місце посіла проблема недостатньої відкритості використання коштів медичними закладами. Як виявилося, кіровоградців, цікавить, скільки коштів виділяється на медицину, як вони використовуються та на скільки насправді медичні заклади потребують благодійних внесків. Слід зазначити, що на вирішення цієї проблеми направлена одна з ініціатив фахівців мережі ЛЖВ. Активісти ініціюють впровадження Департаментом охорони здоров’я області програму «Відкритий бюджет». Це дасть можливість у простій формі побачити куди і скільки витрачають коштів медзаклади. Ініціатива майже реалізована, однак, за словами аналітиків обласного осередку ЛЖВ, Департамент охорони здоров’я затримує її запуск, оскільки починаючи з вересня не надає необхідних фінансових даних.


На другому місці − електронні черги в лікарнях, точніше, їх відсутність. Хто хоч раз вистояв чергу до терапевта в поліклініці зрозуміє цю проблему без пояснень. Упровадження електронних черг полегшить життя і пацієнта, і лікаря.

Наступна в рейтингу проблема з вакцинацією дітей. Батьки скаржаться та відсутність відкритої інформації про наявність вакцини. Також проблемою є незручний графік вакцинації – часто батькам дзвонять і пропонують протягом двох годин прибути для вакцинації, тому що з’явилась вакцина. Батьки наголошують і на тому, що під час відвідування медичного закладу здорова дитині контактує з хворими і заражається.

Четверте місце займає проблема недостатності заходів профілактики ВІЛ/СНІДу. За даними Українського центру контролю за соціально-небезпечними хворобами МОЗ, у 2015 році смертність від СНІДу збільшилась на 78% у порівнянні з 2014 роком. Крім того, Обласною цільовою соціальною програмою протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу передбачено фінансування в 2015 році курсів бупренорфіну. Наявність цих ліків дасть змогу попередити передачу ВІЛ/СНІДу та не переривати лікування не тільки ВІЛ-інфекції, а й гепатиту С та туберкульозу. Однак кошти на бупренорфін так і не були виділені.

Замикає п’ятірку проблема доступності обезболювання для невиліковно хворих пацієнтів. Зараз обезболювання таким хворим надається бригадою медиків двічі на день. Однак тривалість дії препарату чотири години. І крім цих восьми годин із 24-х в добі, людина страждає від болю. Така ситуація склалася через неможливість придбати препарати знеболення для невиліковно хворих. Довідково: Збір актуальних проблем в медичній сфері, які потребують вирішення, здійснюється в рамках роботи громадської лікарсько-пацієнтської ради при Департаменті охорони здоров'я Кіровоградської ОДА. Долучитися можна, надіславши пропозиції на електронну скриньку kovlgv@ukr.net (в темі листа прохання вказати МЕДИЦИНА) або за телефоном (0522) 24-69-04.

Прес-служба Кіровоградського осередку «Всеукраїнської мережі ЛЖВ»

The All-Ukrainian Network of People Living with HIV/AIDS (http://network.org.ua) is a charitable organization founded by the HIV-positive people that provides people with HIV/AIDS with assistance within the framework of national and international programs. One of its goals is to ensure access to treatment – an antiretroviral therapy - for HIV-positive people. This therapy allows to improve and prolong lives of people who live with AIDS. The All-Ukrainian Network of People Living with HIV/AIDS was recognized as the best organization that combats the stigma and discrimination against HIV-positive people. Its representative offices are in all regions of Ukraine where more than 20 000 clients receive consultations.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!