Скільки вулиць у Кіровоградській області могли потрапити під Закон про декомунізацію

13.11.15, 10:00

Яндекс.Карти було запущено в Україні 2006 року. Зараз на них нанесено детальні схеми всіх міст і багатьох менших населених пунктів країни із вулицями та будівлями. Щоб карти залишалися точними й актуальними, українські картографи Яндекса оновлюють їх щомісяця, відстежуючи зміни й перейменування топонімів. До 21 листопада місцева влада українських міст, селищ і сіл має змінити назви низки об’єктів відповідно до прийнятого півроку тому Закону про декомунізацію. Яндекс вивчив, скільки вулиць, на думку експертів, могло потрапити під його дію у Кіровограді та населених пунктах Кіровоградської області*.

Із майже 1400 вулиць, провулків, проспектів і площ Кіровоградської області, нанесених на Яндекс.Карти, Закон про декомунізацію станом на початок вересня поширювався на близько 160 топонімічних об’єктів. Майже 70 із них розташовано у самому Кіровограді.

Найпопулярніші на Кіровоградщині – назви вулиць, присвячені Жовтневій революції, а також Леніна та Колгоспна. Порівняно з іншими областями України, у Кіровоградській частіше трапляються назви, пов’язані з річницями подій в історії Радянського Союзу. На додачу до поширених в усій країні вулиць 40, 50 та 60 років Жовтня, тут є вулиці 40 та 50 років Радянської Армії і 1-ї та 2-ї П’ятирічок. Вулиця 40 років України, окрім Кіровограда, є лише у Горлівці, а вулиці 20 років Міліції немає більше в жодному місті країни.

Якщо узяти всі «радянські» вулиці Кіровограда та з'єднати в одну, вона була б завдовжки понад 50 км – це навіть більше, ніж Кільцева дорога. А загальна довжина «радянських» вулиць усієї області – близько 360 км: така вулиця дісталася б пляжів Затоки. Згідно з даними пошуку Яндекса, серед вулиць, що можуть бути перейменовані відповідно до Закону, у Кіровограді найчастіше шукають будинки на вулицях Жовтневої Революції, 50 років Жовтня і Комуністичному проспекті. А щодо власне декомунізації кіровоградці запитують у Яндексі, наприклад, таке: [декомунізація перелік вулиць], [перейменування кіровограду голосування], [декомунізація посібник перейменування вулиць] та навіть [іловайськ перейменування вулиць].

Про те, скільки вулиць потрапило під дію Закону про декомунізацію в усій країні, можна прочитати у блозі Яндекс.України: https://blog.yandex.ua/post/3080/.

Інфографіку про найпопулярніші «радянські» назви вулиць в інших областях України та їх довжину можна переглянути в альбомі: https://fotki.yandex.ru/users/ya-ukraine-official/album/490764.

*Дослідження ґрунтується на рекомендаціях стосовно перейменування вулиць, підготовлених Інститутом національної пам’яті України, Департаментом громадських комунікацій Київської міської державної адміністрації, а також робочими групами з декомунізації, міськими радами, топонімічними комісіями, комісіями з упорядкування найменувань вулиць в обласних центрах України, місцевими краєзнавцями та активістами. Враховано вулиці, провулки, площі та інші об'єкти на Яндекс.Картах, які станом на початок вересня 2015 року ще не було перейменовано або рішення про їх перейменування ще не набули чинності й, відповідно, не були відображені на картах.

--
Компанія "Яндекс.Україна"



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!