В Олександрії обговорили впровадження енергозберігаючих технологій

29.10.16, 16:00

Минулого тижня в Олександрії пройшла низка заходів щодо можливостей для енергоефективності та енергозбереження за участі Представництва ЄС, Державного агентства з енергоефективності та енерго-збереження, Офісу віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, міської влади, журналістів, активістів, керівників ОСББ. Організовували згадані цікаві івенти команда інформаційної кампанії "Сильніші разом!".

Зустріч в мерії міста Олександрія
Зустріч в мерії міста Олександрія
Зокрема, усі зацікавлені відвідали круглий стіл на тему «Можливості для енергоефективності в місті Олександрія» за участю заступника міського голови Геннадія Лоцмана, начальника відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та будівництва Олександрійської РДА Юрія Касьяненко, експерта Представництва ЄС в Україні Сергія Ладного, представника Державного агентства з енергоефективності та енерго-збереження Костянтина Гура, аналітика житлово-комунальних та енергетичних програм Юлії Чеберяк, експерта IFC проекту «Енергоефективність у житловому секторі України» Ігоря Галочки, керівника інформаційної кампанії «Сильніші разом» Любові Акуленко, а також керівників ОСББ і експертів Олександрії.


Окрім того, у рамках візиту пройшов тренінг та практикум для голів ОСББ на тему: «Написання проектів. Залучення фінансування з ЄС для заходів з енергоефективності», який провела експерт з фандрайзингу Тетяна Лебухорська. Під час круглого столу експерт Представництва ЄС в Україні Сергій Ладний відзначив, що енергоефективність є однією з основних програм допомоги ЄС Україні. У свою чергу представник Державного агентства з енергоефективності та енерго-збереження Костянтин Гура наголосив, що сьогодні питання енергетичної незалежності – це питання національної безпеки України.

Тренінг для представників ОСББ
Тренінг для представників ОСББ
"За 2013-2015 роки населення, теплогенеруючі підприємства та бюджетні організації зменшили споживання газу приблизно на 30% або 7,2 млрд. м3 газу. Окрім того, уже розроблено та прийнято Національний план дій з відновлюваної енергетики наперіод до 2020 року та Національний план дій з енергоефективності на період до 2020 року. Планом передбачено досягнення у 2020 році національної мети енергозбереження у розмірі 9%, що становить 6,5 млн. тонн нафтового еквіваленту", - сказав Костянтин Гура.


Волночас, Андрій Климчук, координатор роботи з національними медіа Офісу віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, наголосив, що окрім власне фінансових заощаджень, енергоефективність – це також величезний капітал іншої свідомості.

"Відповідальне ставлення до ресурсів творить відповідальну родину, громаду, державу. Банально, та Європа починається там, де сусіди зачиняють холодної пори року вікна у під`їзді. Тож ідеться, насамперед, про мислення, і роль медіа тут неоціненна",- відзначив Андрій Климчук.

Тренінг для представників ОСББ
Тренінг для представників ОСББ
За словами керівника інформаційної кампанії «Сильніші разом» Любов Акуленко, цьогорічного опалювального сезону Україна вперше в історії увійде в зону ринкових тарифів на енергію для населення.


«Незважаючи на те, що майже половина населення зможе претендувати на отримання житлово-комунальних субсидій, перед іншими постане питання, яким чином можна зменшити розмір плати за житлово-комунальні послуги. Виникає виклик перед місцевими органами влади, які інструменти для підвищення енергоефективності будівель можуть бути запропоновані людям», - зазначила Любов Акуленко. Вона додала, що місцева влада має для цього як більші ресурси на місцевому рівні внаслідок реформи децентралізації, так і програму «теплих кредитів» від Держенергоефективності - єдину в країні, що може підтримати інвестиції у енергоефективність фінансово.

«Також важливо підтримати активних громадян, які мають бажання створювати об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ та інші), аби продемонструвати, що мешканці за підтримки держави цілком спроможні зробити своє житло економним та комфортним», - наголосила керівник інформаційної кампанії «Сильніші разом».



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!