Мелітопіль зекономив майже два мільйони на ефективному вуличному освітленні

21.11.16, 10:00

Шість років тому місто Мелітопіль вибрало такий пріоритет свого розвитку, як енергоефективність, для чого було навіть створено спеціальний підрозділ, і вже у квітні минулого року сесія тамтешньої міської ради затвердила план дій по стабільному енергетичному розвитку – аж до 2020-го року. Ці заходи вже сьогодні привели до значної економії бюджетних коштів та змін у свідомості людей, про що журналіст сайту «Тусовка» Вікторія Талашкевич дізналася під час поїздки із командою інформаційної кампанії «Сильніші разом».

Що може перейняти для себе місто Кропивницький із досвіду Мелітополя? Багато чого, і зробити це недорого, і нескладно. Натомість складно і дорого у наш час охопити реформуванням всі сфери міського господарства, тому наші південні сусіди п’ять років тому вирішили почати із перетворень на краще у бюджетній сфері, а інтенсивну роботу із багатоповерхівками залишити на сьогодні і на найближче майбутнє.

Отже, у 2010-тому році новації почалися у Мелітополі із економії енергоресурсів у закладах, що фінансували з бюджетної сфери, а це дитячі будинки, будинки культури, бібліотеки, тощо.

Юрій Захарчук, начальник управління соціально-економічного розвитку міста Мелітопіль
Юрій Захарчук, начальник управління соціально-економічного розвитку міста Мелітопіль
- Влада пішла, так би мовити, від людського фактору – зайнялися вихованням у керівників закладів свідомого ставлення до витрачання енергетичних ресурсів, - розповідає Юрій Захарчук, начальник управління соціально-економічного розвитку міста. За його словами, фактично, у ручному режимі керівництво Мелітополя почало щомісячно збирати інформацію щодо використання ресурсів і «точково» виявляти проблемні місця: хто, де і як неефективно витрачає ресурси.

- Результати починаються із інформації, і ми давно прийняли рішення не замикатися в інформаційній шкаралупі, а максимально збирати дані, а також їздити в інші регіони, вчитися і так само залучати у наше місто експертів, які можуть привнести щось цікаве, - підкреслив Юрій Захарчук. За його словами, вже за перший же рік такого моніторингу місто досягло 7-8% економії виключно завдяки зміни ставлення керівників установ до витрачання ресурсів. Люди озброїлися знаннями і почали витрачати тепло відповідально.


- Наразі ми досягли економії у розмірі майже 25% від того, що було у 2010-го році, і вже перейшли до заходів, які вимагають не просто людського ставлення, але й капітальних вкладень. Зокрема, утеплення будівель із залученням грантових коштів. Наразі три дитячих садочки утеплюються за рахунок 100% грантових коштів, зокрема, фонду NEFKO, і ще три садочки – на черзі, - розповідає Юрій Захарчук.

Ірина Рудакова, заступник міського голови Мелітополя
Ірина Рудакова, заступник міського голови Мелітополя
Звісно, дитячі садки вимагають менше коштів на утеплення, аніж, наприклад, школи (на фото - школа). Але Мелітопіль напрацював перелік об’єктів, розробляє під них власним коштом проектно-кошторисну документацію, щоб надалі шукати кошти від донорів і мати вже готові проекти для фінансування. І мова не тільки про бюджетну сферу – акцент варто поставити на житловий фонд, бо саме там відбувається найбільш втрата теплової енергії (до 60%).

У місті Мелітопіль біля восьми сотень багатоквартирних будинків, з яких вже у семи десятих чотирьох створено ОСББ, у тому числу два десятки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків створено цього року. Мерія Мелітополя створила дві спеціальні програми по 50% та 100% компенсації витрат на встановлення теплових лічильників. У результаті у місті вже 84% будинків вже мають лічильники.

- У минулому році міська влада прийняла рішення компенсувати повністю відсотки за «теплими кредитами». Наразі два ОСББ взяли невеликі кредити на заміну вікон на дверей. Вони задоволені процесом, але решта представників ОСББ не достатньо активні, хоча за погашенням відсотків справа не стоїть і міська влада вчасно все компенсує, - розповідає Ірина Рудакова, заступник міського голови Мелітополя.

Вікторія Талашкевич веде тренінг
Вікторія Талашкевич веде тренінг
За словами пані Ірини, найбільшою перепоною на шляху до масштабних перетворень на краще є людські страхи, відсутність знань та стереотипи. Чимало мешканців Мелітополя, як і мешканців Кропивницького, між нами, досі бояться створювати ОСББ чи користуватися програмами і кредитами, відсотки за якими компенсує бюджет. Це навіть при тому, що вже є позитивні приклади і Запорізька область взагалі входить у трійку найбільш успішних областей України, і тут вже ОСББ взяли кредитів на п’ять мільйонів гривень (і отримали компенсацію за кредитами).


Погоджується із заступником мера і Юлія Чеборяк, аналітик житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА.

- У невеликих містах, по моїм враженням після численних поїздок Україною, у людей не вистачає інформації для того, щоб прийняти рішення і створити ОСББ. У будь якій реформі комунікаційні складова є дуже важлива, і якщо вона недостатня, то впровадження реформи не буде. Тому наша місія – надати побільше інформації про необхідність становлення інституту ефективного власника житла, бо без цього не буде енергонезалежності і регіону, і країни в цілому, - переконана Юлія Чеборяк.

Утеплення комунальних закладів у місті Мелітопіль
Утеплення комунальних закладів у місті Мелітопіль
Наостанку хочеться сказати про безпрецедентну роботу із покращення вуличного освітлення у місті Мелітопіль. Цю роботу також фінансово підтримав фонд NEFKO, виділивши кредит під малий відсоток на встановлення на вулицях енергозберігаючого обладнання та світлодіодних ламп. Це не тільки суттєво покращило освітлення у темний час доби, але й дало економію біля мільйона семисот тисяч гривень для бюджету міста. Наразі по місту традиційних ламп накалювання залишилося лише біля 15% - із більш ніж одинадцяти тисяч світло-точок. Правда, вражає? Особливо, якщо врахувати, що на Кіровоградщині є виробництва, які створюють і продають по Україні непогані світлодіодні лампи, а експерт фонду NEFKO Андрій Ката шов – наш земляк. От і справджується, як не дивно, в черговий раз стара приказка про те, що немає пророка у власній Вітчизні…

Вікторія Талашкевич, із Мелітополя – для сайту «Тусовка»



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!