​В бібліотеці - на Андрія

18.12.16, 10:00

Серед зимових свят виділяється, мабуть, найцікавіше - день Андрія Первозванного, чи, як його ще називають у народі, Калита. Свято припадає на 13 грудня і є логічним продовженням молодіжних гулянь, де юнаки і дівчата шукали собі пару для майбутнього подружнього життя. Звичаї та обряди в день цього святого мають дохристиянський характер: ворожіння, заклинання, ритуальне кусання калити, народні гуляння та обрядові танці. Долучилась до святкування й бібліотека, організувавши справжні «Андріївські вечорниці».

Все розпочалось о 17.00. Гості свята радо брали участь в усіляких забав, які організували бібліотекари та партнери заходу. Партнерами виступили Управління освіти, науки, молоді та спорту Кіровоградської ОДА, Соборний храм Благовіщення Пресвятої Богородиці, Кропивницький Кіш УДЮТ «Січ», Молодіжна громадська організація ТІМО «Відкриті двері», Молодіжний театр «Палата №6».

У всіх бажаючих була можливість взяти участь у різноманітних майстер-класах у своєрідній «Хатці-майстерні»: з гончарства, з виготовлення виробів із солоного тіста, ліплення вареників та плетіння української коси. Юнаки із захопленням грали в настільні ігри та приймали участь у народних забавах, кусали калиту та розважали дівчат.

О 18.00 розпочалась концертна програма. Священик Іван Вереску розповів глядачам про свято Андрія Первозванного. Незважаючи на те, що це християнський святий, обряди й традиції цього дня сягають дохристиянських часів. День Андрія Первозванного є одним із найтаємничніших та найцікавіших.

Колективи Великосеверинського будинку культури створили атмосферу справжніх «вечорниць» з піснями, гуляннями та народними обрядами. Імідж-центр «Ольга» додали гарного та теплого настрою з показом колекції одягу «Зимові візерунки» та вокальним номером від Анни Ступак.
Колоритності свята задали гадання у «Кімнаті ворожінь», де молоді дівчата зазирали у майбутнє. Всі ворожіння дозволяють доторкнутись до чогось містичного та вищого, а також проявити фантазію. Адже важливо навіть не те, що вийде в результаті гадань, а те, як дівчина себе після цього налаштує, а результатом гарного настрою були посмішки наших відвідувачів.

Заключним номером концертної програми став виступ викладача хорового диригування Кіровоградського музичного училища Світлани Лагоминої з прекрасними авторськими піснями. Протягом заходу, в рамках Новорічної акції «Привітаймо воїнів разом» діяв благодійний розпродаж на підтримку воїнів, які знаходяться в зоні АТО, кошти від якої будуть передані на потреби бійців представниками Громадської ініціативи Армією «SOS».

Після основної частина свята всіх гостей запросили до частування варениками, кашею та чаєм. Раді, що усі залишились задоволені, у гарному настрою та ситі!) Дякуємо всім, хто долучився до цього заходу.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!