Історичний календар на 2017

04.01.17, 14:00

Напередодні Нового року вийшов черговий номер «Історичного календаря Кіровоградщини» на 2017 рік. Це вже 12-й випуск унікального проекту, в якому автор, кіровоградський краєзнавець та публіцист Володимир Босько, пише про найвидатніших людей Кіровоградщини, чиї ювілейні дати припадають на рік випуску календаря.

По суті – це справжня історична, літературно-мистецька чи наукова енциклопедія, в якій автор не лише фіксує, але і відкриває просто неймовірні факти з життя наших видатних чи просто відомих земляків. Наприклад, чи знали ви, що «батьком» Василя Тьоркіна, відомого літературного героя часів СРСР, є не О. Твардовський, а кіровоградський поет Олександр Рохович, який таким чином героїзував радянську агресію проти Фінляндії? Або проте, що в с. Мала Березівка, Олександрійського району, 155 років тому народився губернатор…провінції Ефіопії? Або, що автор популярногофутуристочного телевізійного проекту «Земля без людей», американецьА. Вайсман, має Маловисківське коріння? Але це, так, для прикладу, бо таких історій та відкриттів в книзі В. Боська – безліч.

Тут є розділи, які стосуються діяльності підприємств ядерної галузі України, зокрема, про майбутній ювілей Інгульської шахти, якій 2-го лютого 2017 року виповнюється 50 років! Є розділ і про директора Інгульської шахти Равіля Агліуліна, який теж буде відзначати поважну дату. В червні ми будемо відзначати 35 - ту річницю з дня народження Олександра Пашка, працівника Смолінської шахти, капітана футбольної команди Смоліно, який загинув в зоні проведення антитерористичної операції, а всього в книзі подано 23 біографії українців, наших сучасників, які загинули, боронячи нас від російської навали на Сході України.…

Не забув автор і про футбол, який в даному випадку пов’язує спортивними зв’язками Кіровоград, Олександрію і Жовті Води. Мова йде про талановитого футболіста Юхима Сприкута, який народився 29 червня 1937 року. В 60-хроках минулого сторіччя він грав за «уранову» команду «Авангард» з Жовтих Вод, «вугільну»команду «Шахтар» з Олександрії, і «машинобудівну» команду «Зірка»з Кіровограда.

Безпосередній стосунок до ядерної енергетики має і уродженець Олександрії, а нині міністр палива та енергетики Ігор Насалик, якому в листопаді виповниться 55 років.

РоботаВ. Боська якраз і цікава встановленням безперервності особистості і взаємозв’язку історичних процесів на теренах Кіровоградщини, в яких би суспільно – політичних формаціях вони не відбувалися. Скажімо, як ми можемо ігнорувати таку яскраву особистість, як Томаса Ельворті, одного з засновників сільськогосподарського машинобудування Росії, а значить, і України?В грудні ми будемо відзначати 170 річницю з дня його народження. Цікаво, що в січні цього ж року, ми відзначимо 55 років з дня народження Павла Штутмана – голови наглядової ради ЗАТ «Гідросила Груп» і «Ельворті Груп», який примножує справу і славу Єлисаветградських і Кіровоградських машинобудівників.

Або, як ми можемо не пишатися земним зв’язком з радянським письменникомЮ. Яновським, російським поетом Арсенієм Тарковським чи українським поетом Євгеном Маланюком? А взяти Героїв Радянського Союзу і Героїв антитерористичної операції, які жили в Олександрії – Антоніну Худякову і Гордія Кіктенка? Або художників – єлисаветградця О. Осьмьоркіна і кіровоградця Ю. Гончаренка? Або лікарів – олександрійця А. Смідовича, якому в травні виповниться 145 років чи нашогосучасника, головного лікаря Маловисківської ЦРЛК. Чурпія? Їх розділяють роки, але об’єднує вірність справі і любов до рідної землі.

Герої В. Боська, як до речі, і герої робіт олександрійського краєзнавця Анатолія Кохана, чий ювілей ми відзначатимемо в лютому, жили, працювали і помирали в ім’я цієї землі і розділити їх по епохам і історіям, або розселити по назвам населених пунктів, якось не виходить. Бо є вічна константа – Україна! Насправді, ця історична розвідка спрямована не в минуле, а в майбутнє, можна сказати – вічне, про що і подумалося автору цих рядків:

Лякаюсь чужих ювілеїв:
- Йому сім десятків, ого!
…Я б вуха і очі заклеїв,
Бо більше боюся - свого.

Це, звичайно, жарт, бо ті, хто потрапив у «компанію» Володимира Боська, заслужили місце в нашій пам’яті, бо не боялися жити заради людей.

В книзі зібрано майже 400 довідок про людей, не рахуючи кількох блискучих публіцистично - дослідницькихстатей, присвячених проблемам адаптації історії в сучасному вимірі. Випуск підготовлено за сприяння Кіровоградської обласної адміністрації і Кіровоградської обласної ради в рамках програми книговидання та книго розповсюдження на 2016 – 2020 роки. Наклад видання – 500 примірників.

автор - Сергій Полулях



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!