​Стратегічне планування – запорука успішного розвитку громади

26.05.17, 16:00

Круглий стіл, присвячений темі стратегічного планування як запоруки успішного розвитку громад, особливо новостворених об’єднаних територіальних громад, відбувся днями у Кропивницькому. Участь у заході взяли понад тридцять представників об’єднаних територіальних громад, експертів, журналістів і посадовців із різних районів Кіровоградщини – Бобринця, Малої Виски, Світловодська, інших територій. Також приїхали до Прес-клубу дізнатися про процеси об’єднання представники тих територій, де про утворення ОТГ лише роздумують.

Про те, які програми міжнародної технічної допомоги діють на території Кіровоградщини куратор круглого столу Валентина Остапчук запросила розповісти чимало експертів. Почався захід із виступу директора Центру розвитку місцевого самоврядування Олега Яременко. Олег Петрович розповів про те, що центр створено за фінансування програми «U-LEAD», і його завданнями є допомога новоствореним громадам щодо проектної діяльності, підготовки документації та формування бюджетів, залучення грантів та вивчення успішних практик у сусідів.

- Крім консультацій, програма «U-LEAD» планує відкрити на території шестисот нових громад Центри надавання адміністративних послуг. Це буде як будівництво з нуля, так і є реконструкція приміщень, а також навчання фахівців, - розповів Олег Яременко.

Його колега – консультант із юридичних питань Офісу Реформ регіонального відділення Асоціації міст України у Кіровоградській області Володимир Нижник представляв під час круглого столу проект «ПУЛЬС». Пан Володимир розповів, що нині займається супроводом новостворених об’єднаних територіальних громад. Він не тільки надає консультації, але й володіє великим обсягом аналітичної інформації, якою радо ділиться і з колегами, і з журналістами. Саме він брав участь у березні у триденному семінарі для журналістів із Кіровоградської, Вінницької та Черкаської областей, який пройшов у Світловодську.

Суттєву підтримку об’єднаним територіальним громадам надає також громадська організація «Агентство розвитку територій». Заступниця голови агентства Анна Нестеренко розповіла, що зараз важливо застосовувати такий формат співпраці між бізнесом, владою і громадою, як державно-приватне партнерство. За словами пані Анни, державно-приватне партнерство – це ефективна модель співпраці, яка досі мало застосовується на Кіровоградщині і в Україні в цілому. І Агентство розвитку територій знаходиться у трійці провайдерів такого партнерства у державі.

- Наразі ми готуємо навчальні семінари для очільників територій, щоб роз’яснити, як створювати стратегії розвитку територій, як залучати кошти бізнесу, які гарантії матиме влада і як спільно працювати, - розповіла пані Нестеренко. Вона привела у приклад стратегію міста Олександрії, яка написана у відповідності до цілей розвитку ООН. Ця стратегія розміщена на муніципальному сайті і свідчить про готовність і відкритість тамтешньої громади до співпраці.

- Ми віримо, що розвиток територій почнеться із Кіровоградщини, із центру України, - підкреслила Анна Нестеренко, і запросила учасників Круглого столу до співпраці та взаємодії.

Ще одна знакова експертка взяла участь у засіданні круглого столу – мова про Інгу Дуднік, виконавчу директорку громадської організації «Територія успіху», яка днями відзначила дев’ять років від дня заснування. Пані Інга розповіла, що «Території успіху» вдалося долучитися до програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE). Ця програма виконується міжнародною організацією Global Communities (англ. «Глобальні громади») та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Організація проводить навчальні програми та тренінги саме для активних громадян, які можуть брати участь у розвитку громад. Зокрема, у Бобринецькому та Новоукраїнському районах.

- Ми працюємо із громадським активом, роз’яснюємо, як можна брати активну участь у житті громади, цивілізовано впливати на місцеве самоврядування. Навчаємо інструментам впливу на прийняття рішень, - зазначила Інга Дуднік під час круглого столу.

Після вступної частини круглого столу Валентина Остапчук, голова громадської організації «Мiсток», запросила до слова представників кількох громад, зокрема, Бобринецької, а також Маловисківської. Зокрема, активний і прогресивний керівник громадської організації «Фонд розвитку громади» із Малої Виски Леонід Жовтило не тільки дуже цікаво виступив, але й провів для учасників обговорення, які ресурси можуть допомогти сталому розвитку громади – у форматі «Світового Кафе». Учасники активно обговорили соціальні, економічні та екологічні ресурси громад на Кіровоградщині, і визначили пріоритетні у кожній сфері.




Комментарии

Вікторія Талашкевич29 май 2017 17:06
0
Дякуємо всім учасникам!
Ответить
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!