Українські села заробляють на розвиток

30.10.17, 16:00

Протягом останніх двох років в Україні триває активний процес децентралізації. На практиці це починалось як укрупнення територій та органів їхнього управління. Тобто найближчі села та селища об’єднувалися в одну громаду. Далі реформа передбачала їхню фінансову автономію. Так, у найвіддаленіших селах почали з’являтися дороги, нові дитячі садочки та якісні медичні послуги. Проте й дотепер, попри вже значний досвід створення громад, не всі зважуються на такий крок – узяти розвиток території в свої руки. Досвід Новопсковщини в Луганській області став першим для України. Тепер люди тут переконані: обрали правильний шлях.

Ризикнули взяти все у свої руки

Першою в Україні на шлях децентралізації зважилася стати Новопсковська об’єднана територіальна громада. 2015 року в Луганській області об’єдналися 5 сіл та селище Новопсков, це понад 12 тисяч людей. У 80-х роках минулого століття ці території стали відомі, коли на перетині Новопсковського району проклали знаменитий газогін «Уренгой-Помари-Ужгород». Сьогодні й досі в районі є управління магістральних газогонів, тут транспортують 70% газу, що йде з Росії через Україну в Західну Європу. Але поштовху для розвитку місцевості це не давало. На цих територіях, як і на більшості в Україні, десятками років не бачили нормальних доріг, медицини, навіть вуличного освітлення. Люди зрозуміли, чекати «вказівок» згори і, що хтось прийде і зробить все за них, безглуздо. А об’єднання в територіальну громаду дає надію і можливості. «Виявляється, найскладніше – зважитися на рішучий крок, усвідомити і взяти відповідальність за себе та за майбутнє своїх територій», - каже голова Новопсковської об’єднаної територіальної громади Луганської області Вадим Гаєв. Виріс він у тутешніх краях. Обраний в листопаді 2015 року. Згадує: «Фактично до об’єднання громади всі села і селища були депресивні. Я сам з містечка-газопроводу, де не було вуличного освітлення, тротуарів, дороги востаннє ремонтували, мабуть, чверть століття тому».

Що дає об’єднання людям?

Дотепер уся гілка регіональної влади в Україні керована здебільшого, так би мовити, згори. Тобто більшість податків йдуть у державну скарбницю, а грошей на потреби міста чи села потрібно чекати з центру. Так ось, об’єднання – це насамперед укрупнення, тобто замість кількох рад і десятків чиновників громада утримує один, але ефективний орган. А також додаткові кошти на конкретні справи. При цьому кожне село, навіть найменше, обирає свого старосту, який представляє інтереси людей в громаді. Тож, що ремонтувати, будувати чи відновлювати люди вирішують насамперед самі. Кожен мешканець стає активним учасником життя громади.

По-друге, ОТГ надала фінансову самостійність. Якщо раніше коштів, приміром, на ремонт садочка потрібно було шукати в районній раді, а та в свою чергу просила їх в обласному бюджеті, їх доводилося чекати роками. Тепер громади зі своїми питаннями звертаються безпосередньо до державного бюджету. Тобто є проект і гроші виділяють на конкретні справи – інфраструктуру, медицину, освіту. За таким принципом Новопсковська громада отримала 1,3 млн грн на ремонт дитячого садка «Теремок». «Першого вересня у відремонтованій будівлі садочка вже плануємо зустрічати діток, майже 150 вихованців. За ці два роки, коли об’єдналася територіальна громада, придбали чимало меблів для дітей, м’який інвентар. Закупили майже все обладнання для харчоблоку – морозильні камери, печі, духові шафи», - розповідає Олена Скалаух, вихователь дитячого садочка «Теремок».

Головне, що разом з фінансовою самостійністю, громада отримала стимул розвиватися і наповнювати свій бюджет. Щоб мати постійні надходження для стабільного розвитку, створення комфортних умов для життя людей. В ОТГ залишається більше грошей від податків, які раніше відправляли в Київ. Зокрема, 60% податку на доходи фізичних осіб, єдиний податок, а також податок на нерухомість. Такі результати неабияк стимулюють створення умов для бізнесу та інвесторів, спонукають людей ризикнути – долучитися до активного управління життям на своїх територіях.

Мешканці відчули зміни

За два роки роботи Новопсковська об’єднана територіальна громада змогла зробити більше, ніж за всі попередні роки незалежності держави. Якщо до об’єднання селища сумарно мали в бюджетах лише 7 млн грн, то одразу після бюджет ОТГ зріс утричі, кажуть місцеві керівники. На початку 2017 року тут вже мали понад 56 млн грн, у тім числі майже 23 млн виділила держава як субвенцію на різні проекти. Торік у селі Осинове полагодили дороги на 1 млн грн, ще стільки ж виділили цьогоріч. В становили сучасне вуличне освітлення на сонячних панелях, придбали дитячі майданчики, відремонтували сільський клуб. А в селі Макартетине на ремонт шляхів витратили 1,5 млн грн. Нове освітлення, облаштовані вулиці отримують навіть найвіддаленіші куточки. Важливо, що поступ помічають самі мешканці: «Село постійно змінюється. Ось буквально за останній місяць можна побачити: поклали асфальт, встановили новий дитячий майданчик, все пофарбовано, на вулицях з’явилося освітлення, якого досі ніколи не було – тепер вночі на вулицях світло, як удень. Я вважаю, люди повинні бути господарями землі, на якій живуть. Ми бачимо, що громада дослухається до нас», - каже Віктор Шульга, приватний підприємець.

Змінюється на краще і Новопсков, відзначає Анна Землянська, фахівець з ландшафтного дизайну КП «Новопсков»: «Зараз ми по вулиці Магістральна розрівнюємо землю для облаштування клумб, там сіятимуть газони на осінь, буде нова алея, нещодавно наші колеги з «Новопсков житло» проклали там нові тротуарні доріжки».

Тепер кожен мешканець може висловити свої ідеї та побажання щодо ремонту будівель, покращення послуг, переконує Інна Бай, мешканка Новопскова. Жінка виховує дітей, тож їй важливо, щоб у селищі були всі умови для їхнього розвитку: «За останній час громаді, тобто людям, надають дедалі більше можливостей ухвалювати рішення щодо благоустрою селища». Надія Баштова, яка все життя пропрацювала хірургом у місцевій лікарні, теж відзначає зміни, що відбулися в громаді за останні два роки. Каже, вони дають мешканцям надію на краще майбутнє. «Завдяки надходженню грошей в бюджет люди вірять, що перспектива громади – це кращі соціальні послуги, в тім числі й медичні», - вважає Надія Миколаївна.

Роботи в громаді вистачає всім. Узяти хоча б комунальне підприємство. Якщо раніше тут відповідали тільки за вивезення сміття, то нині виготовляють тротуарну плитку й виконують роботи з благоустрою. Кількість працівників зросла вшестеро, постійно з’являються вакансії. «Зараз чимало місцевих фахівців, які раніше їздили на заробітки до Росії, працюють у нас на підприємстві. Обсяг робіт в громаді дає змогу постійно збільшувати штат», - каже директор КП «Новопсков-житло» Роман Крищенко.

Стратегічні плани

Коли в об’єднаній ОТГ зрозуміли, що планів багато і є можливість їх втілити, вирішили розробити стратегію розвитку до 2025 року. Документ містить перелік усіх ресурсів, потенціал територій громади. Це дає змогу планувати, бачити, якою має стати місцевість в майбутньому, та зрозуміти, як цього досягти. «Одна з перспектив розвитку нашої громади, і це прописано в стратегії, – розвиток туризму. Ми маємо унікальні природні ресурси – річки Айдар та Кам’янку, наші крейдяні бугри», - розповідає голова ОТГ Вадим Гаєв. Вважають, що після льодовикового періоду, коли сходили льодові брили, вони лишили за собою оці язики породи — крейдяні відшарування. Нині це заповідні місця з неперевершеними краєвидами. Місцеві жителі переконані, що це приваблюватиме туристів.

Україна обрала курс на децентралізацію та фінансову самостійність місцевих органів. Такі зміни пройшли більшість розвинених країни Європи, зокрема Франція, Польща, Фінляндія. Там освіта, професійна підготовка, культура, медицина розвиваються саме на рівні муніципалітетів. Адже ніхто не знає потреб людей краще, ніж на місцях. Влада й фінанси стають ближчими до простих громадян в Україні. Європейський досвід підказує, що шлях не буває простим. Але той, хто зважиться, отримає позитивний результат. Українці мають чимало спільного з мешканцями інших європейських країн і розуміння цього допомагає досягти успіху.

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа», що втілюється польським Фондом міжнародної солідарності у співпраці з українськими громадськими організаціями «Інтерньюз-Україна» та «Товариство Лева». Проект реалізується за кошти Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), а також за кошти Програми «Підтримка демократії», що у свою чергу фінансується з Програми польського співробітництва задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.Матеріал підготовлено в рамках проекту «Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа», що втілюється польським Фондом міжнародної солідарності у співпраці з українськими громадськими організаціями «Інтерньюз-Україна» та «Товариство Лева». Проект реалізується за кошти Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), а також за кошти Програми «Підтримка демократії», що у свою чергу фінансується з Програми польського співробітництва задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!