​Як не заблукати у світі професій?

25.12.17, 18:00

Все, що оточує нас на землі, споруди, предмети повсякденного використання, створено працею людини. Людина творить, будучи зайнятою на своєму робочому місці. Але перш, ніж трудитись, вона повинна здійснити свій головний життєвий вибір – вибір трудової діяльності, конкретної професії.

Якщо Ви молода людина, яка замислюється про своє майбутнє, то скористайтеся нашими порадами.

Щоб зробити успішним цей нелегкий крок, треба мати обґрунтований професійний план, в якому враховані інтереси, не лише власні побажання та вподобання, психологічні особливості, можливості певної професії та потреби сучасного ринку праці. Стисло ці аспекти професійного плану можна визначити формулою вибору сфери діяльності: ХОЧУ-МОЖУ-ТРЕБА.

Складова «ХОЧУ» – це ваші інтереси і нахили. Тобто – це позитивне ставлення та бажання займатися певною діяльністю.

Складіть список тих професій, які вам подобаються, є для вас цікавими, за якими хотілося б працювати та ті, що вам підходять. Професія може подобатися тому, що вона високооплачувана, має гарні умови праці і є престижною. Але насправді потрібно визначитися: чи подобається вам займатися нею, що ви знаєте про неї, чи пробували виконувати елементарні трудові операції? Адже кожна професія потребує від людини певних знань, умінь, здібностей, рис характеру.

Щоб усвідомити свої професійні інтереси, дайте відповіді на питання: до чого я прагну? Які цілі у мене є? Чого я хотів (ла) б досягти? які у мене інтереси? Чим мені подобається займатися? Яке у мене хобі? Про які професії я мріяв(ла) у дитинстві? Які у мене були професійні плани в школі? Як вони змінилися з часом? Якою я бачу свою майбутню професію? Які умови праці мене приваблюють? Який режим роботи мене задовольнить – вільне відвідування чи графік? Робота в колективі чи індивідуально? Робота з людьми чи з механізмами, машинами? Хотів(ла) би я отримувати реальні результати чи творити та винаходити щось нове? Що ще я хотів(ла) би отримувати від своєї роботи?

Складіть перелік вимог до майбутньої професії. Вона має бути пов'язана з вашими уподобаннями, відповідати життєвим цінностям, сприяти досягненню поставленої мети, користуватися попитом у роботодавців, відповідати вашим схильностям та здібностям за змістом, характером та умовами праці.

Визначте значимість кожної вимоги – наскільки кожна з них вагома. Може, є менш важливі, якими можна поступитися.

Складова «МОЖУ» – це здібності людини та стан здоров'я. Здібності – це індивідуальні особливості людини, що забезпечують успіх при виконанні певної роботи, легкість засвоєння та оволодіння даною діяльністю, творчі можливості людини. Виявити їх можна у конкретній діяльності.

Оцініть свою відповідність вимогам кожної з підходящих професій та порівняйте свої професійні якості, інтелектуальні здібності, психологічні особливості, стан здоров'я з вимогами певної діяльності. Вам допоможуть відповіді на питання: Що я можу робити? Які у мене здібності, схильності? Якими трудовими навичками я володію? Яка у мене пам’ять, увага, воля, типологічні особливості темпераменту і риси характеру? Який у мене фізичний розвиток та стан здоров’я? Які чи є у мене творчий хист? У якій роботі я неперевершений(на)? Які якості треба розвивати? Відповіді на ці питання допоможуть оцінити Ваші можливості.

Проаналізуйте результати – яка професія із усього списку підходить вам за всіма критеріями.

Складова «ТРЕБА» – це потреби суспільства в кадрах, тобто це ті професії та спеціальності, які користуються попитом на ринку праці.

Обираючи професію обов'язково поцікавтеся: які професії та спеціальності потрібні на ринку праці? чи актуальна вибрана вами професія, спеціальність? Де обраний вами фах користується попитом? на яких підприємствах є робочі місця відповідного профілю? Які вимоги роботодавців до таких працівників? Чи не занадто завищені ваші вимоги до майбутньої професії або умов праці? Якого рівня освіти і кваліфікації вимагає ваша майбутня робота? Які вимоги вона висуває до стану здоров'я?

Таким чином, ми розглянули три умови («хочу», «можу» і «треба»), які обумовлюють і обґрунтовують правильний вибір професії. Вони знаходяться у взаємозв’язку і врахування одних без інших не гарантує успішного професійного вибору. У зоні перетину – ваша професія.

Перевірте результати. Щоб переконатися у правильності своїх міркувань, обговоріть своє рішення з друзями, батьками, вчителями, психологом, профконсультантом.

Визначте основні практичні кроки до успіху: у якому навчальному закладі ви будете здобувати професійну освіту, як розвиватимете в собі професійно важливі якості, як отримаєте практичний досвід роботи, як будете підвищувати свою конкурентоздатність на ринку праці.

Поставте перед собою мету та прагніть до її досягнення. Визначення мети – це установка мішені, в яку можна прицілитися.

Всім, хто має сумніви щодо вибору професії, бажає більше знати про себе, про свої здібності, ділові та особисті якості, відчуває розгубленість у професійному самовизначенні, можуть допомогти профконсультанти міськрайонних та районних центрів зайнятості за місцем проживання та в Інформаційно-консультаційному центрі обласного центру зайнятості.

Кіровоградський обласний центр зайнятості



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!