​Електронні петиції, як головний інструмент адвокасі кампаній

29.12.17, 12:00

Днями активісти ГО «Асоціація Політичних Наук» та Українського Незалежного Центру Політичних Досліджень презентували новий проект, який впроваджуватиметься протягом півроку на території Кіровоградської області. Досліджуючи ситуацію із впровадженням механізму електронних петицій в області, наші експерти отримали наступні результати. Із 63 органів місцевого самоврядування області (якщо не брати до уваги сільради), лише 19 створили розділ для електронних петицій на своєму сайті. З них – лише у 9 радах наявні спроби зібрати підписи під петиціями, але лише у трьох радах петиції розглядались.

Якщо говорити про успішність петицій, то зі 174-х петицій (з них 134 – у Кропивницькому) лише 32 набрали необхідну кількість голосів (з них у Кропивницькому – 26) і були розглянуті. З них лише 5 петицій почали втілювати в життя. Тобто, мешканці області мало обізнані з існуванням цього механізму і тому ним практично не користуються.

Проект покликаний просувати та популяризувати інструмент електронних петицій в 10 населених пунктах області. «Наша мета показати активістам з районів, що інструменти партисипативної демократії можуть бути головними в лобіюванні будь-якого питання важливого для тієї чи іншої громади» - наголосив Дмитро Сінченко, голова АПН.

Асоціація Політичних Наук, спільно з київськими колегами з УНЦПД проведуть 5 тренінгів для активістів з 10 обраних населених пунктів, де навчать їх всім тонкощам інструменту електронних петицій, правилам проведення успішних адвокаційних кампаній, та іншим інструментам партисипативної демократії: загальним зборам, громадським ініціативам та експертизам, тощо.

«Окрім того проведемо тренінг для представників ОМС області, де роз`яснимо всі тонкощі законодавства про електронні петиції та вимоги до розділу на сайті. Наша мета – налагодити співпрацю між владою та громадою, щоб вони мали діалог і працювали спільно» - розповів Дмитро Сінченко.

Після тренінгів, активісти матимуть провести адвокатування важливого для них питання з використанням електронних петицій.

«Нам дуже приємно бути долученими до цього проекту. Ми сподіваємось, що він дасть старт всеукраїнській кампанії з популяризації партисипативної демократії. В свою чергу УНЦПД надаватиме допомогу у розробці нормативно-правової бази, оскільки ми маємо одних з найкращих експертів у цій царині» - розповіла Дарина Степанюк, керівник проекту.

Захід проводиться за підтримки Європейського Союзу і Центру демократії та верховенства права (проект «Посилення коаліції РПР») в рамках виконання проекту «"Кіровоградський пілот": електронні петиції як засіб дієвості адвокасі-кампаній на місцевому рівні».

Прес-служба АПН



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!