Кіровоградщина не поспішає євроінтегруватися

14.02.18, 10:00

У Кіровоградському прес-клубі знову говорили про європейські перспективи регіону. Але цього разу - у розрізі вже досягнутих результатів. «Індекс Євроінтеграційного Економічного Поступу в Україні за 2014 – 2016 роки» - саме так називається дослідження, в якому експерти проаналізували результати виконання Угоди про асоціацію Україна-ЄС на першому етапі. І проранжували їх, обрахувавши, наскільки регіони просунулись назустріч європейським економічним можливостям.

Образу розкриємо головну інтригу: область у 2014 році посіла 23 місце серед усіх регіонів України, у 2015 році – 24, а у 2016 – знов повернулась на 23 місце. Крім Кіровоградщини у аутсайдерах очікувано перебувають Донецька і Луганська області і зовсім непередбачувано - Миколаївська.

В дослідженні враховували показники по двох субіндексах: Субіндекс глибини торгівельно-економічних зв’язків та Субіндекс регіональної підтримки євроінтеграційного поступу. Перший, як видно з назви, об'єднав у собі поазники, що тим чи іншим чином характеризують зближення ринків регіону і країн Євросоюзу.

«Дослідження демонструє, на жаль, невисокі рейтингові місця області з-поміж інших регіонів України, адже в усіх досліджуваних роках Кіровоградщина обіймала останні та переодстанні місця. Для цього є певні об’єктивні причини, адже для західних регіонів держави тісні економічні зв’язки є європейськими країнами є традиційними і Угода про асоціацію ще більше сприяє їх інтенсифікації. Проте, варто відмітити, що у абсолютних значеннях індексу Кіровоградщина демонструє прогрес і варто працювати над тим, щоб цей процес прискорити», - зазначає експертка Асоціації регіональних аналітичних центрів Ольга Гріднєва. - «Разом з тим бачимо, що європейські ринки поки що залишаються для місцевих виробників terra incognita по багатьох позиціях і шансів зайняти свою нішу на них у кіровоградських товаровиробників стає все менше і менше. Така сама катастрофічна ситуація і з європейськими інвестиціями і з підприємствами, що мають право експортувати до ЄС харчову продукцію тваринництва».

Субіндекс глибини торговельно-економічних зв’язків
Субіндекс глибини торговельно-економічних зв’язків
Проте в дослідженні увагу приділяли не лише сьогоденному стану економіки, але й тим заходам, щоо мають вживатися для інституційної підтримки євроінтеграційного поступу, і які мають дати плоди у майбутньому. Проте і тут область пасе задніх, маючи до того ж негативну динаміку, адже решта регіонів активніше проводять роботу, що має допомогти місцевим товаровиробникам успішно вийти на ринки країн ЄС. Натомість субіндекс інституційної підтримки у досліджуваному періоді «впевнено» сповз вниз: якщо у 2014 році зусилля влади щодо підтримки кіровоградської продукції та послуг обі'мали 15-ту позицію у рейтингу областей, то до 2016 року рейтинг понизився до 20 місця. Попри те, що відносно непагано місцевий бізнес інформується про можливості, які вікриває економічна інтеграція з Євросоюзом, слабким місцем була впізнаваність регіону у європейських країнах.

Субіндекс інституційної підтримки євроінтеграційного поступу
Субіндекс інституційної підтримки євроінтеграційного поступу
Місцева влада не докладала у 2016 році належних зусиль для того, щоб презентувати регіон у європейських країнах. Ольга Гріднєва зазначила, що офіційною причиною була жорстка економія коштів, якої, згідно офіційної відповіді ОДА, чиновники мали дотримуватися. Проте, мабуть, варто шукати додаткові можливості, у тому числі і за рахунок міжнародних проектів, яких, до речі, в регіон залучається теж недостатньо.

В цілому, на думку експертів, область має високі шанси на поліпшення динаміки євроінтеграційної економічної інтеграції. Для цього потрібно лише не нехтувати тими точками зростання, які має регіон, і планомірно працювати над поглибленням економічних зв’язків зі странами ЄС.

Дослідження проводилось в рамках проекту «Індекс Євроінтеграційного Економічного Поступу: оцінка економічних реформ в регіонах України на шляху до впровадження зони вільноїторгівлі з ЄС», який реалізується Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень (м. Чернігів) у партнерстві з ГО «НРО «Прес-клуб реформ» у складі Асоціації регіональних аналітичних центрів. Реалізація проекту стала можливою в рамках ініціативи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (м. Київ) «Просування реформ в регіони» за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid).



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!