​Вибори у Новопразькій та Приютівській громадах: Чого чекати людям?

05.03.18, 10:00

Цієї зими Центральна виборча комісія призначила перші вибори у трьох об’єднаних територіальних громадах (ОТГ) у Кіровоградській області, зокрема у Новопразькій та Приютівській громадах, і пройдуть вибори вже через два місяці, а саме 29-го квітня.

Як вибори виглядатимуть з точки зору жителів цих територій? Відповідь на це питання дає Зоя Лебідь, координаторка виборчих програм громадянської мережі «ОПОРА» у Кіровоградській області.

- Виборчий процес для всіх трьох ОТГ нашої області розпочнеться 10 березня. Спочатку районні територіальні виборчі комісії за поданням партій сформують територіальні виборчі комісії. І вже ті безпосередньо займуться виборчим процесом, - розповідає Зоя Лебідь. За її словами, до четвертого квітня у комісії можна буде подавати списки кандидатів на депутатів, а також на сільських, селищних голів.

- Подавати кандидатури можна як шляхом самовисування, так і від партій. Але всі агітаційні матеріали кандидатів повинні бути проплачені зі спеціально створеного і зареєстрованого виборчого рахунку, - нагадує Зоя Лебідь. В цей же час, за її словами, триватиме формування дільничних виборчих комісій – до 13 квітня кандидати зможуть делегувати своїх представників членами ДВК. Долучитися до виборів можна і пізніше – до 23 квітня триває реєстрація спостерігачів на виборах. До 18 квітня виборці-мешканці ОТГ повинні отримати іменні запрошення на вибори. Якщо до цієї дати запрошення ви не отримали – варто зайти на дільницю або уточнити себе у списку виборців в електронному реєстрі.

- Щоб вибори 100% відбулися і відбулися з дотриманням усіх законодавчих норм, варто не лише прийти на дільницю в день виборів 29 квітня. Можна також не лишатись байдужими і повідомляти про порушення виборчого законодавства на території ОТГ, - нагадує Зоя Лебідь. За її словами, повідомляти можна як у поліцію, так і на гарячу лінію ОПОРИ за номером: (044) 591-44-44

Після виборів в об’єднаній громаді з’являється чимало роботи. Фактично, керівництву ОТГ потрібно працювати не за аналогією із тим, як працювала раніше сільська чи міська рада, а більш схоже на роботу, яку нині виконують районні державні адміністрації.

- Новостворені громади стикаються із різними викликами, адже, з одного боку, вони отримують додаткові фінансові ресурси, як від держави у вигляді субвенцій, так і від нових джерел надходжень. Але з іншого боку, їм потрібно формувати нові структури і отримують нові повноваження, яких не було раніше у сільських радах. Зокрема, управляти системою органів охорони здоров’я, освіти, соціальних послуг, - розповідає Валентина Шеремет, радниця з питань децентралізації Кіровоградського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEADP Європою». За її словами, Центр відразу після проведення виборів в ОТГ, починає допомагати новообраному керівництву у підготовці проведення першої сесії.

Центр розвитку місцевого самоврядування, за зверненням громад, забезпечує інформаційну та консультативну допомогу органам місцевого самоврядування і об’єднаним територіальним громадам на Кіровоградщині з питань втілення реформи децентралізації, створення проектів регіонального розвитку, місцевих фінансів та комунікацій. Якщо представникам ініціативних груп потрібні коментарі, консультації чи навчання (а все це – безкоштовно!), телефонуйте будь ласка за номерами: (0522) 32-02-86 або 095-356-35-98 (щодня у будні з 9.00 до 18.00).



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!