​Кіровоградська область на п'ятому місці в Україні за доступністю та якістю освітніх послуг

06.06.18, 18:00

Освітня галузь області демонструє позитивну динаміку розвитку. Область входить у п’ятірку кращих областей за рейтинговими показниками Кабінету Міністрів України за 2017 рік.

Вперше вдалося стовідсотково забезпечити заклади загальної середньої освіти персональними комп’ютерами та підключенням до мережі Інтернет, що дозволило піднятися у рейтингу з 6 на 1 місце. Це стало можливим завдяки поліпшенню матеріально-технічної бази навчальними комп’ютерними комплексами, персональними комп’ютерами, ноутбуками, інтерактивними дошками та мультимедійними проекторами на загальну суму 11,5 млн. грн. за кошти державного бюджету, місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

В області поліпшено показник якості надання освітніх послуг завдяки створенню 67 опорних шкіл та 174 філії, придбанню навчального обладнання для 37 кабінетів хімії, фізики, біології географії, математики.

За результатами зовнішнього незалежного оцінювання у 2017 році Кіровоградська область перемістилася з 20 на 18 місце в Україні за показниками з української мови та літератури та з 22 на 16 місце з іноземної мови. Окрім того зросла кількість випускників шкіл, які вступили до закладів вищої освіти ІІІ-ІV рівнів акредитації.

Створення опорних шкіл значною мірою сприяло збільшенню середньої наповнюваності класів, скороченню кількість учнів, які перебували на індивідуальній формі навчання із-за відсутності класу, які підвозяться до опорних шкіл або інших філій, зменшенню кількості малокомплектних шкіл, зменшенню прикладів нефахового викладання предметів, збільшенню навантаження у вчителя-предметника (викладання як в опорній школі так і в її філії).

Другий рік поспіль область утримує перше місце, забезпечивши стовідсоткове організованого підвезення учнів до місць навчання та до місць проживання, шкільними автобусами та іншими видами транспорту. У 2017 році в області на умовах співфінансування придбано додатково 8 шкільних автобусів (Гайворонський, Голованівський, Новоархангельський, Олександрівський, Олександрійський райони, Новоукраїнська і Маловисківська об’єднані територіальні громади) та один спеціальний автобус, обладнаний місцями для осіб на інвалідних візках у місті Кропивницькому, який використовується для організованого підвезення дітей-інвалідів до реабілітаційного центру.

В області здійснюється системна робота щодо задоволення освітніх потреб населення у галузі дошкільної освіти (7 місце в Україні), у 2017 році створено 280 додаткових місць за рахунок відкриття 6 закладів дошкільної освіти та 10 додаткових груп, що дозволило зменшити з 110 до 107 (по Україні – 113) кількості дітей на 100 місць. Кількість дітей, які відвідують заклади дошкільної освіти, зросла на 2% (з 63% до 65%).

Охоплення позашкільною освітою дітей шкільного віку збільшено на 1,5% до 82,7%, це 5 рейтингове місце. У 2017/2018 навчальному році у новостворених ОТГ відкрито два окремих позашкільних заклади та п’ять - у складі НВО. У діючих закладах позашкільної освіти додатково відкрито 18 різнопрофільних гуртків.

Як стверджує начальник управління освіти, науки, молоді та спорту обласної державної адміністрації Володимир Таборанський системна цілеспрямована робота управління спільно з органами управління освітою на місцях помножена на зусилля педагогічних колективів закладів освіти дають позитивний результат у наданні якісних освітніх послуг на території області.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!