На Кіровоградщині тестування на ВІЛ доступне і безкоштовне

24.08.23, 16:17

Чоловік Віолетти (ім’я змінено) більше п’яти років живе із ВІЛ-позитивним статусом. Вона про це знала. І його діагноз ніколи не був перепоною у їхніх стосунках, адже він приймав життєвоважливі ліки, завдяки яким жив безпечним життям.

Проте взимку цього року самопочуття Віолетти погіршувалося: підвищувалася температура, відчувалася слабкість, періодично з’являвся кашель. Жінка з цими симптомами звернулася до сімейного лікаря. Перші підозри – пневмонія, туберкульоз. Однак після обстежень жодний діагноз не підтвердився. Тоді Віолетті запропонували пройти тест на ВІЛ. «На це вона відповіла впевнено, що здорова. Вона сказала: «Так, я живу з ВІЛ-позитивним чоловіком, але він приймає антиретровірусну терапію. Я двічі на рік проходжу тестування. Тому впевнена, що в мене негативний результат. Однак в лікарні переконали у важливості тестуванні. І яке було для неї здивування, коли лікарка повідомила, що у Віолетти ВІЛ-позитивний результат. Уже пізніше, коли вона перебувала під моїм соціальним супроводом, виявилося, що її чоловік перестав пити ліки, тому й інфікував дружину. Статевий шлях – найпоширеніший передачі ВІЛ-інфекції. Віолетта розуміла, що лікування необхідне, адже тоді вірус блокується, і людина живе повноцінним життям. Паралельно я провела розмову із її чоловіком. Наразі вони удвох приймають ліки», - ділиться історією Ірина Радченко - соціальна працівниця проєкту HealthLink «Прискорення зусиль з протидії ВІЛ в Україні», який впроваджується БО «100% Життя» у партнерстві з МБФ Альянс громадського здоров’я за підтримки USAID, втілюється БО «100 відсотків життя. Кропивницький».

Віолетта під соціальним супроводом проєкту HealthLink перебуває із червня 2023 року. Соціальна працівниця пояснила сімейній парі про важливість регулярного прийому ліків. До того ж, вони мріють про дитину. Віолетта кохає свого чоловіка, тому вибачила йому цю недбалість. І вони продовжують жити разом і знову вчаться довіряти один одному.

ВІЛ-інфекція - це хронічне захворювання, що виникає внаслідок потрапляння в організм вірусу імунодефіциту людини. Вірус вражає імунну систему, порушує захисні функції організму та поступово робить його беззахисним перед іншими інфекціями та захворюваннями. Єдиний спосіб, аби дізнатися чи є ВІЛ, пройти тестування. Найпростіша перевірка відбувається за допомогою експрес-тесту: потрібні крапля крові з пальця та 15 хвилин часу. Тестування можна пройти у свого сімейного лікаря, педіатра чи терапевта, у кабінетах “Довіри”, кабінетах інфекційних захворювань поліклініки або консультаційно-діагностичного центру, Центрах профілактики та боротьби зі СНІДом, представництвах профільних громадських організацій.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!