​Копійка до копієчки, або Як навчити молодь бути фінансово грамотними?

26.01.24, 12:00

Тема фінансів та правильного розпорядження ними викликає високий інтерес у сучасної молоді. За результатами опитування, яке нещодавно представив Національний Банк України, понад 86% підлітків вважають, що школа має давати знання з фінансової грамотності.

Натомість лише 30% школярів можуть похвалитися тим, що з ними говорять про гроші у школі. Щоб почати виправляти цю ситуацію команда молодих людей із Кропивницького будівельного фахового коледжу вирішила подати заявку на участь в інноваційній програмі UPSHIFT та зробити свій внесок у підвищення фінансової грамотності юнацтва.

Як можна допомогти молоді розвивати фінансові навички та підвищувати свій рівень фінансової грамотності? Які можливості сьогодні є для юнаків та дівчат, котрі хотіли б розвиватися у напрямку планування власних бюджетів? Софія Поліщук, Марія Пестунова та Анна Хильченко розповідають сьогодні про команду під назвою “Копійочка”, яка поставили собі на меті допомогти підліткам Кропивницького знайти відповіді на ці питання.

- Скажіть будь ласка, як ви познайомилися між собою і що поєднує вас як команду?

Софія Поліщук: “Ми навчаємося в одному коледжі, хоча й на різних спеціальностях, а об'єднує нас те, що всі активно взаємодіємо у Студентській раді. Плюс до всього більшість з нашої команди постійно відвідує заходи у Молодіжному центрі. З нами ще у команді Богдан Мізін”.

- Розкажіть про проблему, яка об'єднала вас і яку ви плануєте вирішувати в рамках програми UPSHIFT та чому для вас важливо вирішувати саме цю проблему?

Марія Пестунова: “Всі ми стикнулися в житті з проблемою формування власного бюджету, планування доходів і витрат. Переконана, це актуально для багатьох молодих людей - вміти правильно розпоряджати своїми коштами, бути фінансово грамотними”.

- Поділіться, будь ласка, хто буде вам допомагати у вашому проєкті? Можливо, є певні партнери, союзники, які будуть надавати певний ресурс?

Анна Хильченко: “Ми вважаємо нашими партнерами мережу молодіжних центрів, бо планує безпосередньо там проводити наші заходи. Звісно, наш партнер - це Кропивницький будівельний фаховий коледж”.

- Що вам вже вдалося зробити у рамках вашого проекту, і що попереду?

Софія Поліщук: “Коли ми дізналися про програму UPSHIFT, то зібрали команду і написала заявку. Дуже раділи, бо отримали схвальну відповідь та пройшли дуже цікаве інтерв’ю. Потім разом навчалися на буткемпі та вже доводили нашу ідею до того стану, щоб це став проект. Зараз ми почали інформаційну кампанію, здається створили Інстаграм-профіль, розробили власний мерчі і готуємося закупати продукти на кава-брейки, які будуть у рамках курсу навчальних тренінгів по фінансовій грамотності. Знайшли спікера, формуємо з ним програму кожного заняття”.

Марія Пестунова: “Планується ще курс зустрічей молоді із психологами, які будуть доносити до підлітків важливість правильного розпорядження грошима. На цих лекціях буде більше інформації про те, як правильно будувати бюджет, як розподіляти витрати, чому людина може мати установки щодо певного процесу витрачання грошей”.

- Хто будуть ці люди, чиє життя зміниться життя після того, як вони відвідають ваші тренінги та лекції, і яких змін ви очікуєте?

Анна Хильченко: “Ми будемо залучати на заходи молодь віком від 12 років до 24, це здебільшого студентство та школярі. Тому що діти вже відносно у ранньому віці повинні знати, як правильно розпоряджатися грошима. Хлопчики та дівчатка прагнуть мати свої гроші, певним чином їх витрачати, тому їх треба цьому навчити. На буткемпі ми уявляли собі певного персонажа наших заходів, уявного хлопчика на ім’я Едік. От, до нас ніби приходить Едік, а виходить він - Едуардом. Тобто людина приходить, нічого не знаючи, або маючи базові навички володіння грошима, а виходить із тренінгу, маючи кращі знання та вміння”.

Софія Поліщук: “Ми плануємо, що люди дізнаються про те, як заощаджувати, який відсоток від доходу потрібно відкладати, який відсоток має йти на повсякденні витрати. Тобто, як розплановувати ті гроші, які у людини вже є і, можливо, як їх примножувати, наприклад, інвестувати. Планується провести лекції про кредити, наприклад, про гранти, які видає держава, про покриття відсотків на власний бізнес”.

- Дівчата, скажіть, будь ласка, що для кожної з вас було найскладнішим під час участі в програмі UPSHIFT? Можливо, ви долали якісь виклики, проблеми, труднощі?

Софія Поліщук: “Моїм викликом була відсутність часу. Я закінчую четвертий курс, і просто на чотири тижні випала із цього процесу, майже не брала участь у роботі команди. Зараз у мене закінчилась практика, і я вже включуся та буду активно працювати”.

Анна Хильченко: “Я завжди була досить організованою людиною, але мене теж підкосив брак часу, бо участь у програмі UPSHIFT припала на завершення першого семестру, ми закривали купу боргів, писали контрольні зрізи, і часу зовсім не було. Але в цілому, я думаю, що нам все вдалося більше, круто, ніж тяжко”.

Марія Пестунова: “У мене особливих складнощів не було, але, мабуть, я теж відчувала брак часу, оскільки ми почали працювати над проектом тоді, коли в мене почалися ще два інші проєкти, і мені треба було закривати семестр, і це все поєднувати було просто пеклом для мого мозку. Втім, здається, нашій команді все добре вдалося”.

- Якби ви могли одним словом описати ваші враження від участі в програмі UPSHIFT, що б це було за слово і чому саме воно?

Анна Хильченко: “Я думаю, що це слово “Масштабність”. Адже для мене це все в новинку. І так потужно працювати в команді, і працювати над таким досить великим проектом, і організувати все з нуля - це прямо новий досвід. Тому я поки усвідомлюю наші масштаби. Що наш проект спрямований на досить велику аудиторію, і це велика відповідальність!”

Софія Поліщук: “У мене це, мабуть, я б сказала, слово “Задоволення”. Я отримую задоволення від роботи з людьми, від створення цього проекту, від спілкування. Я розумію, що отримала багато знайомств, нові знання. І це приносить мені просто неймовірний кайф, задоволення, що все от-от зміниться на краще, що ми рухаємося вперед, і це класно”.

Марія Пестунова: “Я б сказала, що це слово “Цікавість”, або слово “Допитливість”, оскільки усі ці процеси, кожен з них, приносить мені щось нове. І це ще більше підігріває мою цікавість. Хочеться зізнаватися ще більше, спілкуватися більше з людьми, які розбираються в темі фінансової грамотності, чи й просто з такими самими підлітками, які пройшли на UPSHIFT”.

- Дівчата, після втілення вашого проєкту у життя, чи бачите ви його подальше продовження і свою участь у цьому? І, якщо так, то яким чином?

Софія Поліщук: “Так, ми плануємо далі продовжувати, наприклад, вести соціальні сторінки і наповнювати їх порадами, зокрема, це Тік-ток та Інстаграми, будемо створювати корисні відео із поясненням основ фінансової грамотності, щоб люди дізнавалися корисну інформацію. Якщо у нас буде попит на наші лекції, якщо до нас будуть приходити і цікавитися цією темою, то ми плануємо спиратися на інтерес аудиторії і планувати подальшу діяльність з огляду на їх потреби”.

- Подумайте і скажіть, чи відчуваєте ви в собі якісь зміни, які відбулися внаслідок вашої участі в програмі UPSHIFT? Можливо, ви отримали якісь знання, навички чи вміння?

Анна Хильченко: “Звісно, змінилися, і дуже сильно. Я і раніше контактувала досить багато з людьми, а зараз зрозуміла, що це треба робити якісно. І не просто “Привіт, як у тебе справи?”, а ще й розмовляти на важливі теми, брати на себе відповідальність в тій чи іншій мірі”.

Софія Поліщук: “Мені стало легше комунікувати з людьми. На буткемпі ми спілкувалися з різними командами, і час від часу нам потрібна була їх допомога, а їм - наша підтримка, і ми вчилися так комунікувати. Мені раніше це було важко, а зараз легше. Я намагаюся не боятися питати у людей, що вам це буде цікаво, чи вам це буде потрібно. Тобто, я стала більш впевненою у собі”.

Марія Пестунова: “Погоджуюся з дівчатами на всі 100%. Здається, що увесь UPSHIFT можна описати слово “комунікація”. Для мене участь у програмі краще показала, як влаштований світ, як люди живуть у ньому. Що є багато різних людей, і як з цими людьми миритися та знаходити спільну мову”.


ДОВІДКА: Програма UPSHIFT у Кіровоградській області реалізується ГО "СКЦ «Задзеркалля»" за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини через німецький державний банк розвитку KfW. Більше дізнатися про цю та інші команди, які беруть участь у програмі UPSHIFT можна на сайті https://upshiftukraine.org, і в Інстаграмі https://www.instagram.com/ngozadzerkallya UPSHIFT — це глобальна програма Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), яка реалізується у понад 40 країнах. Програма надає можливість молоді пройти тренінг за методологією Human Centered Design (людиноорієнтований дизайн), отримати менторську підтримку та ресурси, щоб створити соціально важливі проєкти.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!