​Бібліотека Чижевського: в майбутнє разом!

15.02.24, 16:50

У кожного бібліотека своя. Домашнє зібрання книг або безкінечні полиці великих книгозбірень, тиша та усамітнення або живе спілкування, навчання та самовдосконалення або цікаве дозвілля, позитивні емоції та інтелектуальне задоволення. Та чому «або»? Бібліотека – це все вищевикладене і набагато більше, що об’єднує головне – любов до КНИГИ.

Обласній універсальній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського виповнюється 125 років. Ювілей – час окинути поглядом минуле, оглянути сьогодення та зазирнути у майбутнє. Тож не витрачатимемо час і повернемося у ВЧОРА…

Наприкінці XIX сторіччя Єлисаветград був повітовим містечком, що динамічно розвивається. В ньому вирувало соціальне і культурне життя, проте було зрозуміло, що подальший поступ та процвітання єлисаветградської громади можливий лише за створення публічної бібліотеки. Вперше про необхідність відкриття громадської бібліотеки в «Елизаветградском вестнике» написав його редактор і видавець Михайло Хороманський у1889-му.

Пройшло десять років (!) перш ніж Єлисаветградська громадська бібліотека відкрила свої двері відвідувачам. Це сталося 15 лютого 1899 року. «Милостивые государи и государыни! ... сегодня осуществлена, наконец, давно назревавшая в нашем обществе потребность: создана публичная библиотека... Сегодня мы приветствуем проявление живой общественной души...» З уривку виступу голови дирекції бібліотеки Михайла Малаєва ми розуміємо, яке значення для єлисаветградців мало відкриття закладу.

На 1 січня 1900 року в бібліотеці налічувалось 2572 книги з богослов’я та філософії, психології, логіки, педагогіки, історії, бібліографії, археології, історії літератури, критики, публіцистики, історії мистецтв, мовознавства тощо – всього по дванадцяти розділам, до яких того ж року додались ще три.

Що читали єлисаветградці, наприклад, сто років тому? Ми зазирнули у відділ рідкісних та цінних видань і вибрали декілька томів. Наприклад, їх цікавила «Бібліопсихологія» Миколи Рубакіна, який започаткував відповідну теорію, обґрунтовуючи функціональний взаємозв’язок між психікою читача та книгою. Читали роботу «Нариси з історії української мови та хрестоматія з пам'ятників письменської старо-українщини XI-XVIII вв.» Олексія Шахматова та Агатангела Кримського, а також книгу «Стара вища освіта в Київській Україні XVI - поч. XIX в.» Федіра Титова, в якій йдеться про виникнення братських шкіл, Києво-Могилянського колегіуму та академії, а також про відкриття Київської духовної семінарії.

1924 року з друкарні «Свободи» Джерзі Ситі вийшла «Мала історія України» Івана Крипякевича, а в Коломії надрукували історичний роман «Гетьман Мазепа» Данила Мордовця. На книжкових полицях можна було знайти перший випуск літературного альманаху «Гарт» або «Історію свічки» Майкла Фарадея.

Що ж, 125 років тому бібліотека починалась з двох з половиною тисяч книг та 12 тисяч відвідувань.

СЬОГОДНІ книжковий фонд бібліотеки нараховує більше 800 тисяч примірників 43 мовами світу. Торік книгозбірню відвідали понад 180 тисяч людей, а користувачам було видано більше 716 тисяч примірників. Протягом року в стінах бібліотеки були проведені три з половиною тисячі заходів офлайн і більше півтори сотні онлайн. Це книжкові та художні виставки з презентаціями, голосні читання, відкриті лекції та літературних вечори, тренінги з цифрових технологій та багато інших заходів. В бібліотеці працюють безкоштовні курси з вивчення англійської, німецької та французької мов і невдовзі знову відкриються курси з вивчення польської.

Незмінною популярністю у відвідувачів користуються проєкти «Школа досвідченого споживача», «Інформаційний навігатор з питань праці», Медичний лекторій. Інтернет-центр бібліотеки запрошує дітей до клубу «Робототехніки» і разом з дорослими до Клубу віртуальних мандрівників, а в освітньому просторі «ChromJunior» вже вдев’яте для тинейджерів проходить цикл занять зі створення анімованих проєктів, short story, презентацій та безпечних подорожей інтернетом.

Відділ краєзнавства є постійним місцем зустрічей учасників літоб’єднання «Степ», творчого об’єднання «Парус», клубу майстрів «Ниточка». Краєзнавчі студії давно стали точкою тяжіння для усіх, хто цікавиться малою батьківщиною, а цього року стартував просвітницький проєкт – клуб «Історія краю в іменах». В Інформаційно-туристичному центрі бібліотеки Чижевського успішно працює клуб «AttractiveKrop».

З початком повномасштабного вторгнення бібліотека Чижевського та її співробітники стали частиною великого волонтерського руху. Бібліотекарки шиють розвантаження, плетуть сітки і звісно, донатять. Наприклад, долучились до збору коштів на придбання безпілотника «SHARK» для земляків – Третього окремому полку спецпризначення імені князя Святослава Хороброго.

24 лютого 2022 року бібліотека стала перед новим викликом і гідно на нього відповіла, перетворившись у безпечний простір для родин з дітьми, центр психосоціальної підтримки. В бібліотеці відкрилася дитяча точка «Спільно». Це Чижевського і ще 12 книгозбірень територіальних громад доєднались до проєкту «Швидке реагування в Кіровоградській області для задоволення потреб дітей та їхніх опікунів, у тому числі внутрішньо переміщених осіб, які постраждали внаслідок війни в Україні». Його на наших теренах реалізує UNICEF Ukraine у партнерстві з благодійним фондом «Безпечне майбутнє».

За минулий рік на дитячій точці «Спільно» пройшло 1198 (!) майстер-класів, інтерактивних занять, настільних і рухливих ігор, віртуальних подорожей, корекційно-відновлювальних та розвиваючих занять з вчителем-логопедом та психологом і, звісно, захоплюючих і надихаючих читань! Як говорить директорка бібліотеки, заслужений працівник культури України Валентина Животовська, дитяча точка «Спільно» в бібліотеці Чижевського – це відповідь війні і рух до перемоги.

Крім того, у партнерстві з Обласним жіночим інформаційним центром під егідою Всесвітнього фонду допомоги дітям-сиротам (WWO) в книгозбірні реалізується програма «Діти України і війна. Кропивницький». Це крутезні навчально-розвиткові заняття для дітей від трьох до шести років в інноваційному форматі Element of Play.

Протягом п’ятнадцяти місяців щотижня у книгозбірні проходять засідання Батьківського клубу, де фахівці розповідають про усі аспекти розвитку дитини, про психологію, здоров’я, безпеку, побудову відносин з дитиною, булінг та висвітлюють багато інших тем.

Вмістити на одну сторінку опис всього, що відбувається в Чижевського, просто неможливо! Тому посилаємо читача на сайт книгозбірні https://library.kr.ua/ та на бібліотечні сторінки у фейсбуці https://www.facebook.com/ounb.kirovohrad , телеграмі https://t.me/OUNBchizhevskogo та ютюбі https://www.youtube.com/@user-lq1ir5ew6m і принагідно запрошуємо у Чижевського!

Як говорила Чорна Королева в «Алісі в Задзеркаллі», «потрібно бігти стрімголов, щоб тільки залишатися на місці, а щоб кудись потрапити, треба бігти як мінімум вдвічі швидше». Для бібліотеки це означає, щоб бути в авангарді культурного та громадського життя регіону, треба вже сьогодні робити ЗАВТРА.

Бібліотека має великі можливості та ще більший потенціал. В реаліях війни ОУНБ імені Дмитра Чижевського виграла проєкт-конкурс «Бібліотека як безпечне місце» від Goethe-Institut в Україні. Так з’явилося сучасне комфортне укриття. Завдяки підтримці обласної влади створили безпечний простір в актовій залі, перезавантажили протипожежну систему.

Сьогодні велика увага приділяється інституту сім’ї, тому бібліотека стала центром спілкування, місцем цікавого і змістовного відпочинку всіх членів родини. І, звісно, великою мірою акцент робиться на приверненні дітей до читання, вихованні у них любові до книги за участю батьків. За словами Валентини Животовської, її дуже тішить, коли вона бачить, як малеча з дитячої точки веде батьків до абонементу, щоб узяти книжки додому.

Щоб ще більше розширити бібліотечні послуги, у Чижевського відкривається ще один сучасний простір для родин з дітьми. В ньому комфортно почуватимуться всі від малого до старого.

«Універсальна публічна бібліотека – це інклюзивний відкритий майданчик, де комфортно почуваються батьки з дітьми, люди поважного віку, студенти, люди з інвалідністю, – говорить Валентина Животовська. – Ми мультикультурний центр, де можна читати, навчатися, проводити і брати участь у різноманітних інформаційних, мистецьких та соціальних заходах. Зручне місце для комунікацій та спілкування.

Чижевського – одна з найстаріших бібліотек України, в стінах якої працює молодий, амбітний і креативний колектив. Місія бібліотеки – бути другом і помічником кожного члена нашої громади, забезпечувати інформаційні, освітні, культурні, психологічні, соціальні, дозвіллєві потреби людей. І ми успішно її здійснюємо. До 125-річчя бібліотека підійшла як один з найкращих закладів регіону. Вітаю колег зі святом! В майбутнє РАЗОМ!»


Лара Гуріна, відділ соціокультурної діяльності ОУНБ імені Дмитра Чижевського



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!