​Гендер, карантин і репродуктивні права

09.04.20, 17:04

В середині березня, у рамках карантинних протиепідемічних заходів, у Кіровоградській області та й по всій країні ввели низку медичних обмежень, які стосуються відвідувачів і пацієнтів медичних закладів. Так 17-го березня, під час засідання профільної обласної комісії, виконуюча обов’язки директора обласного лабцентру Надія Оперчук розповіла, що за кілька днів до того центр своїм листом заборонив відвідування усіх закладів охорони здоров’я області з боку відвідувачів, а також обмежив сумісні пологи та планові оперативні втручання, які відтоді відбуваються тільки по життєвим показанням.

Через кілька днів, з посиланням на головну лікарку міського пологового будинку з функціями перинатального центру Людмилу Романів, журналісти поінформували громаду, що у пологовому в Кропивницькому обмежили прийом пацієнтів, аби не допустити поширення коронавірусної інфекції. Від того моменту заклад приймає лише хворих, які потребують невідкладних лікувальних заходів і не приймає вагітних, які мали пройти плановий огляд. Жінок консультують у телефонному режимі та призначають прийом на інші дати.

«Ми взагалі гінекологічних пацієнтів тільки приймаємо по ургентних показаннях і вагітних, у яких підходить термін пологів. Ніяких відвідувань, всі в масках, всі обробляють руки, всі ходять із антисептиками», – прокоментувала Людмила Романів CBN.

Наприкінці березня, за свідченнями журналістів з посиланням на головну медичну сестру Світлану Федотову, пологовий будинок у Кропивницькому увів жорсткіші обмеження відповідно до карантину. Відвідувачів не пускають, речі і продукти, які передають пацієнткам, обробляють дезінфекторами, змінено умови перебування рідних під час партнерських пологів. На той момент у міському пологовому будинку із функціями перинатального центру другого рівня перебувало півсотні вагітних жінок і два десяти породіль.

«Усі об’єкти, яких можуть торкатися руками і співробітники, і відвідувачі, і пацієнти – все обробляється кожні три години засобом швидкої дезінфекції. Виконується вологе прибирання всіх об’єктів, поверхонь кожні три години. Раніше обробляли не так часто, три рази на добу – один раз з миючим, другий раз з дезінфікуючими засобами. Усі планові операції перенесли до 3 квітня, поки що термінових у нас не було», – розповіла Світлана Федотова сайту «З перших уст».

На той момент було вирішено, що в особливому режимі пологовий працюватиме до третього квітня. З огляду на подовження карантину до 24-го квітня, а також на серію публікацій щодо гендерної тематики, які журналісти сайту «Тусовка» готують у співпраці із громадською організацією «Турбота» та фондом «Гендер Зед», ми вирішили нагадати вам, шановні читачі, про репродуктивні права, які мають громадяни та громадянки України. І про те, як ці права мають бути захищені з огляду на різні потреби, котрі мають представники і представниці різних гендерів.

Незважаючи на те, що для нашої держави поняття «репродуктивні права» є відносно новим, Україна не тільки ратифікувала всі ключові міжнародні конвенції і договори в сфері захисту прав людини, в т.ч. репродуктивних, а й забезпечила їх реалізацію власними законодавчими та іншими правовими актами. Зокрема, Конвенція про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок містить чітку вимогу забезпечити жінкам доступ до послуг у галузі охорони здоров'я, включаючи послуги з планування сім'ї та медичні огляди.

Яким чином зараз відбувається консультування та огляд вагітних жінок ми розпитали у гінекологині Анни Гришко. За її словами, враховуючи карантин, у Центрі планування сім'ї та репродукції людини приймають пацієнток тільки по ургенції (терміновій необхідності – ред.).

«Планові огляди переносяться зараз на період після карантину. Для вагітних жінок, хто стояв на обліку, увесь патронаж переведений у телефонний та онлайн режими. Очна явка у лікарню рекомендована у терміни першого та другого ультразвукового скринінгу, а також на декретну комісію. Якщо жінка тільки дізналася, що вагітна, то рекомендована явка у термін 11-13 тижнів, за умови, якщо немає скарг», - радить пані Анна Гришко. Якщо ж у вагітної є скарги, то потрібно терміново зв'язатися із дільничним лікарем і він чи вона у телефоном дадуть рекомендації.


Станом на дев’яте квітня серед інфікованих COVID-19 на Кіровоградщині є дві вагітні жінки - із міста Кропивницького та із Долинського району. Обидві мають легкий перебіг хвороби й знаходяться вдома на самоізоляції.

авторка - Вікторія Талашкевич



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!