Гроші – для церкви, книжки – у бібліотеки

18.05.21, 16:00

Понад півтори тисячі книг зібрали у Гончаренко центрі Кропивницького, щоб продавати у рамках ярмарку «Книгосушка» і збирати кошти на благодійність. Це вдалося зробити завдяки партнерству із тижневиком «Нова газета», який у своїх публікаціях кілька разів писав про потребу у реставрації старовинної двохсотрічної дерев’яної церкви у селі Ятрань Підвисоцької громади Голованівського району.

Лариса Флоренко, Жанна Січкарь, Вікторія Талашкевич та Валерія Кривошапка
Лариса Флоренко, Жанна Січкарь, Вікторія Талашкевич та Валерія Кривошапка
«Там взагалі треба робити капітально дах. Але я знаю, що голова громади Лозінський планує восени залучати фермерів і міняти дах. Але там, наприклад, можна і треба поміняти вікна. Адже вікна забиті целофаном. Ми вважаємо, якщо зберемо на 1-2 вікна, то цього буде більш ніж достатньо. Адже це акція win-win: якщо ми не продамо книжки, то віддамо їх в бібліотеки, – розповіла у коментарі сайту “Гречці” співорганізаторка акції Вікторія Талашкевич, директорка Гончаренко центру, біля якого і відбувся книжковий ярмарок – просто неба, прямо на головній вулиці міста.

Так виглядав Гончаренко центр на початку ярмарку
Так виглядав Гончаренко центр на початку ярмарку
До благодійності могли долучитися всі охочі. Одні приносили дві-три книжки, інші привозили мішками та ящиками. До старту ярмарку вже вдалося зібрати 2800 грн. Разом із ярмарком – 8500 грн. Ціновий діапазон був 30-50 гривень за книжку, хоча було і кілька раритетних видань, за які люди могли покласти у скриньку для збору пожертв і 100 гривень.

Кропивничанка Ольга Плосконос придбала три книги на 150 грн. Серед них книга на подарунок нареченому.

Ольга Плосконос
Ольга Плосконос
«Одна книга – Хемінгуей, бо чула, що він гарно пише оповідання. А тут ще й знайшла українською – взагалі чудово. Про “Американського психопата”, чесно кажучи, знаю дуже мало. Але чула, що це дуже хороший і гарно написаний роман. А цю книжку (показує, але просить не називати, аби був сюрприз, – авт.) я обрала на подарунок нареченому на день народження»,- розповіла у коментарі сайту “Гречці” пані Оля. При цьому вона каже, що намагається рідше купувати паперові книги через екологічну позицію. Однак таку акцію не могла оминути, коли книги вже були у вжитку і їх можна використати повторно.

До речі, першим двомстам покупцям книг дарували крафтові закладки, що їх пошили кравчині у Професійному ліцеї сфери послуг і торгівлі. Матеріалом для закладок послугували залишки тканини, що їх збирав Гончаренко центр у рамках весняної акції «Правильна джинса». А ще кожен покупець міг залишити свій мобільний номер та взяти участь у розіграші призу від партнера акції – суші-бару «SushiMaster». У результаті того ж дня було проведено розіграш і на трьох переможиць тепер чекають смаколики!

Непродані під час ярмарку книги запропонують сільським бібліотекам області. Вікторія Талашкевич розповідає, що вже спакували біля 100 гарних книжок у Ятранську бібліотеку, а також по дві великі коробки в Аджамку та у Суботці.

Дмитро Пузаков
Дмитро Пузаков
Три коробки книг приїхав та забрав для бібліотеки у Созонівну Дмитро Пузаков, ще коробку книг навибирала для ліцею-інтернату «Сокіл» вчителька Ольга Стрижак, яка веде безкоштовний курс з підготовки до складання ЗНО з історії України у Гончаренко центрі. Також кілька пакетів книжок з історичними романами забрала у притулок «Затишна оселя» в Аджамці його директорка Валерія Кривошапка.


Надійний екологічний партнер акції - компанія "Ecostyle", - подбає про утилізацію та переробку тих книжок, котрі не заберуть бібліотеки, щоб старі книжки дали життя новим книгам!

за фото дякуємо сайту "Гречка" та Олені Карпенко




  • Так виглядав Гончаренко центр на початку ярмарку
  • Кропивничанин Андрій вибирає книжки
  • Лариса Флоренко, Жанна Січкарь, Вікторія Талашкевич та Валерія Кривошапка
  • Ольга Плосконос
  • Дмитро Пузаков

Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!