​У Кропивницькому навчали обирати безпечну нехарчову продукцію

26.07.21, 10:00

Чим відрізняється державний контроль нехарчової продукції від державного ринкового нагляду, знак сhіnа exsport від знаку відповідності продукції вимогам техрегламентів ЄС і в цілому якість та безпечність товару?

На ці питання в рамках освітнього проєкту «Інформаційна платформа з питань праці» кропивничанам допоміг розібратися головний держінспектор відділу організації державного та ринкового нагляду, надання адмінпослуг обласного управління Держпраці Станіслав Сітнік.

Проєкт цього року започаткували ОУНБ імені Дмитра Чижевського та обласне управлінням Держпраці.

Станіслав Сітнік пояснив, що держконтроль нехарчової продукції – сфера відповідальності митників, які контролюють відповідність експорту вимогам, встановленим технічним регламентам, та відсутність загроз від такої продукції суспільним інтересам. А ринковий нагляд – сфера відповідальності фахівців органів ринкового нагляду. Безпечністю нехарчової продукції опікуються вісім служб в тому числі Держслужба з питань праці.

Щодо технічного регламенту, він законодавчо нормується і визначає характеристики продукції або пов'язані з нею процеси чи способи виробництва, а також вимоги до послуг, включаючи відповідні положення, дотримання яких є обов'язковим. Він може також містити вимоги до термінології, позначок, пакування, маркування чи етикетування, які застосовуються до певної продукції, процесу чи способу виробництва.

За словами Станіслава Сітніка, в Україні створена Національна інформаційна система державного ринкового нагляду та Система оперативного взаємного сповіщення про продукцію, що становить серйозний ризик. Також є сайт повідомлення про небезпечну (нехарчову) продукцію від бізнесу, але, на жаль, він працює у тестовому режимі. Проте можна зазирнути в загальноєвропейську систему RAPEX.

Звичайним покупцям почуватися більше впевнено при придбанні нехарчової продукції варто перевіряти наявність, наприклад, знака відповідності технічним регламентам в формі незамкненого з правого боку кола, усередині якого вміщено стилізоване зображення трилисника. Чи є на вашому вогнегаснику або захисних окулярах такий знак?

І важливо не плутати між собою знак сhіnа exsport, коли продукт був зроблений в Китаї, та знак відповідності продукції вимогам техрегламентів ЄС, який підтверджує безпеку продукції при впровадженні до обороту чи до кінцевого споживача на єдиному ринку Євросоюзу. У китайців літери стоять ближче або далі.

Важливо знати, що безпечною вважається продукція, яка за звичайних або обґрунтовано передбачуваних умов використання не становить жодного ризику або мінімальний, зумовлений використанням товару, який вважається прийнятним і не створює загрози суспільним інтересам.

При визначенні безпечності обов’язково враховуються характеристики продукції (у тому числі її складу, упаковки, вимог щодо встановлення і технічного обслуговування); впливу продукції на іншу, якщо вони будуть використовуватися разом; попередження, що містяться на етикетці продукції, в інструкції з її використання та знищення тощо; застереження щодо споживання чи використання продукції певними категоріями населення (дітьми, вагітними тощо).

Якість продукції – це про інше. Це сукупність взаємопов’язаних характеристик і здатностей задовольняти визначені запити певних груп споживачів.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!