"Сонцеворот" від студії "Писанка": Ой, господар, господарочку, впустіть в хату Маланочку!

17.01.2014
17.01.2014
Областная филармония
Кировоград, ул. Орджоникидзе, 8

Народний художній колектив - Студія образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Писанка», - запрошує в обласну філармонію, де о 14.00 почнеться презентація другого етапу проекту з вивчення та збереження стародавніх українських свят «Сонцеворот», який проходить у рамках Вечорів духовної музики «Різдвяні передзвони».

Започаткували проект, задля збереження культурної спадщини нашого народу та відродження традицій українських обрядів й звичаїв, Світлана та Тетяна Стороженко – керівники Народного художнього колективу студії образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Писанка» Кіровоградського обласного ЦДЮТ.  Проект покликаний не тільки дати дітям уявлення про певне свято, а й долучити їх до самого процесу святкування через створення атрибутів святкових обрядів, звичаїв, через споглядання цих обрядів та безпосередню участь у них. Таким чином задіються декілька каналів сприйняття дитини одразу, що сприяє кращому усвідомленню й осмисленню української обрядовості, а не формуванню загального формального уявлення про неї.

Проект складаєтьсь із декількох етапів: вивчення свята, його звичаїв, традицій; відтворення святкових атрибутів та символів різними засобами декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва; долучення батьків до процесу підготовки свята; презентація робіт вихованців, проведення видовищно-ігрової програми, проведення майстер-класів присвячених даній тематиці із залученням фольклорних та вокальних колективів міста, майстрів декоративно-прикладного мистецтва.

Перший етап реалізації проекту «Сонцеворот» був присвячений вивченню свята Стрітення. Підготовка першої «ластівки» проекту тривала 3 місяці. Загалом за період вивчення свята вихованці студії створили майже 200 творів, які склали експозицію «Де пташка не літає, а навесні додому повертає», що була презентована 15 лютого 2013 р. у Кіровоградському обласному художньому музеї. Другий етап реалізації проекту присвячений святу Маланки й Василя (Новий рік за старим стилем). Вивчення цього свята та підготовка виставки розпочались ще у вересні 2013 р.

Довідка: Народний художній колектив студія образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Писанка»заснована у 1999 році Світланою Стороженко при Кіровоградському обласному Центрі дитячої та юнацької творчості. В студії викладаються живопис; композиція, писанкарство; ліплення з пластиліну та солоного тіста; декоративний розпис.   Контактні особи:  Тетяна Стороженко – керівник Народного художнього колективу студії образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Писанка»,тел.: 050 28-26-031, Світлана Коропалова – спеціаліст по зв’язкам із громадськістю Кіровоградського обласного ЦДЮТ, тел.: 050 92-90-035.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!