Болгарський день «Не ставлячи собі кордонів»

04.12.2014
04.12.2014
Бібліотека ім. Є. Маланюка
Кировоград, ул. Декабристов, 6\15

На території Кіровоградщини проживає понад сто національностей. Для збереження та розвитку звичаїв та традицій цих народів в області проводиться Тиждень національних культур «Степова веселка». Так, сьогодні - 4 грудня о 13:00 у бібліотеці імені Бойченка відбудеться "Български ден "Не ставлячи собі кордонів", який проводиться спільно з Кіровоградською обласною громадською організацією «Об’єднання болгар «Нашите хора»».

За минулі тисячоліття безліч племен і народів пройшлися нашим краєм і розчинилися в імлі часу. Особливо позначилося на подальшому історичному розвитку краю утворення в 1751 році Нової Сербії – Південної ліні військових поселень. Разом з українцями кілька тисяч переселенців Центральної Росії, а з ними серби, чорногорці, волохи, греки, болгари, євреї та інші народи оселилися на великому просторі (від Синюхи до Дніпра, від Великої Висі до верхів‘я Інгулу та Інгульця) і створили унікальну багатошарову культуру, яка характеризується як взаємопроникненням, так і збереженням національної самобутності. В 1774 році 400 болгарських сімей, вихідців із Сілістрії, Алфатар, Рущука та Добруджі обрали своїм місцем постійного проживання середню течію ріки Синюхи село Вільшанку (стара назва с. Маслове).

У другій половині 19ст. – на поч.. 20 ст. болгари з села Вільшанки заснували села: Добре, Станкувате, Мала Вільшанка, Мала Мазниця, Лозувате, Вербова Балка (Чорний Ташлик), Оброчне, Доброіванівка. Тут до наших днів збереглися стандарти – кам´яні стовпи, що позначали земельні розмежування цих поселень. Згодом частина болгар з цих сіл розселилася також на території сучасного Добровеличківського району, зокрема в селах Терновому, Новостанкуватій, Гнатівці, Новомихайлівці, Липняжці, Любомирці та інших населених пунктах. З далеких часів переплелися на Кіровоградщині українські та болгарські традиції, звичаї та обряди. Переплелися органічно, бо в основі своїй мають спільні духовні джерела: любов до праці, прагнення миру й краси, шанування історії, доброзичливість та дружелюбність.

У заході беруть участь:
Осадчий Сергій Юрійович – голова Кіровоградської обласної громадської організації «Об’єднання болгар «Нашите хора»»;
Учасники Євроклубу «Єдність» гімназії № 9 Кіровоградської міської ради Кіровоградської області;
Хореографічний колектив «Перлинка» ЗОШ № 35 Кіровоградської міської ради Кіровоградської області;
Студенти та викладачі машинобудівного коледжу КНТУ, комерційного технікуму.

У програмі заходу:
Виступи шкільних та студентських самодіяльних колективів;
Виставка художніх робіт Анатолія Садовського «Вільшанські мотиви»;
Виставка художніх робіт Климишина Ростислава Григоровича;
Виставка художніх робіт учасників студії образотворчого мистецтва Вільшанського районного центру дитячої та юнацької творчості.

Усі бажаючі можуть ознайомитися із книжковою виставкою «Національні культури Кіровоградщини», на якій представлені книги з фондів бібліотеки та книги, надані обласною громадською організацією «Об´єднання болгар «Нашите хора»»!



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!