Микола Садовський: погляд із сьогодення

13.12.2018
13.12.2018

13 грудня 2018 року о 16.00 у відділі мистецтв відбудеться мистецький вечір “Микола Садовський: погляд із сьогодення”, присвячений дню народження знаного актора, режисера, антрепренера, засновника першого українського стаціонарного театру.

Микола Садовський - один з найяскравіших діячів українського театру, який залишив помітний слід в історії вітчизняного театрального мистецтва. Його творчий шлях і сьогодні викликає інтерес у дослідників та шанувальників театру. Тож на заході мова піде про маловідомі сторінки театральної діяльності корифея, про сучасний погляд на постать Миколи Садовського.

Знані кропивницькі краєзнавці розкажуть про новітні спрямування першого українського стаціонарного театру, заснованого М. Садовським, про його театральну діяльність часів УНР, про перебування митця в еміграції.

Учасники заходу побачать образ живого корифея в уривках з німого фільму режисера А. Кордюма “Вітер з порогів”, головну роль в якому зіграв Микола Садовський.

Запрошуємо на захід до відділу мистецтв обласної бібліотеки ім. Д.Чижевського за адресою: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

Вхід – вільний.

Коротка довідка

Садовський Микола Карпович (справжнє прізвище Тобілевич) — український актор, режисер, громадський діяч, корифей українського побутового театру.

Народився 13 грудня 1856 року у с. Кам'яно-Костувате (нині Братського району Миколаївської області).

Навчався у Херсонській чоловічій гімназії та Єлисаветградському земському реальному училищі. Замолоду брав участь в аматорських театральних гуртках. Учасник Російсько-турецької війни 1877-1878 рр.

З 1881 р. - у професійному театрі у трупах Г. Ашкаренка, М. Кропивницького, М. Старицького. У 1888 р. організував власну трупу. У 1898 р. трупа М. Садовського об'єдналася з “Товариством російсько-малоросійських артистів” братів Тобілевичів (І.К. Карпенка-Карого та П.К. Саксаганського).

У 1905 р. очолював театр “Руська Бесіда” у Львові.

У 1906 р. заснував у Полтаві перший український стаціонарний театр.

У роки української державності М. Садовський працював головним уповноваженим у справах народних театрів. З червня 1919 р. - головноуповноважений з питань організації народних театрів для фронту і тилу на території УНР. У 1920 році емігрував до Галичини, з 1921 р. очолював театр «Просвіти» в Ужгороді. З 1923 р. жив у Празі.

На батьківщину повернувся 1926 року. Працював у різних театрах Києва.

Помер 7 лютого 1933 року в м. Києві.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!