Ярослав Івашкевич: портрет у дзеркалі мистецтва

23.02.2019
23.02.2019

23 лютого о 13.00 у відділі мистецтв відбудеться творча зустріч “Ярослав Івашкевич: портрет у дзеркалі мистецтва”, присвячена 125-річчю від дня народження знаного польського письменника. Запрошуємо дізнатися про зв’язок письменника з Україною та знаними українськими письменниками Є. Маланюком, М. Рильським, Д. Павличком, Г. Вервесом, про музичну складову його творчості, про екранізацію творів Івашкевича та листування з відомим кінорежисером Анджеєм Вайдою.

Ярослав Івашкевич належить до плеяди найвидатніших представників польської культури ХХ століття. Мало хто з польських письменників може зрівнятися з ним у багатогранності творчих здобутків. Поет, прозаїк, драматург, мистецтвознавець, есеїст, літературний критик, музикознавець, мемуарист, перекладач шедеврів світової літератури, громадський діяч, Івашкевич - воістину ренесансна особистість.

Учасники заходу дізнаються про зв’язок письменника з Україною та знаними українськими письменниками Є. Маланюком, М. Рильським, Д. Павличком, Г. Вервесом, про музичну складову його творчості, про екранізацію творів Івашкевича та листування з відомим кінорежисером Анджеєм Вайдою.

У програму заходу увійдуть вірші Ярослава Івашкевича у професійному новому перекладі Наталії Бельченко та вірші Євгена Маланюка, присвячені польському письменнику. Учасники переглянуть рідкісні фотографії з сімейного архіву Івашкевичів та уривки з фільму “Панянки з Вільно”.

Мистецький захід відбудеться за адресою: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

Вхід – вільний.

Коротка біографічна довідка

Івашкевич Ярослав народився 20 лютого 1894 р. у с. Кальник (нині Іллінецького району Вінницької області).

Навчався у Єлисаветградській чоловічій гімназії (1904-1909), у музичній школі Густава Нейгауза, у 4-й Київській гімназії та музичній школі (1909-1912).

Закінчив юридичний факультет Київського університету святого Володимира та одночасно Київську консерваторію (1912-1918).

З 15 років почав заробляти на життя репетиторством у поміщицьких маєтках Єлисаветградського повіту та Поділля.

У 1918 році виїхав до Польщі, де працював дипломатом.

Друкуватися почав з 1915 р. Автор багатьох книг поезії, прози, драматичних творів.

Найвизначнішим твором Я. Івашкевича є роман «Хвала і слава» (1956-1962). Переклав польською мовою вірші Т.Г.Шевченка. Класик польської літератури XX століття.

Єлисаветградські враження знайшли відображення у трилогії “Хвала і слава”, вірші “Велике сафарі”, новелах та “Книжці моїх споминів”.

Під час Другої світової війни брав участь у антифашистському русі. Тривалий час очолював Спілку польських письменників (1945-1949, 1959-1980), обирався депутатом Сейму, був редактором журналу «Творчість». Входив до Всесвітньої Ради Миру.

Лауреат Міжнародної Ленінської премії «За зміцнення миру між народами» (1970).

Нагороджений радянським орденом Дружби народів (1974).

Помер 2 березня 1980 року у маєтку Стависько під Варшавою.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!