Виставка малюнків «Казковий світ дитячих фантазій»

23.04.13, 9:00

Напередодні проведення Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості, присвяченого Всесвітньому дню Землі, в Кіровоградському обласному художньому музеї відкрито виставку малюнків «Казковий світ дитячих фантазій» вихованців Зразкового художнього колективу студії образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Писанка» Кіровоградського обласного центру дитячої та юнацької творчості.

Чим же так захоплюють малюнки дітей? Тим, що в них яскравість і свіжість вражень, несподівана сміливість, експресія, комічна наївність та наївна переконаність. Тим, що в них проявляються ті якості, які інколи з роками губляться у дорослих: здатність захоплюватися, дивуватися, завидна спостережливість та ілюзія.

На виставці «Казковий світ дитячих фантазій» представлено 40 малюнків вихованців студії «Писанка» які були створені з 2010 по 2013 роки. Це роботи, які розповідають про дитячі захоплення, мрії, улюблені справи та звісно ж, про рідний край – його красу і традиції.

Практично кожного року, в рамках свята, гості фестивалю мають чудову нагоду переглянути експозиційні зали Кіровоградського обласного художнього музею, прослухати екскурсії та поспілкуватися з художниками Кіровоградщини в рамках проведення творчих зустрічей.

Так і цього року 16 квітня учасники номінації «Художнє слово» переглянули виставки та експозиції Кіровоградського обласного художнього музею, прослухали оглядову екскурсію,  а 18 квітня завітали учасники номінації «Образотворче мистецтво», юні художники з міста Вінниці, Дніпропетровська, Донецька, Запоріжжя, Сімферополя, Чернігова, Черкас, міста Сміли Черкаської області, міста Горлівки Донецької області, міста Кіровограда та Кіровоградської області на творчу зустріч з викладачем Кіровоградської дитячої художньої школи  ім. О. О. Осмьоркіна, художником Олексієм Лозинським, який розповів учасникам зустрічі про тонкощі професії художника, про вміння бачити прекрасне в звичайних речах, про художнє осмислення світу та про те, що всіх дітей можна навчити азам образотворчого мистецтва, відповів на поставленні питання, та й після зустрічі учасники заходу продовжували спілкувалися.

Сьогодні Всесвітній День Землі для людства актуальний як ніколи, це чудовий привід згадати про ЗЕМЛЮ, здавалося б, Земля вічна, і людина буде жити на ній завжди, а виявляється, що погроза кінця будь-якого життя ховається в самій людині. Переглядаючи виставку дитячих малюнків виникає неминуче бажання замислитися про вічне… Допитливе дитяче око дійсно проникає в навколишнє середовище, помічає те, на що дорослі зазвичай не звертають увагу. Можливо вже наближається час збирати каміння?!

автор: Олена Степанок – завідуюча відділом науково-просвітницької роботи  Кіровоградського обласного художнього музею

ДОВІДКА: Зразковий художній колектив студія образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Писанка» створена у 1999 році. Очолює студію талановитий, творчий, захоплений свою справою педагог, відмінник освіти України Стороженко Світлана Василівна та її донька – член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Стороженко Тетяна Олександрівна.  Понад 150 вихованців студії (діти віком від 5 до 17 років) ще змалечку починають оволодівати тонкощами образотворчого мистецтва, ліплення народної іграшки та композицій з солоного тіста, декоративного розпису, писанкарства, знайомляться  з історією, культурою, звичаями українського народу, творами видатних митців образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва України і зарубіжжя. Вже 10 років поспіль при студії працює «Недільна школа писанкарства для батьків та дітей». Цей курс писанкарства є унікальним явищем в позашкільній освіті України, адже родина працює поруч, разом. Така спільна праця зближує членів сім’ї, дає батькам можливість краще розуміти свою дитину, ближче познайомитись із світом її захоплень. А для дітей, в свою чергу, це можливість ще раз відчути небайдужість батьків до себе. За високий рівень професійної майстерності, плідну творчу діяльність та активну громадську позицію Міністерство освіти і науки України присвоїло у 2009 році студії звання «Зразковий художній колектив». Вихованці студії «Писанка» є лауреатами і дипломантами конкурсів, фестивалів міжнародного, всеукраїнського та обласного рівнів, серед яких – дипломи І і ІІ ступеню Всеукраїнського конкурсу великодньої атрибутики і писанок «Ой, нумо, нумо, заплетемо шума» (м. Київ, 2010); дипломи І ступеню Всеукраїнського конкурсу писанкарства «Воскресни, писанко!» (м. Київ, 2010, 2012); дипломи І,ІІ,ІІІ ступенів Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості, присвяченого Всесвітньому Дню Землі у номінаціях «Образотворче мистецтво», «Писанкарство», «Ліплення» (м. Кіровоград, 2009, 2010, 2012); дипломи І,ІІ,ІІІ ступенів виставки-конкурсу декоративно-ужиткового і образотворчого мистецтва «Знай і люби свій край» (м. Київ, 2005-2012); дипломи І ступеню Всеукраїнського конкурсу «Різдвяна зірка» (м. Київ, Національний музей архітектури та побуту України, 2013).




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!