Про невідому історію України розповідав кіровоградцям етнограф Олександр Босий

08.08.13, 13:00

Олександр Босий
Олександр Босий
Повний зал відділу мистецтв у бібліотеці Чижевського, близько 35 людей. Як і анонсував сайт Тусовка, усі зібралися на зустріч із Олександром Босим, завідувачем відділу народного мистецтва Національного музею народної архітектури та побуту України у Пирогові.


Національний музей народної архітектури та побуту України є найбільшим скансеном (музей просто неба) Європи і найповнішим етнографічним зібранням нашої держави. Загальна площа музею понад 130 га.

Олександр Георгієвич Босий, усміхнений чоловік із шевченківськими вусами, розповідав про власні експедиції Україною: «Я виявив абсолютно новий пласт культури, яка сьогодні на межі зникнення, про яку, навчаючись в університеті, я нічого не знав». Їздити в експедиції він почав ще з 94-95 років. На той час етнографи стверджували, що практично не можливо знайти пісні, якої б вони вже не записали. Але Олександр Георгієвич вирушив у ті села, в які навіть автобуси не ходили. «Там я потрапив неначе у 17 століття», - говорить він.

виставка у музеї
виставка у музеї
І почали оживати у пам’яті нашого земляка та етнографа низки надзвичайно цікавих історій, які хотілося слухати і слухати. Як от наприклад про 103-річну бабусю, яку він зустрів в одному з таких сіл. Першим про що він запитав було як жіночка виходила заміж. Спочатку бабуся навіть згадати не могла, адже це було дуже давно, аж от згадала – «а вишні тоді ще зелені були». Були й сумні історії як от про с. Захарівка, що біля Олександрії. У 59-60 роках із 24 сіл сюди виселили людей, чиї будинки підлягали затопленню у зв’язку із будівництвом Кременцузької ГЕС. Дехто опирався виселенням, і так і не полишив власні будинки, які залишилися на дні водосховища.

Сьогодні жителі мегаполісів перестали ходити на природу, втратили із нею зв'язок, мало того, вони ще й віддалилися від соціуму. Життя людей проходить приблизно так, за словами Олександра: «1 поверх – 9 поверх, 9-поверх – 1 поверх, аж от дзвінок у двері і пенсію принесли».

«У наших предків було аж 117 свят протягом року, на яких вони збиралися, спілкувалися. Сьогодні ж ми не згадаємо навіть ім’я наших сусідів», - Олександр Босий.

Презентація книг
Презентація книг
Олександр Георгієвич презентував низку книжок, які описують експедиції та відновлені у них традиційні орнаменти, вишивки та інші ремесла. Звернутися по ці книжки та дізнатися більше про невідому історію України можна до бібліотеки Чижевського.

фото та стаття – Марія Калашнік



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!