Квіткове розмаїття у творчості Катерини Білокур

17.08.13, 14:00

автор - Катерина Білокур
автор - Катерина Білокур
У Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію присвячену спасівським дням «Квіткове розмаїття у творчості Катерини Білокур (1900-1961)»

Катерина Білокур - українська художниця, майстер народно-декоративного живопису, представниця «народного примітивізму» («наївного мистецтва») тісно була пов`язана з рідною землею. У своїх картинах вона розповідала світові про невичерпні таланти та душевну красу українського народу.

Білокур малювала все, що її оточувало, все те що вона любила: землю, коней, людей, але найбільше - квіти. Цікаво, що достовірно змальовуючи кожен листочок, пелюсточку, художниця ніколи не зривала квіти: вважала їх живими істотами, називала діточками. Могла далеко поїхати, аби намалювати саме ті, які їй до душі. І малювала обов’язково тільки з натури – була твердо переконана: якщо квітку зірвати, вона втратить душу, і вже така на полотні теж буде мертвою Малювання те вона нарекла «святим».

Ніхто так не опоетизував квіти як Катерина Білокур. Квітка у творах Катерини Білокур становить феномен буттєвості, феномен невмирущої духовності життя, це світ побудований із різних просторових площин, натхнений красою цвітіння, рослинний світ. В українському фольклорі рослина, або її втілення наділяється всепереможною магічною силою. Це добра сила, яка протистоїть злу і, зрештою перемагає її, а також уособлює зв’язок між землею і сонцем, водою і землею, сонцем і водою.

автор - Катерина Білокур
автор - Катерина Білокур
Про свою «магічну» любов до квітів Катерина Білокур зазначила: « ...А квіти я буду малювати і малювати, бо я так люблю над ними працювати, що й слів не знайду, аби висказати ті почуття до їх любові – моєї великої любові!... Я  й сама як почну малювати яку картину квітів, то й думаю: оце як цю закінчу, тоді вже буду малювати що-небудь із життя людського. Але ж поки закінчу, то в голові заснується цілий ряд картин та одна другої чудовіші, та одна від другої красивіші- та все ж і квіти … Та начебто аж схиляються до мене, та як не промовляють: «Хто ж нас тоді буде малювати як ти покинеш? То я все на світі забуду та й знов малюю квіти».

Основу експозиції становлять матеріали за  квітковими композиціями Катерини Білокур: «Квіти за тином» (1935р.), «Польові квіти» (1941р.), «Буйна» (1944-1947рр.), «Декоративні квіти» (1945р.), «Квіти на блакитному тлі» (1942–1943 рр), «Півонії» (1946 р.), «Квіти та горіхи» (1948 р.), «Півонії» (1946 р.), «Букет квітів» (1940-1950-х рр.), «Квіти, яблука і помідори» (1950 р.), «Городні квіти» (1952р.), «Пшениця, квіти, виноград» (1950–1952 рр.), Городні квіти» (1952р.), «Квіти на синьому фоні» (1954 р), «Квіти і калина»(1958р.) а також  «Автопортрет» (1950 р.), «Привіт Врожаю» (1946р.), «Колгоспне поле» (1948–1949 рр), «Натюрморт із колосками і глечиком» ( 1958–1959р.) «Богданівські яблука» ( 1950-х р.) та ін.

Катерина Білокур володіла рідкісним даром художника - абсолютним відчуттям кольору. Її художня манера сформувалася ще на початку 30-х і майже незмінною залишалася впродовж усіх років її творчості. Саморобні тоненькі пензлики художниці сприяли делікатному письму: мазочок на картинах рівний, а барви на її роботах неначе світяться. Твори художниці ювелірні, доведені до віртуозності. Фахівці вважають, що ніхто ще не зміг повторити її стилю.

автор - Катерина Білокур
автор - Катерина Білокур
Протягом двох тижнів бажаючі будуть мати можливість переглянути науково-популярні фільми про життя та творчість Катерини Білокур «Чарівний світ Катерини Білокур» (1986р.) «Сповідь», «Послання».

Квіти «земні» та на полотні – вже пережили свого творця на цілих півстоліття, будуть квітнути( квітнутимуть), невмирущі - житимуть і
далі !!!…

автор - Олена Степанок – завідуюча відділом  науково - просвітницької роботи
Кіровоградського обласного художнього музею




  • автор - Катерина Білокур
  • автор - Катерина Білокур
  • автор - Катерина Білокур
  • автор - Катерина Білокур
  • автор - Катерина Білокур
  • автор - Катерина Білокур

Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!