Кіровоград-Вологда: маршрутами пам'яті

21.09.13, 10:27

Інтернет -міст « ​​Маршрутами пам'яті : Вологда - Кіровоград » пройшов в рамках розвитку російсько - українських відносин і зміцнення культурного співробітництва між Вологодської юнацькою бібліотекою ім. В.Ф. Тендрякова та Кіровоградської обласної бібліотекою для юнацтва ім. О.М. Бойченко. Захід відбувся вже вчетверте.

Участь в онлайн-зустрічі взяли викладачі, студенти, школярі, ветерани бойових дій, представники громадських організацій. Цього разу обговорювалася проблема збереження історичної пам'яті.

«Ми згадали про участь українського козацтва в освоєнні вологжанами Російської Америки , обговорили ряд питань, що стосуються патріотичного виховання молоді , а також поговорили про підготовку до святкування 70- річчя перемоги у Великій Вітчизняній війні. Тим більше що Кіровоград та Вологди багато що пов'язує . Маршал Іван Конєв під час Великої Вітчизняної війни звільнив Кіровоград від фашистських загарбників » , - розповіла директор Вологодської обласної юнацької бібліотекою ім. В.Ф. Тендрякова Ольга Анфімова .

Головна мета таких зустрічей - розвиток культурних зв'язків між сусідніми державами , в майбутньому така співпраця продовжиться.

Книги для студентів коледжу економіки і права імені М.П.Сая
Книги для студентів коледжу економіки і права імені М.П.Сая
Під час заходу відбулась презентація книг С. Полонського «Русская Америка. От Аляски до Калифорнии» та «Русские Колумбы. Первоткрыватели Сибири и дальнего Востока». (Книга «Російська Америка. Від Аляски до Каліфорнії» розповідає про освоєння російськими землепрохідцями Сибіру і Далекого Сходу. Упорядником видання, що відображає яскраві героїчні сторінки історії Росії, став С. І. Полонський, член Російського Географічного товариства, віце-президент Північно-Західної асоціації ветеранів бойових дій.

Книга розповідає про вологодських землепрохідців, які в пошуках морського хутрового звіра відкривали і освоювали нові землі:  вони висаджувалися на Алеутських островах, Алясці і дійшли до самої Каліфорнії. Згодом ці території отримали назву «Російська Америка». Окремі глави книги розповідають про великі північні експедиції, про відкриття північного шляху до Японії, про відомих історичних особистостей, таких як Шеліхов, Баранов, Рєзанов, про засновника Форту-Росс, уродженця Вологодчіни (м. Тотьма) Івана Олександровича Кускова. Заключна глава книги «Не обірветься поколінь зв'язок » присвячена темі збереження історичної пам'яті про російську присутність в Америці, темі російсько-американської взаємодії в цьому напрямку.

Присвячена книга знаменній даті - 200-річчю заснування фортеці Форт Росс (сучасна територія штату Каліфорнія, США) найпівденнішого поселення Америки і написана двома мовами: російською та англійською.)

Питання встановлення побратимських відносин було піднято С. Полонським минулого року, під час його перебування з дружнім візитом у нашому місті. І ось, цього року, до обговорення важливої теми приєдналися представники владних структур міст України та Росії – Салоїд Людмила Миколаївна, перший заступник голови обласної ради (Кіровоград) та Савоськіна Маргарита Іракліївна, депутат законодавчого зібрання області, заступник голови постійного комітету з соціальної політики (Вологда). Поспілкувавшись в рамках заходу та дізнавшись про факти та події, що пов’язують наші міста, вони домовились щодо продовження офіційного обговорення піднятої теми.
Приємною несподіванкою для аудиторій став музичний дарунок у виконанні учнів Вологодської обласної кадетської школи-інтернату.
Наприкінці зустрічі Сергій Іванович Полонський у неформальній обстановці поспілкувався з присутніми в залі студентами кафедри географії та геоекології КДПУ ім. Володимира Винниченка, кафедри правознавства ККПЕіП ім.М.П.Сая та КЗ «Педагогічний ліцей Кіровоградської міської ради». Найактивнішим учасникам спілкування він подарував власні книги «Русская Америка. От Аляски до Калифорнии» та «Русские Колумбы. Первоткрыватели Сибири и дальнего Востока» з дарчими написами.
Виступаючи перед кіровоградцями Сергій Іванович наголосив, що є багато речей, що поєднують наші міста і лише спільними зусиллями ми досягнемо поставленої мети – зробимо наші міста побратимами. Тож, маємо сподівання, що вже незабаром усі питання буде вирішено і не лише юнацькі бібліотеки Кіровограда та Вологди, але й міста підпишуть договір про міжнародне співробітництво.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!