Обличчя народів: Виставка картин в обласному музеї

08.11.13, 11:11

Цього тижня у Кіровоградському обласному художньому музеї в рамках проведення заходів щодо підтримки національних меншин, відкрилася експозиція художніх творів «Обличчя народів», мета якої - відродження, збереження та збагачення культурної спадщини національних меншин, що проживають на степовій землі Кіровоградщини.

В сучасному світі важко знайти країну склад населення якої становлять люди лише однієї національності. Україна також належить до країн з багатонаціональним населенням. Кіровоградщина – край багатонаціональний, адже сьогодні на теренах області проживають представники 98 національностей - росіяни, білоруси, греки, євреї, німці, татари, поляки, румуни, молдавани, угорці, чехи, гагаузи, болгари та багато інших.

Найчисельнішими як в Україні так і у Кіровоградській області є українці. Це автохтонна нація. Українці проживали на цій території з давніх – часів, займаються різними видами діяльності, зберігають національні традиції, мову та культуру. Поруч з ними живуть великими або малими етнічними групами інші народи. Люди із різним національним корінням вносять значних вклад у розбудову нашої держави, зокрема і степової Кіровоградщини. Усім громадянам України кожної національності гарантується право сповідувати свою релігію, використовувати свою національну символіку, відзначати свої національні свята, брати участь у традиційних обрядах своїх народів. її культури.

В експозиції  представлені картини, які відображають обличчя представників різних народів та національностей, що проживають, працюють або навчаються  як на території області так і всієї України.

Обличчя  народів Середньої Азії презентовані творами Д. Налбандяна «Дівчина з Джайпура» (1957), М. Бекназарова «Портрет дівчини» (1972), М. Мамедова «Селянка» (1971) та Л. Баяхчева «Інеса» (1978).

Жінки народів та країн Балтії представлені художником Роосвальт Уно «Портрет дружини» (1974). Кіровоградський  художник,  член  Національної  спілки  художників  України Володимир Плітін  відобразив у своєму творі дівчину слов’янського типу «Слов’янська дівчина. Зникаючий вид»  (2008).

Жителі південних, теплих  країн дивляться на нас з картин В.Плітіна «Портрет Рози» (1984) та Ю.Ятченко  «Син Куби Умберто» (1962). В експозиції також представлено роботу «Словацька дівчина у червоному» (1974) та «Словацький пастух» (1978)  - нашого видатного художника-земляка, народного художника СРСР, дійсного члена Російської Академії мистецтв Петра Оссовського (1925 р.н.). Петро  Павлович  народився в Україні, має польське коріння, а  значну частину свого життя  прожив у  Росії. Багато творів він присвятив різним країнам та народам. Недарма відділ обласного художнього музею – картинна галерея Петра Оссовського, що відкрилася у 2007 році отримала назву «Світ і Вітчизна».

Проживаючи в Україні, представники різних національностей згуртовуються  задля збереження традицій, культури та мови своєї спільноти, а Українська держава в свою чергу повинна гарантувати всім народам, національним групам, громадянам, що проживають на її території, рівні політичні, економічні, соціальні та культурні права.

автор - зберігач фондів І категорії  Кіровоградського обласного художнього музею О.В.Шаповал




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!