У Кіровограді відбувся Тиждень права

19.12.13, 13:00

Минулого тижня, в рамках Всеукраїнського тижня права, в Кіровоградській обласній бібліотеці для юнацтва ім. О. М. Бойченка проведено Тиждень права. Партнерами бібліотеки виступили Головне управління юстиції у Кіровоградській області та Кіровоградське міське управління юстиції.

Метою тижня права було: підвищення загального рівня правової культури підростаючого покоління, поширення інформації серед молоді з питань реалізації і захисту прав людини, запобігання проявам асоціальної поведінки в молодіжному середовищі, відзначення Дня прав людини. Бібліотекарі та фахівці юстиції підготували ряд спільних заходів для молоді: зустрічі, брейн-ринг, засідання лекторію «Молодь і право», перегляд відеофільмів та знайомство з літературою правової тематики.

10 грудня на захід «Про професію юриста і не тільки…» завітали провідні спеціалісти Головного управління юстиції у Кіровоградській області – Пільгуй Катерина Миколаївна та Попова Віра Михайлівна. Катерина Миколаївна, використовуючи слайдову презентацію, ознайомила учнів 7-А класу ЗОШ І-ІІІ ступенів № 4 із основними юридичними професіями (суддя, слідчий, прокурор, адвокат, нотаріус, міліціонер), розповіла про те, які вимоги висуваються до осіб, що хочуть працювати за юридичним фахом, назвала навчальні заклади, в яких можна отримати вищу юридичну освіту. У кінці заходу Катерина Миколаївна та Віра Михайлівна роздали учням буклети правознавчої тематики.

Цього ж дня відбулася ще одна зустріч учнів ЗОШ І-ІІІ ступенів № 4 із провідними спеціалістами Головного управління юстиції у Кіровоградській області – Пільгуй К.М. та Попова В.М.    В рамках зустрічі «Послухай усіх, подумаємо разом – обери сам!» для учнів 9-А та 9-Б класів було проведено брейн-ринг «Право в нашому житті». Між собою змагалися дві команди – «Закон» та «Феміда». У конкурсах: «Інтелектуальний штурм», «Права та обов’язки», «Я знаю», «Правовий диктант». Гравці показали свою обізнаність у правознавстві – були активними, швидко відповідали на запитання, коментували фрагменти мультфільмів із юридичної точки зору.

У запропонованому конкурсі «Агітатор» учасникам треба було уявити, що вони балотуються в мери міста і повинні скласти передвиборчу програму: «Проти тютюнопаління у підлітковому середовищі» (команда «Феміда»); «Проти поширення алкоголізму у підлітковому середовищі» (команда «Закон»).

Команда «Закон» запропонувала:
-   збільшити кількість патрульних на вулицях міста;
-   поставити відеокамери по місту;
-   вилучити алкоголь із звичайних магазинів, а у спеціальних його продавали лише особам старше 25 років;
-   встановити штраф у вигляді 50 тис. грн. за продаж алкоголю у громадських місцях;
-   виготовити напій, що нагадує алкоголь, але не викликає сп’яніння.

Команда «Феміда» запропонувала:
-   винагороду для тих, хто не палить;
-   створення лабораторій, де підліткам будуть показувати, що стається із внутрішніми органами людини, яка палить;
-   широку антирекламу тютюну;
-   новий дизайн пачки цигарок, який буде відлякувати курців;
-   збільшення штрафів за продаж тютюнових виробів;
-   перевірку паспорта перед продажем цигарок;
-   рекламу «Куріння – це не круто» за участі відомих людей.

Команди творчо підійшли до домашнього завдання – оформлення та презентації стіннівки, інсценізації правознавчої ситуації.
За участь у брейн-ринзі «Право в нашому житті» команди отримали подяки від Головного управління юстиції у Кіровоградській області.
«Молоде покоління в рамках законів України» - під такою назвою 11 грудня відбулося засідання лекторію «Молодь і право», присвячене Дню прав людини.

Під час засідання учні 10 класу ЗОШ І-ІІІ ступенів № 6 прослухали лекцію, присвячену темі прав людини, з якою виступив І.М. Бизов, заступник начальника Кіровоградського міського управління юстиції, а також переглянули фільм Представництва Дитячого Фонду Організації Об’єднаних Націй (ЮНІСЕФ) в Україні, присвяченій темі прав дитини «Конвенція ООН про права дитини».
Фільм «Конвенція ООН про права дитини» завжди викликає цікавість у підлітків та молоді. Конвенція ООН містить 54 статті, в яких розповідається про 40 прав, що має дитина. Підростаюче покоління може не використовувати їх щодня, але воно має знати про свої права, дотримання яких гарантоване державою. Саме про це розповідали завідувач відділом бібліотеки Галина Бондар та провідні спеціалісти Головного управління юстиції у Кіровоградській області Катерина Пільгуй та Віра Попова під час відвідування неповнолітніх в СІЗО 12 грудня, в рамках Тижня права.

Протягом тижня усі бажаючі мали можливість ознайомитися з книжковими виставками: «Право в нашому житті» та постійно діючою – «Юридичний компас для молоді». Всього заходи Тижня права відвідали понад 170 осіб молоді.

Довідка: Всеукраїнський тиждень права було започатковано Указом Президента України у 2008 році з нагоди 60-ї річниці проголошення Загальної декларації прав людини. З того часу тиждень права проводиться щороку в тиждень, що включає 10 грудня - День прав людини, який відзначається в пам'ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини. «Загальна декларація прав людини» була прийнята Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 р. в паризькому палаці Шайо (її перекладено принаймні 375 мовами й діалектами мов). Декларація була прямим наслідком досвіду Другої світової війни і вперше сформулювала ті права, які повинна мати кожна людина. Вона носила рекомендаційний характер, містила 30 статей, зміст яких був уточнений і розвинутий через інституції міжнародних угод, регіональних та національних конституцій та законів. В розбудові України, як правової держави, правова освіти населення, виховання у громадян поваги до закону і прав людини має важливе значення!



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!