Вона плаває у холодній воді як рибка

07.01.14, 13:00

Наталія Сєрая, яка встановила в Тюмені два рекорди Росії в холодовому плаванні за тривалістю марафонської дистанції - 1050 метрів і тривалості - 32 хвилини 27 секунд, світовий командний рекорд в Беринговій протоці, прибула в рідний Світловодськ з Москви. 3 січня вона дала справжній майстер-клас з тривалого знаходження в крижаній воді Кременчуцького водосховища.


У  довгоочікуваний приїзд Наталії в Світловодськ (не важко здогадатися, про що вона нас попросила!) - на неї вже чекала ополонка, щоб вона могла не тільки розповісти про своє захоплення, а й продемонструвати можливості разом з її московським наставником - Миколайовичем Додоновим, головою клубу моржів в Строгіно, які мають 30 -річний досвід загартовування.


Ми легко домовилися з Олександром Форостяним - організатором щорічного купання в ополонці 19 січня, на Хрещення більше двох сотень светловодцев біля ресторану " Бриз". У п'ятницю вранці Саша вирубав велику ополонку і радісно зустрічав всіх, хто вирішив поплавати або просто подивитися, як це роблять інші. Спасибі йому величезне!


Відразу скажу, що енергії Наталії вистачило на всіх присутніх. Її ентузіазм і радісне сприйняття життя заразливі. Думаю, що у кожного з нас виникло бажання хоч раз подолати себе і зануритися в крижану воду!


Прямо на льоду відбулася імпровізована прес-конференція. Насамперед, Наталя щиро дякувала своїх батьків - тата Олександра Івановича , який 3 роки тому привів її в крижану купіль, відкрив їй шлях до здоров'я і маму Валентину Григорівну, для якої благополуччя родини - найважливіше в житті. Всю шкільне життя під керівництвом тата Наталія бігала вранці, через " не хочу", вчилася бути сильнішими за своїх слабкостей .


Потім, Наталя розповіла про Перший Міжнародний Міжконтинентальний заплив через Берингову протоку, який проходив в рамках спільного російсько-американського проекту "Чукотка - Аляска - 2013". Старт запливу відбувся в 16 годин 24 хвилини 5 серпня на мисі Семена Дежньова ( Чукотка, Росія ), а фініш в 16 годин 52 хвилини 11 серпня на мисі Принца Чарльза Уельського (Аляска, США ).


66 плавців- любителів та професіоналів холодового плавання з 17 країн , з 5 континентів і 15 суб'єктів Російської Федерації протягом 6 діб , долаючи леденять хвилі і пронизливий вітер , брали штурмом Берингову протоку. Протяжність маршруту склала 134 кілометри з урахуванням зносу північного і південного течій і постійного північного вітру . Вона була учасницею цього унікального запливу через 2 океану і учасницею командного світового рекорду . Про це ми докладно писали раніше.


2013 був значущим для спортсменки. Крім того що вона встановила 2 рекорди Росії в Тюмені, світової командний рекорд в Беринговому протоці, вона успішно подолала марафонські дистанції в Мурманську - 1050 метрів; в Севастопольській бухті -1500м при температурі +6 градусів; у Великому Новгороді - 840 м, 1300 м і 4000 м, заплив по річці Волхов 9 травня починався з озера Ільмень, у якому тільки зійшов лід; перепливла Волгу шириною 2000 метрів у Волгограді зовсім недавно , в листопаді. Це був екстремальний заплив: хвилювання і вітер проти течії, стояча хвиля, температура води +7 градусів, велика холодова навантаження.


На останньому запливі через Волгу Наталія прийшла до висновку, що марафони не треба робити масовими , оскільки область впливу холоду на людину ще мало вивчена , але те , що загартовування і клубна система приносять величезну користь всім, хто займається цим регулярно, вона нітрохи не сумнівається: "Крижана вода, якщо її приймати дозовано приносить здоров'я. У вас теж є шанс. Досить 2 рази на тиждень пірнати в ополонку. Добре навіть 1 раз на рік ! Ви забудете , що таке простудні захворювання ! Рекомендую всім спробувати. Холодна вода для всіх холодна і кожного разу треба себе переборювати. Відомо, що температура внутрішніх органів людини після виходу з крижаної води підвищується до 43 градусів і всі мікроби знищуються, а це благо для організму. Від моржів йде пара , тому нам і кажуть: " З легким паром! " Людина відчуває тепло, йому не хочеться одягатися він може навіть давати інтерв'ю ".


Ось у цьому ми переконалися, коли Наталя, Віталій , Олександр Іванович, Ростислав Скалацький та Ігор Поляков перейшли до водних процедур. Не дивно, що Наталя виявилася найстійкішою з моржів ! Вона найдовше перебувала у воді, розмовляла з присутніми, позувала для фото і відеокамер і одягатися зовсім не поспішала . Ми замерзли в куртках, шубах і дублянки, до слова сказати. Попереду у Наталії величезні плани. Цілком можливо, їй підкориться протоку Лаперуза!


За матеріалом сайту "Світловодськ"



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!