Виставка «Цих років не змовкне слава»

09.01.14, 12:00

У Кіровоградському обласному художньому музеї відкрито виставку «Цих років не змовкне слава», присвячену 70-річчю визволення міста Кіровограда від німецько-фашистських загарбників.

У центральній частині експозиції представлені роботи, що віддзеркалюють різні епізоди битви за Кіровоград – «Визволення міста Кіровограда» (1954) та «Ескіз. Звільнення Кіровограда» (1973). Їх автор – М.Г.Бондаренко, художник, який створив цілу серію робіт на тему Великої Вітчизняної війни. Картина ще одного кіровоградського художника В.О.Федорова «Портрет учасника звільнення міста Кіровограда М.Калєхова» (1985) презентує одного з тих, хто виніс на собі увесь тягар тієї жахливої війни, врятувавши людство від «коричневої чуми».
 Темі звільнення міста Кіровограда від німецько-фашистських загарбників присвячена і робота В.С. Колесніченка «Екіпаж лейтенанта А.Є.Рубінчіка в Кіровограді. 8 січня 1944-го року» (1985).

Частину експозиції склали картини, які присвячені партизанам і підпільникам нашого краю, зробившим вагомий внесок в загальну перемогу над ворогом. Загальновідомим є і той факт, яку суттєву допомогу надавали представники цього Руху опору регулярним частинам Червоної армії під час визволення Кіровоградщини. Не випадково на виставці представлена робота В.О. Федорова «Портрет Наумова» (1948), адже саме генерал Наумов очолював партизанське з’єднання, яке на початку 1943-го року здійснило рейд по дванадцяти районах Кіровоградщини, суттєво активізувавши партизанський та підпільний рух на теренах нашого краю. Дану тематику також презентують роботи М.В.Надєждіна «Партизанський край. Село Червоногірка» (1982), О.С. Логвинюка «Комсомольське підпілля Червоногірки» (1984) та Мельничука «Клятва партизан».

Унікальним художнім твором виставки по праву можна вважати картину Ф.М.Бочкова «Прифронтова ніч», єдину з презентованих на виставці картин, що була написана безпосередньо під час Великої Вітчизняної війни, а саме - у грізному та переломному 1943-му році. Ця робота, разом з картиною А.Ф. Фойницького «Апофеоз війни» (1963), правдиво ілюструє тогочасну атмосферу та сувору правду війни. Окремий блок експозиції склали картини, присвячені темі пам’яті. Серед таких – роботи В.К.Волохова «Бійці згадують» (1973), А.М.Янєва «Пам'ять непокоїть» (1985), Л.Г. Кір’янової «Спогади» (1975) та інші.

автор - Олег Юрченко – старший науковий співробітник Кіровоградського обласного художнього музею




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!