Шевченко крізь призму віків

07.03.14, 15:00

Днями працівники відділу популяризації книги та організації змістовного дозвілля молоді Кіровоградської обласної бібліотеки для юнацтва ім.О.М.Бойченка провели літературно-краєзнавчу розвідку «Т.Г.Шевченко крізь призму віків». 

На заході, присвяченому 200-річчю від дня народження Т.Г.Шевченка, були присутні учні ЗОШ №1 та №4, студенти Кіровоградськогоінституту регіонального управління та економіки, викладачі та студенти Кіровоградського музичного училища.

Іван Дзюба, український літературознавець, зазначав: «Уже для багатьох поколінь українців Тарас Шевченко означає так багато, що сама собою створюється ілюзія його всеприсутності, всезрозумілості і всезнання про нього. Шевченка розуміємо настільки, наскільки розуміємо себе – свій час і Україну в нім. І наша доба, як і кожна попередня, прагне наблизитися до розуміння Шевченка. Та щоб краще збагнути його як нашого сучасника, треба повніше збагнути його як сучасника людей, проблем, суспільства середини ХІХ століття. Шевченко сам приходить у наш час. Проте й ми повинні йти в його час. Тільки так між нами й ним глибшатиме взаєморозуміння».

На теренах нашого краю виросло рясне дерево Шевченкового роду. Доля значної частини нащадків пов’язана із містом Знамۥянка. Тут з кінця ХІХ ст. оселились родини від трьох дітей сестри поета Катерини Красицької.

З нагоди 100-річчя з дня смерті Т. Г. Шевченка, внучата племінниця поета Катерина  Красицька та її донька Антоніна Красицька, які проживали в Знам'янці, заснували громадський музей «Кобзарева світлиця». Директор Знамۥянськогоміського краєзнавчого музею Кулік Тетяна Станіславівна більш детально розповіла про зв'язок Шевченка з нашим краєм, супроводжуючи свій виступ слайд-презентацією.

Громадська діячка, журналістка, представниця п’ятого покоління шевченківського роду Яніна Вۥячеславівна Шкода поділилась цікавою інформацією про генеалогічне дерево роду Шевченка, продемонструвавшиунікальні матеріали історичного та літературознавчого характеру, фотографії Кобзаря та його родичів тих часів.

Спогади онуки Т. Г. Шевченка Антоніни Красицької передані до Держаногоархіву Кіровоградської області. Про ці та інші матеріали, які знаходяться на зберіганні архіву, розповіла начальник відділу археографії та використання документів Гончарова Тетяна ВікторівнаУчасники заходу переглянули архівніматеріали на виставці «Шевченкіана в архівних матеріалах фонду Державного архіву Кіровоградської області».

Доторкнутися до творчої спадщини поета, яка втілена в віршах, покладена на музику гостям допомогли студенти Кіровоградського музичного училища. Слухачі були заворожені співом Глушко Аліни та Кузьменко Віри. В їх виконанні прозвучали українські народні пісні на слова Т.Г. Шевченка «Нащо мені чорні брови» та «Утоптала стежечку».

Поетичність та душевність творів Кобзаря передали виконавці літературних читань: Катерина Пенза, уривок з поеми «Катерина», Владислава Чанковська, уривок з поеми «Утоплена» у супроводі бандуристки Алевтини Чанковської.

Також усі бажаючи мали нагоду познайомитись з книжковою виставкою«Літературна творчість митця».



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!