Любов моя – ТЕАТР!

28.03.14, 12:30

 27 березня 2014 року в Кіровоградському обласному художньому музеї  відкрито експозицію, присвячену Міжнародному дню театру.

  Міжнародний день театру відзначається щорічно, починаючи з 1962 року.  Свято встановлене в 1961 році у Відні на ІХ Конгресі Міжнародного інституту театру – це міжнародна театральна організація, заснована ЮНЕСКО в 1948 році у Празі. Цього дня у всьому світі проходять кращі спектаклі, до цього свята приурочуються прем’єри вистав.

  Біля витоків  українського професійного театру стояли видатні корифеї української сцени: М.Кропивницький, І.Карпенко-Карий, М.Садовський, П.Саксаганський, М.Заньковецька. У 1882 році  на сцені театру у Єлисаветграді (теперішньому Кіровограді) відбулась прем’єра «Наталки-Полтавки» за І.Котляревським.

 У 2012 році, після реконструкції  Кіровоградський академічний обласний  український музично-драматичний театр ім. М.Л.Кропивницького який по праву вважається першим українським професійним театром знову відкрив свої двері для відвідувачів. На сьогодні наш театр є провідним закладом культури,  центром театрального життя.  В його репертуарі – п’єси українських і  російських драматургів,  класиків,  української, російської та світової драматургії.

Експозиція «Любов моя – ТЕАТР»  присвячена  як діяльності самого храму театрального мистецтва, так і творчості заслуженого діяча мистецтв УРСР, головного художника театру Єрьоменка Василя Георгійовича (1919 – 2002).

Адже  у театрі  гра артистів  не має сенсу без чудово оформленої сцени, без необхідних декорацій, без прекрасно підібраних костюмів. Ні один театр світу:  професійний чи самодіяльний, дитячий чи дорослий, драматичний чи комедійний не обходиться без послуг  справжніх театральних фахівців своєї страви - художників оформлювачів, художників – декораторів, художників сценографів, художників – освітлювачем тощо. Саме такою роботою займався все своє життя театральний художник, наш земляк Єрьоменко В.Г.

  Народився Василь Єрьоменко 16 грудня 1919 року у селі Дмитрівці Знам’янського району. Після закінчення школи навчався на художньому відділенні Херсонського училища керівників колективів художньої самодіяльності, потім був призначений на роботу  у Рівненський театр. Перша п’єса, яку оформлював молодий художник була «Наталка Полтавка»,  сценографія вистави та талант акторів справила на молодого митця величезне враження.

   З 1944 по 1980 роки Василь Георгійович працював у театрі імені Кропивницького на різних посадах: художник-декоратор, завідуючий постановочною частиною, художник-постановник та головний художник театру з 1966 року. Працюючи у театрі, оформлював вистави, які користувались у глядачів великою популярністю – «Маруся Богуславка» М.Старицького, «Дай серцю волю, заведе в неволю» М.Кропивницького, «Хазяїн» І.Карпенка-Карого, «Король Лір» В.Шекспіра та багато інших. Про Василя Єрьоменка його колеги говорили, що він оволодів театральною магією сценографа.

    А сам майстер про себе  казав: «Я – художник. І те, що все моє життя  присвячене театру, вважаю великою удачею для себе. На сцені повинно бути красиво. Найвища нагорода художнику – коли відкривається завіса, а в залі лунають оплески!».

 В експозиції представлені ескізи декорацій до театральних вистав «Коли в серці весна» за п’єсою В.Козіна ,  «Сонячний дім»  Сімукова , «Маріне» Бараташвілі та різноманітні ескізи театральних костюмів  до  спектаклю «Дума про Британку» Ю.Яновського, «Хрест життя» І.Карпенка-Карого і «Закохана витівниця» Лопе де Вега.

Ці твори з репертуару нашого театру були представлені широкому глядачу протягом всього часу, коли там працював В.Г.Єрьоменко.

 В 2000 році художником було передано до фондів Кіровоградського обласного художнього музею колекцію робіт на театральну тематику.

   Зберігач фондів І категорії Кіровоградського обласного  художнього музею О.В.Шаповал





Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!