Мінус один папірець, плюс – інший

31.03.14, 10:00
фото - http://www.novostimira.com.ua
фото - http://www.novostimira.com.ua

З 2014 року платникам податків, які працюють на спрощеній системі оподаткування, свідоцтва платника єдиного податку не видаватимуть. Відповідні законодавчі зміни набрали чинності з 1 січня поточного року. Як теперь поводитись підприємцям, розповідає ведуча постійної рубрики "Правовед" у журналі "Ланруж" Ольга Гріднєва.

Наприкінці жовтня минулого року депутати нарешті скасували обов’язкове свідоцтво платника єдиного податку. Законом України від 24.10.2013 року № 657 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників та удосконалення деяких положень» змінено норми розділу Глави 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності». Треба зазначити, що це – справді неабиякий прогрес, адже для того, щоб звільнити дрібний бізнес від обов’язку отримувати свідоцтво кожного року знадобилося більше 10 років, а от процес відмови від безстрокового папірця тривав лише 3 роки.

Таким чином, починаючи з січня цього року реєстрація спрощенця полягає лише у внесенні записів до відповідного реєстру, який, до речі, доступний на веб-сайті податкової. Щоправда, зайти туди на момент написання статті було неможливо через регламентні роботи.

Для самих підприємців тепер замість свідоцтва передбачили витяг з Реєстру платників єдиного податку. Зареєстрованому платнику витяг видаватимуть безкоштовно і жорсткого строку дії для цього документа не передбачено – чинність зберігається до внесення змін до Реєстру.

Беззаперечний позитив – скоротились строки видачі. Якщо раніше свідоцтво фахівці податкової друкували аж протягом 10 календарних днів, то тепер, згідно з пунктом 299.4 статті 299 Податкового кодексу контролюючий орган має здійснити реєстрацію суб'єкта господарювання як платника єдиного податку протягом двох робочих днів з дати заяви (отримання від державного реєстратора електронної копії заяви). Витяг з реєстру платників єдиного податку видається протягом одного робочого дня з дня надходження запиту.

Але заміна свідоцтва платника єдиного податку на витяг не означає обов’язку всіх єдиноподатників замінити старе свідоцтво на новий документ. Як роз’яснює Міністерство, старі свідоцтва, отримані підприємцями до 1 січня 2014 року, є діючими і у 2014 році та підтверджують перебування такого платника на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності до отримання ним витягу з Реєстру платників єдиного податку. А от у разі внесення змін до реєстраційних даних доведеться свідоцтво здати і натомість отримати витяг.

Повернути свідоцтво доведеться і у разі отримання витягу з Реєстру платників єдиного податку та при відмові від спрощеної системи оподаткування.


Тэги: Гріднєва, Ланруж, Податки


Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!