​Жіночі образи ожили на полотні

16.05.14, 16:30

У відділі мистецтв Кіровоградської обласної бібліотеки для юнацтва ім. О. М. Бойченка відкрилась виставка творчих робіт Світлани Хавроненко «Жіночі образи на полотні».

Світлана Хавроненко – молода, талановита художниця. Закінчила Кіровоградський педагогічний університет ім. В. Винниченка, довгий час працювала викладачем живопису та малюнку у Кіровоградському інституті регіонального управління та економіки. За період педагогічної діяльності організовувала виставки творчих робіт студентів, проводила майстер-класи.

Про свою творчість Світлана говорить: «Почти всю жизнь увлекаюсь живописью. Не могу сказать, какая техника и материал у меня любимые. Акварель, тушь, акрил, гуашь - использую их время от времени, по отдельности и смешивая. Поверхности тоже могут быть разными: бумага, ткань, двп, холст, стекло и т.д. Кроме живописи люблю hand-made, читать интересные книги».

Більшість картини, що представлені на даній виставці, виконані у надзвичайно цікавій техніці – енкаустика. Слово «енкаустика» – давньогрецьке, що означає «мистецтво випалювання», малювання фарбованим бджолиним воском. У давньому Єгипті восковим розписом розфарбовували стіни та фасади, а в Давній Греції гарячими восковими фарбами розписували кораблі. Багато давніх ікон зроблені саме в цій техніці. Воскові картини мали таку популярність завдяки своїй довговічності: деякі зберігаються більше двох тисячоліть. У музеях всього світу зберігається багато портретів, виконаних воском по дереву.

Сучасна енкаустика – процес, при якому кольоровий віск припалюється до вбираючої основи, такої як штукатурка, полотно, дерево, за допомогою звичайних побутових речей: праска, фен або ж паяльник. Для того, щоб воском можна було малювати, його необхідно розтопити, зробити рідким. Якщо ми використовуємо для цього праску, то робимо це наступним чином: просто наносимо віск на гарячу поверхню праски, притискаємо її до паперу, і не відриваючи праску, водимо нею по поверхні.

Ще можна розтопити віск на поверхні праски і накрапати його на папір. Після цього гарячим феном «розганяти» фарби по фону. Ще один спосіб малювання: папір, полотно або іншу основу кладуть на спеціальний стіл з підігрівом (як електроплита). А далі за допомогою таких інструментів як: шпателі, жорсткі щіточки, валики створюються прекрасні візерунки та картини.

Отже, завітайте до відділу мистецтв Кіровоградської обласної бібліотеки для юнацтва ім. О. М. Бойченка та пориньте у світ неперевершених картин виставки. Будемо раді Вас бачити !!! Виставка працюватиме до кінця травня 2014 року. Вхід вільний.

За докладною інформацією звертайтеся до обласної бібліотеки для юнацтва ім.О.М.Бойченка: тел. (0522) 22-66-01
Адреса: вул. Декабристів 6\15. Сайт: http://www.lib.kr.ua
Працюємо щодня з 9.00 до 18.00, вихідний - субота



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!