Українські бібліотекарі влаштували флеш-моб у Польщі на площі

08.07.14, 14:00

Нещодавно у місті Жешув (Польша) відбувся польсько-український форум молодих бібліотекарів «Бібліотека без кордонів». Участі у конкурсі передував конкурсний відбір, в рамках якого учасники презентували власні досягнення в бібліотечній справі та мотивацію участі у Форумі. Таким чином було відібрано 15 молодих бібліотекарів з різних регіонів України. Серед яких були представники з бібліотек Херсонщини, Миколаївщини, Львіщини, Дніпропетровська, Сум, Чернівців тощо. Кіровоградщину на Форумі представляла Тетяна Рєзнік, головний бібліотекар сектору соціокультурної діяльності Кіровоградської обласної бібліотеки для юнацтва ім. О.М.Бойченка. Організаторами заходу виступили всеукраїнська програма «Бібліоміст», молодіжна секція Української Бібліотечної Асоціації (УБА) та Воєводська і міська бібліотеки м. Жешув.

Програма Форуму була насиченою та цікавою для бібліотекарів обох країн. Так, першого дня учасники обмінялися досвідом бібліотек з питань комп’ютеризації, інноваційної діяльності та використання новітніх технологій. Бібліотекарі України презентували Інтернет-проекти бібліотек, проекти УБА та програми «Бібліоміст», оцифрування рідкісних і цінних видань. Представники бібліотек Польщі розповіли про інноваційні пропозиції та проекти для розвитку локального суспільства публічних бібліотек в Польщі, співпрацю з бібліотеками Єврорегіону Карпати та сучасні послуги on-line для населення. За підсумками виступів відбулися обговорення піднятих питань та презентація сучасних інформаційних пристроїв для оцифровки книг, альбомів та звукових носіїв.

Цього ж дня польські та українські бібліотекарі влаштували флеш-моб на площі Ринок, під час якого вони читали польські та українські поезії. Перехожі зупинялися, чуючи українські вірші та залюбки слухали твори українською мовою. Також, спеціально для Форуму, відбулось відкриття виставки польської і української літератури «Література не знає кордонів», на якій були представлені книги польською та українською мовами авторів обох країн. Для українців особливо приємно було побачити на виставці твори Т.Шевченка, І.Франка та Л.Українки польською мовою.


Протягом другого дня відбулися семінари та майстер-класи для українських бібліотекарів. Ми відвідали головний зал бібліотеки, міський абонемент, дитячу та музичну бібліотеки. Бібліотеки Польщі значно випереджають українські за рівнем комп’ютеризації. Майже всі бібліотеки фінансуються за рахунок грантів Євросоюзу та оснащені за останнім словом техніки. Всі бібліотечні процеси комп’ютеризовані, тож користувачі можуть самі брати книги додому, скориставшись електронним читацьким квитком та автоматом самообслуговування або ж повернути книгу в зручний час через автоматичний бокс, що встановлено у вікні бібліотеки. Бібліотеки оснащені автоматичною системою оповіщення та блокування дверей, які спрацьовують у разі спроби викрадення документів з бібліотеки.

Надзвичайно вразила молодих бібліотекарів України майстерня діджиталізації (оцифрування) Воєводської і міської бібліотеки м. Жешув. Майстерня має 7 потужних сканерів для оцифровки книг, альбомів, фотоплівок та діафільмів, завдяки якім поповнюється цифрова бібліотека Підкарпатського воєводства. Також в майстерні розміщена справжня звукозаписуюча студія. Бібліотекарі майстерні здійснюють запис аудіо книг, а також займаються оцифровкою музичних творів, що записані на бабінах та грамплатівках.

У рамках Форуму делегація з України відвідала міську публічну бібліотеку в м. Ярослав. Ця надзвичайно сучасна та потужна бібліотека розташована в невеликому місті, що має 33 тисячі населення. Бібліотека обладнана потужною комп’ютерною технікою – комп’ютерами та звуковими сканерами для людей з вадами зору, автоматами для самообслуговування, 3-D кінотеатром та Kinect–іграми для користувачів. Усі послуги бібліотеки є абсолютно безкоштовними. Бібліотеки Польщі надзвичайно вразили молодих бібліотекарів з України, тож повертаючись додому ми загадали одне спільне бажання – щоб вже в найближчому часі наші бібліотеки мали гарне комп’ютерне обладнання та ліцензійне програмне забезпечення на рівні європейських бібліотек. А ми, в свою чергу, докладемо до цього максимум зусиль.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!