​Кіровоградщина презентувала результати роботи у сфері охорони репродуктивного здоров’я

25.07.14, 10:30

Семінар-нарада „Діяльність Програми USAID „Здоров’я жінок України”: отриманий досвід та вплив на громадське здоров’я” зібрав представників з усіх областей, в яких працює програма, а також представників Міністерства охорони здоров’я, Інституту Досліджень та Тренінгів / JSI, партнерських організацій, закладів медичної освіти.

Про успіхи роботи програми у Кіровоградській області розповідала Антоніна Кодрул, заступник начальника Департаменту охорони здоров’я Кіровоградської ОДА.

Кіровоградщина – одна з перших областей, в яких почала працювати програма. Ще 11 червня 2012 року було укладено Угоду про партнерство між Кіровоградською обласною державною адміністрацією, Кіровоградською обласною радою та Програмою «Здоров’я жінок України».

За даними, що надала Антоніна Кодрул, мешканці Кіровоградської області отримують медичну допомогу в 73 амбулаторіях загальної практики сімейної медицини, які обслуговують 134 сімейних лікаря. Два роки тому, коли програма лише починала працювати, основними проблемами були кадри, адже акушери-гінекологи та сімейні лікарі не мали достатньої підготовки з питань планування сім’ї, а у програмі професійної підготовки лікарів загальної практики ця тема давалася лише в загальних рисах.

Тепер можна констатувати, що ситація з кадрами покращилась. Тренери клінічного компоненту програми систематично проводять науково-методичні заняття з сімейними лікарями та середніми медичними працівниками на основі матеріалів із посібників Сучасні аспекти планування сім′ї та Методи контрацепції відповідно до періодів життя.

Серед досягнень програми Антоніна Кодрул зазначила поліпшення доступності послуг з планування сім'ї у сільських районах, активне консультування, яке проводять фахівці первинної мережі. Консультаціями охоплені різні вікові групи населення, зокрема молодь.

Є і позитивна динаміка показників репродуктивного здоров’я населення Кіровоградської області, зокрема зниження рівня абортів, підвищення рівня використання контрацепції. Якщо звернутись до статистики, то прекрасні показники є по материнській смертності. Якщо у 2010 році на 100 тис. народжених живими зареєстровано 76 смертей, то в 2013 цей показник – 0!

Суттєво знизилась на Кіровоградщині частота абортів у жінок фертильного віку. У 2010 році на кожну тисячу жінок робилось 20,6 абортів, то в 2013 році цей показни становить 14,2. Це трохи більше, ніж середній показник по Україні (12,24) проте динаміка дуже позитивна.

Відзначила Антоніна Кодрул і позитивинй ефект від роботи просвітницького компоненту програми, зокрема, тренінгів (навчено 9 тренерів, які провели 51 тренінг для 915 осіб), масових акцій, інфомаційної кампанії у ЗМІ.

Проте, на думку, заступника начальника Департаменту охорони здоров’я зупинятися на досягнутому не варто, адже працювати ще є над чим.На жаль, не можна вважати остаточно вирішеною проблему абортів, адже відповідний показник по Кіровоградській області залишається вищим, ніж по Україні, особливо серед молоді та підлітків.

Варто також працювати надалі щодо зміцнення співпраці на різних рівнях, зокрема, залучення місцевої влади (районний рівень) до вирішення питань планування сім’ї та пошуку можливостей фінансування заходів з ПС.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!